Cresterea eficientei energetice, utilizarea surselor regenerabile de energie si reducerea emisiilor de carbon sunt o parte dintre obiectivele principale ale Municipiului Alba Iulia.

Adoptand o dezvoltare pe principiile comunitatilor sustenabile, Alba Iulia a primit titlul de ”Comunitate sustenabila” – European Energy Award (Premiul European pentru Energie), devenind astfel prima municipalitate din Transilvania care primeste acest titlu.

Aceasta certificare plaseaza municipalitatea pe o lista prestigioasa de orase europene, precum Berna si Geneva (Elvetia), Aachen si Ravensburg (Germania), Feldkirch (Austria) si Dunkerque (Franta), carora li se recunosc eforturile in privinta eficientei energetice si dezvoltarii sustenabile.

Servelect a avut o implicare activa, realizand evaluarea performantelor municipiului, care a cuprins 79 de indicatori cheie si 6 domenii de eficienta energetica. Principalele actiuni analizate sunt:

  • dezvoltarea comunala si planificarea geografica;
  • cladirile primariei si infrastructura;
  • furnizarea de energie si apa;
  • gestiunea deseurilor;
  • mobilitatea;
  • organizarea interna si comunicarea externa.

Pe baza acestei analize, Servelect a identificat un punctaj de 41,5% pentru nivelul actual al calitatii serviciilor municipiului si 20,29% pentru actiunile planificate.

“Implicarea Servelect vine in contextul in care deja de mai bine de 6 ani asiguram servicii de management energetic pentru peste 20 de comunitati locale, prin relatii contractuale cu autoritati publice locale.

 

Municipiul Alba Iulia are o preocupare activa in atragerea de finantari nerambursabile, pentru renovarea aprofundata de cladiri publice, modernizarea sistemului de iluminat public, transport public local electrificat, producerea de energie din surse regenerabile locale etc.

 

Aceste proiecte sunt cuantificate anual ca impact, inclusiv prin evaluarea EEA, si ne bucuram de faptul ca am contribuit la aceasta prima certificare de localitate din Transilvania, asa cum anterior am facut-o pentru Municipiul Iasi si pentru Comuna Vama Buzaului,” a declarat Andrei Ceclan, Senior Energy Advisor Servelect

Confederatia Elvetiei a finantat proiectul European Energy Award (2010-2019) in cadrul Contributiei Elvetiei alocate pentru Romania. Valoarea totala a contributiei Elvetiei pentru Romania a fost de 181 milioane CHF, pe tot pachetul de proiecte implementat in perioada 2010-2019.

Obținerea acestei certificari este rezultatul unei munci de echipa alaturi de Romania Green Building Council, Agenția Locala pentru Energie Alba si Servelect.