Beneficiile centralei de cogenerare cu microturbine includ soluții eficiente și versatile pentru producerea simultană a energiei electrice și termice, cu o putere electrică începând de la 65 kW.
In comparatie cu aplicatiile pe motor, centralele de cogenerare cu microturbine va ofera mai multa flexibilitate datorita modularitatii acestora, energie sigura si fiabila produsa la locul de consum, cu emisii reduse de CO2.
Care sunt principalele trei avantaje ale unei centrale de cogenerare modulare?
1. Productie continua si in perioada de mentenanta
Atunci cand este necesara efectuarea operatiunilor de mentenanta a centralei de cogenerare, nu va fi necesar sa fie oprita intreaga instalatie. Cu ajutorul modularitatii centralelor de cogenerare (module de 65 sau 200 kW electrici), fiecare modul poate fi oprit pe rand, in timp ce restul modulelor continua sa functioneze la parametri normali. Astfel, se asigura productia continua de energie electrica si termica, iar procesele tehnologice dependente de acestea nu vor fi afectate.
2. Flexibilitate si reglare usoara a sarcinii
Un alt avantaj major al centralelor de cogenerare cu microturbine modulare consta in capacitatea lor de a se adapta si regla usor la cerintele de consum de energie. Turbinele de cogenerare modulare pot acoperi varfurile si scaderile de sarcina, intr-un interval larg, de la 10% pana la 100% din capacitatea lor nominala. Aceasta inseamna un raspuns prompt de la cateva secunde pana la cateva minute (capacitate maxima), in urmarirea curbei de consum electric.
3. Extinderea puterii instalate
Modularitatea centralelor de cogenerare cu microturbine ofera o oportunitate excelenta de a extinde puterea instalata pe masura ce creste necesarul de consum. In situatia in care capacitatile de productie se extind sau necesarul de consum creste, se pot adauga module noi la instalatia existenta fara sa fie afectat modul de functionare al instalatiei deja existente.
In cazul tranzitiilor viitoare in alimentarea cu combustibil al instalatiei de cogenerare, modularitatea turbinelor va permite trecerea de la un combustibil gazos la altul prin schimbarea catorva elemente de ardere; astfel, cu un cost minim, se poate trece de la alimentarea cu gaz metan la alimentarea cu hidrogen.
In concluzie, centralele de cogenerare cu microturbine modulare sunt solutii ideale pentru producerea simultana a energiei electrice si termice, local, oferind o serie de avantaje. De la functionarea continua, inclusiv in timpul operatiunilor de mentenanta, la reglarea usoara a sarcinii, posibilitatea de extindere a puterii instalate si a schimbarii combustibilului gazos, aceste centrale ofera eficienta, flexibilitate si control asupra costurilor cu energia electrica si termica.
Cu astfel de avantaje, centralele de cogenerare cu microturbine devin solutii atractive pentru companii si industrii aflate in cautarea unor optiuni energetice fiabile si durabile.

Madalina Comes
Autor