Principalele subiecte dezbatute in cadrul evenimentului Energy Breakfast Club

9 Sep 2016

Saptamana acesta am fost prezenti la evenimentul Energy Breakfast Club, organizat in parteneriat cu Energynomics. Alaturi de experti din domeniul eficientei energetice s-au prezentat si dezbatut subiecte precum: legislatia din domeniul eficientei energetice, surse de finantare disponibile pentru implementarea proiectelor de optimizare energetica si solutii complete prin care Beneficiarii pot sa obtina economii de energie.

Colegul nostru Andrei Ceclan a prezentat, sub umbrela conceptului NegaWatt, o serie de solutii identificate si implementate  in industrie si cladiri, precum si proiectele in care suntem implicati atat la nivel national cat si european.

Acesta ne-a vorbit despre principalele trei masuri pe care o companie le poate lua pentru a-si optimiza costurile operationale si a reduce consumurile energetice, si anume: educatie si schimbare de comportament, schimbare de tehnologie si upgrade tehnologic.

In ceea ce priveste sursele de finantare pentru proiectele de eficienta energetica, acestea sunt destul de numeroase, pornind de la fonduri europene prin POIM sau POR, pana la varianta finantarii in regim ESCO.

Totodata a insistat pe un aspect important: proiectele de eficienta energetica se finanteaza singure, din economiile generate.

In concluzie, Andrei a mentionat faptul ca nu sursele de finantare reprezinta principala problema, ci acceptarea la nivelul Beneficiarului: "Am constatat ca nu finantarea este problema in aplicarea solutiilor de eficienta energetica, ci acceptarea la nivelul beneficiarului. Daca vorbim despre multinationale, este foarte greu sa convingem beneficiarii ca noi venim cu tot – si cu solutia tehnica, si cu asumarea performantei energetice, si cu sursa de finantare. Inca nu functioneaza in Romania acceptarea la nivelul conducerii de varf ca finantarea sa se faca printr-o sursa externa companiei, care sa nu afecteze cash-flow-ul acesteia. La cealalta extrema, este nevoie de mai multa maturitate la nivelul IMM-urilor, care incearca sa aplice solutiile cele mai ieftine pe care isi pot permite sa le finanteze integral din surse proprii”.

conferinta energy breakfast club
negawatt
emisii de co2
energy breakfast club