In luna mai a acestui an am semnat contractele pentru implementarea a doua proiecte de cogenerare de inalta eficienta, pentru abatorul de pasari Avicarvil din Gorj, respectiv pentru fabrica de nutreturi Pajo Agriculture din Valcea, ambele parte a grupului Carmistin.

Centrala de cogenerare de la Avicarvil, formata din 4 module de turbine Capstone C65 (4 x 65kWel), va fi utilizata pentru producerea locala de energie electrica si apa calda necesare in procesul tehnologic.

Instalatia de cogenerare a Pajo Agriculture va avea o putere instalata de 400 kWel si va produce local o parte din energia electrica necesara si aburul utilizat in procesul de fabricare al furajelor si nutreturilor combinate.

Producerea locala, in cogenerare, a energiei electrice si termice (sub forma de apa calda, respectiv abur) va contribui la reducerea costurilor specifice cu energia, dar si a emisiilor de CO2, la nivelul celor doua fabrici, cu aproximativ 674 tone CO2/an.

„Pentru Grupul Carmistin, aceste doua proiecte reprezinta inca un pas spre indeplinirea obiectivului de a deveni independenti energetic. Cogenerarea de inalta eficienta va asigura energie electrica si termica cu emisii reduse de CO2 si reprezinta o etapa importanta de tranzitie catre energia verde. In continuare, urmarim noile tehnologii si echipamente de productie energie verde, care sa completeze productia de energie fotovoltaica, astfel incat sa acoperim tot profilul de consum”, a declarat Florin Stoica, Enegy&Sustenability Manager, in cadrul Carmistin.

„Centralele de cogenerare cu turbine Capstone, pe care urmeaza sa le punem in functiune si pentru Carmistin, sunt surse de energie sigure, fiabile si curate care contribuie la reducerea amprentei de carbon, optimizarea consumurilor si a costurilor energetice, dar si la imbunatatirea proceselor tehnologice. Capstone foloseste tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare, fara uleiuri de lubrifiere si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii.” a adaugat Iulia Bargauan, Director General in cadrul Servelect.

Proiectele sunt cofinantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare, Masura 10.2.