Servelect

Cogenerare

Ce reprezinta un sistem de cogenerare?

Cogenerarea reprezinta producerea simultana a energiei electrice (pentru alimentarea diverselor echipamente) si a energiei termice (utilizata sub forma de abur tehnologic, caldura sau apa calda), cu aceeasi instalatie, amble tipuri de energie fiind consumate util.

Cu alte cuvinte, prin cogenerare, energia termica reziduala, ramasa in urma procesului de producere a energiei electrice este utilizata pentru alimentarea altor procese tehnologice.

Principiul de baza al cogenerarii este acela ca, pentru a maximiza beneficiile oferite, sistemul ar trebui dimensionat  in functie de cererea de energie termica a locatiei (care poate fi o cladire, o fabrica sau un oras).

Cogenerarea ofera economii la factura de energie intre 15 si 40%, in comparatie cu varianta clasica de a achizitiona electricitatea de la un furnizor si de a produce caldura intr-o centrala termica.

Prin cogenerare creste eficienta proceselor de producere a energiei (electrice si termice), deoarece energia nu se mai pierde in mediul inconjurator prin intermediul turnurilor de racire sau prin cosurile de evacuare a gazelor arse, asa cum se intampla in cazul unei termocentrale electrice clasice.

Astfel, datorita costului redus de producere al energiei fata de varianta clasica, investitia intr-un sistem de cogenerare devine foarte atractiva.

In general, cogenerea functioneaza pe baza de combustibili (carbune, petrol,  gaz metan), biomasa sau energie solara.

De ce  sa folositi un sistem de Cogenerare?

 • Optimizati consumurile si costurile cu energia;
 • Reduceti emisiile de CO2 (emisiile de GES sunt diminuate cu pana la 30% pentru combustibilii fosili sau complet atunci cand sunt folosite sursele regenerabile de energie, cum ar fi biomasa, biogazul etc);
 • Siguranta in alimentarea cu energie (aveti la dispozitie un generator de rezerva, in cazul intreruperilor in alimentarea cu energie electrica) si imbunatatirea randamentului energetic global;
 • Reduceti pierderile electrice deoarece se generează energie electrică la, sau aproape de punctul de utilizare şi nu se transmite pe distanţe mari;
 • Deveniti independenti fata de reteaua electrica;
 • Este o solutie compatibila cu panourile solare, astfel aceasta poate deveni o sursa complementara pentru sistemele de panouri solare pentru a acoperi necesarul de energie in perioada de iarna si pe timpul noptii;
 • Instalatia de cogenerare poate livra caldura la temperatura inalta (> 80 ° C) in mod eficient.
 • Servelect va ofera consultanta tehnica pentru a implementa solutia de cogenerare fezabila locatiei Dumneavoastra;
 • Beneficiati de finantare nerambursabila prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), axa 6.4

Cand este viabil un sistem de Cogenerare?

 • Cand utilizati sistemul mai mult de 5.000 – 6.000 ore/an;
 • Pretul energiei electrice este de 2,5-3 ori mai mare decat al gazului metan sau altor combustibili;
 • Factura de energie are o pondere importanta in costurile companiei Dumneavoastra;
 • Doriti sa cresteti capacitatea de productie;

Nu sunteti siguri daca implementarea unui sistem de cogenerare este fezabila pentru locatia Dumneavoastra?

Ca un prim pas al colaborarii noastre, va propunem o scurta evaluare energetica gratuita realizata de specialistii Servelect. Aceasta evaluare presupune realizarea unei analize tehnico-economice de fezabilitate, cu scopul de a studia oportunitatea implementarii solutiei de cogenerare de inalta eficienta in cadrul locatiei Dumneavoastra.

Asadar, va invitam sa completati campurile din acest link, iar colegii nostri vor reveni in cel mai scurt timp catre Dumneavoastra cu un raspuns.   

Cere oferta!