Sistemele HVAC (Heating, Ventilation si Air Conditioning) sunt cele cu ajutorul carora se conditioneaza microclimatul in cadrul cladirilor, astfel incat mediul sa fie unul confortabil pentru oameni.

In cadrul unui studiu realizat de catre specialistii Societatii Auditorilor si Managerilor Energetici, in care s-au analizat peste 300 de cladiri publice din Romania, se confirma faptul ca in cladirile publice nivelul temperaturii este nepotrivit, iluminatul este realizat incorect, iar calitatea aerului este deteriorata.

Astfel, putem include in definitia conceptului de saracie energetica si consumul energetic care nu asigura confort in cladiri.

O  cladire care nu este termoizolata va avea pierderi de caldura mari datorita nivelului crescut de trasfer termic, iar intr-o cladire termoizolata gradul de etansare este ridicat. Nici ventilatia prin deschiderea ferestrelor nu este o solutie buna pentru cladirile din sistemul de invatamant, deoarece prin deschiderea ferestrelor se pierde brusc caldura, provocand disconfort. O ventilatie corect realizata este cea cu recuperare de caldura, inglobata in cladire, care creeaza confort cu nivel redus de dioxid de carbon si de praf.

Finantare prin transformarea costurilor energetice in investitii

In prezent, se platesc facturi mari pentru energie, care asigura un confort redus in cladirile publice. Avand in vedere ca aceste facturi reprezinta o parte importanta in bugetul oricarei primarii, ar trebui sa se realizeze o modernizare integrata a cladirilor prin termoizolarea acestora, introducerea sistemelor de tip HVAC si a unui iluminat conform standardelor, implementarea unor surse regenerabile de energie (sisteme de panouri fotovoltaice) si a sistemelor de management energetic.

Aceste modernizari se pot realiza prin:

  • Finantari prin parteneriate public-private;
  • Alocari de fonduri nerambursabile prin axa POR;
  • Alocari de fonduri norvegiene si elvetiene;
  • Finantari bancabile.

In plus, instrumentele financiare rambursabile se pot plati in mare masura, sau doar partial, din economiile de energie obtinute.

Astfel, costurile energetice devin investitii platite din economiile obtinute si care aduc locuri de munca, dezvoltare economica si un cadru cu impact redus asupra mediului.