Va mai continua valul fotovoltaicelor? Pana cand? Cu ce costuri si beneficii? Ce facem noi?
Servelect a asigurat asistenta tehnica pentru accesarea a 314.000.000 euro fonduri nerambursabile in ultimii 3 ani pentru proiecte de eficienta energetica, cogenerare de inalta eficienta si surse regenerabile pentru un numar de clienti cheie.
In drumul nostru catre neutralitatea climatica suntem martori la o serie de schimbari semnificative. Dublarea preturilor la energie, chiar si cu masuri compensatorii, ne face sa reflectam asupra modului in care ne gestionam consumurile. Valul din 2023 al instalarii de panouri fotovoltaice pentru autoconsum de peste 1000 MW, nu ne ofera doar o sursa alternativa de energie, ci ne transforma si rolul in reteaua energetica, din consumator in prosumator sau uneori chiar in producator net de energie livrata in SEN.
In fata acestor transformari, trebuie sa ne intrebam daca mai este loc pentru alte surse de energie si solutii.
“Energy efficiency first” pentru noi nu este doar un slogan, ci este ceea ce facem zi de zi in curtile clientilor nostri, incepand de la auditarea energetica, studiile de fezabilitate pentru accesarea finantarilor nerambursabile, asistenta tehnica de management energetic, automatizarea si actionarea adaptativa a unor procese tehnologice sau de pompaj/ventilare, solutii de producere a energiei pentru autoconsum, monitorizarea energetica a fluxurilor bidirectionale de energie – producere si consum si nu in ultimul rand proiectele inovative de tip Orizont Europa, in care implicam de fiecare data site-uri pilot demonstrativ pentru tehnologii noi si instruire de specialitate.
Americanii spun: “Energy management begins with money and ends with money.” (managementul energiei porneste de la bani si termina cu bani). Ne ajutam beneficiarii sa castige bani, pentru a-si materializa proiectele, ca apoi sa obtina beneficii concretizate in economii de energie si reducerea impactului asupra mediului.
Sistemele de cogenerare de inalta eficienta reprezinta solutia de eficienta energetica si de cost, solutie care se mai numeste in domeniul nostru si masina de facut bani, pentru ca nu doar produce pentru autoconsum energia electrica si termica necesara, dar o face adaptativ, controlat automat si cu o energie ieftina la intrare.
Tocmai din acest motiv, ne intrebam ce se va intampla cu centralele de cogenerare intr-un val al fotovoltaicelor?
Cogenerarea este solutia care ne produce simultan atat energie electrica pentru autoconsum, cat si energie termica pentru o nevoie constanta si de durata in conturul energetic al unei fabrici de exemplu, sau al unei piscine din cadrul unui centru Spa.
Iata o diferenta fundamentala intre cogenerare si solutia clasica de producere fotovoltaica: disponibilitatea atat a energiei electrice, cat si a celei termice (apa calda, aer fierbinte sau abur). Mai mult, aceste surse de energie sunt disponibile in mod constant si flexibil pentru autoconsum si nu sunt limitate de prezenta soarelui sau a vantului. Utilizeaza biogaz si gaz natural, considerati combustibili de tranzitie, iar turbinele de cogenerare implementate de Servelect sunt pregatire sa utilizeze si hidrogen.
Practic, un sistem de cogenerare poate fi motorul termic de sub capota masinii noastre sau o turbina de la avionul cu care ne-am obisnuit tot mai mult sa zburam.
Un aspect mai putin cunoscut este ca atat sistemele fotovoltaice, cat si cogenerarea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Cogenerarea, prin furnizarea de energie electrica si termica, aduce in majoritatea cazurilor reduceri de consum de energie primara de peste 30% (in ceea ce priveste sursele de baza precum carbunele, petrolul si gazele) si o scadere similara a emisiilor de gaze cu efect de sera, in raport cu nivelul acoperit de consum.
In realitate, si sistemele fotovoltaice produc tot reducere de consum de energie primara (energia pe care o luam din retea) si nicidecum eficienta energetica in curtea proprie.
Acum ca avem aceasta perspectiva clara, fiecare dintre noi poate contribui la atingerea neutralitatii climatice si la mentinerea competitivitatii economice, evitand sa devenim consumatori vulnerabili.
Vestea imbucuratoare este ca ambele solutii – atat sistemele fotovoltaice, cat si cogenerarea – ne pot ajuta semnificativ in acest sens, si cu ambele trebuie sa mergem inainte.
Pot functiona impreuna?
Desigur. Deja avem utilizatori de retea, prosumatori si clienti Servelect care au decis ca pe langa sistemul fotovoltaic de pe acoperis sa instaleze si o unitate de cogenerare de inalta eficienta cu turbine pe gaze Capstone. Motivul este simplu: aceste doua surse de energie pot opera simultan fara sa interfereze una cu cealalta si ambele pot contribui la satisfacerea nevoilor de consum.
In plus, cogenerarea poate prelua, prin reglajul flexibil si modular al turbinelor Capstone, functionarea volativa si imprevizibila a sistemului fotovoltaic. Astfel, se asigura o predictibilitate si un control sporit in raport cu reteaua electrica, prevenind dezechilibrele. Acest aspect este si va deveni din ce in ce mai important, atat in ceea ce priveste energia pe care o mai luam din retea, cat si excedentul de energie pe care il dam.
Asadar, se deschide oportunitatea majora de a implementa si cogenerarea de inalta eficienta, in special atunci cand avem nevoie de energie termica constant in procesele noastre tehnologice. Aceasta solutie ne permite sa avem mai multa predictibilitate si control la nivelul consumului de energie pe care il realizam si la nivel de retea.
Datorita acestui avantaj pe care il ofera cogenerarea, cele doua surse pot sa functioneze impreuna foarte bine si complementar, in beneficiul Dumneavoastra net.
Cum se consuma energia electrica daca o produc din doua surse?
Energia electrica se consuma la fel, fie ca vine din cele doua surse proprii sau din retea. Nu exista nicio diferenta semnificativa. In schimb, daca producem prea mult fata de consum, cogenerarea fiind o sursa flexibila isi poate modula nivelul de incarcare. Prin asociere cu o solutie de stocare termica eficienta, poate sa cumuleze energie necesara in procesele tehnologice asigurand un flux continuu si constant si fara probleme de calitate a energiei (cresterea peste limita maxim admisa a nivelului de tensiune) oferindu-ne energie securitara pentru afacerea noastra, la un cost competitiv.
In cele din urma, un indicator esential al performantei este costul uniformizat al producerii de energie, care reflecta realitatea fiecarei surse de energie. Acesta este calculat prin adaugarea costului total al investitiei la costurile de operare si mentenanta pe intreaga durata de viata, ca valoare financiara totala. Apoi, la aceste costuri raportam productia totala de energie pe perioada de viata estimata. In acest mod, avem posibilitatea de a evalua fiecare sursa in termeni de pret (in lei) pe kilowatt-ora (kWh) pe care il platim, ca si cand il luam din retea (lei/kWh).
Vestea buna este ca atat sistemele fotovoltaice, cat si cogenerarea de inalta eficienta au preturi uniformizate pentru producerea energiei, care sunt comparabile si au perioade similare de amortizare.
Am adus aceasta perspectiva asupra surselor de energie intr-un context dinamic si in evolutie al peisajului energetic din Romania, in care conteaza mult ce decizii luam in ceea ce priveste cum ne producem flexibil si in controlul nostru energia, pastrandu-ne in acelasi timp securitatea si competitivitatea economica.
Andrei Ceclan, Senior Energy Consultant Servelect