Acest articol vine in sprijinul dumneavoastra in situatia in care sunteti afectati de oprirea sau diminuarea neprevazuta a activitatii, generata de starea de urgenta declarata la nivel national, in contextul noului coronavirus.

De altfel, marea majoritate a companiilor au pe durata unui an de zile perioade in care fie isi suspenda, fie isi diminueaza activitatea. Spre exemplu, in cazul unei fabrici, in mod uzual din cele 365 de zile lucratoare dintr-un an, aproximativ 250 de zile sunt lucratoare in regim normal si restul de 115 sunt opriri programate sau neprogramate.

Asadar, starea de urgenta nu are un impact neobisnuit in ceea ce priveste procesul de oprire sau diminuare a activitatii, ci in modul neasteptat si neprogramat in care unele companii s-au trezit in situatia de a-si schimba radical proiectiile pe anul 2020.

Astfel, informatiile prezentate va sunt utile atat in cazul unor opriri programate, cat si in situatii exceptionale, neprogramate.

Pot aparea cresteri nejustificate de consum cat timp fabrica este oprita?
Raspunsul este da.

De exemplu, in graficul de mai jos este prezentat regimul de mers in gol al unei fabrici care are un consum anual putin peste 3100 MWh, in preajma sarbatorilor de iarna, cu evidentierea unor situatii atipice care au un impact negativ in consumul de energie pentru acest regim.

Asadar, pe graficul de mai sus se observa regimul normal de functionare al fabricii in zilele lucratoare, respectiv regimul zilelor de weekend, cand activitatea din fabrica se rezuma doar la functionarea unor echipamente vitale pentru asigurarea confortului termic, iluminatului de siguranta si exterior etc., pana in data de 19 Decembrie.

Dupa data de 19 Decembrie, activitatea din fabrica este oprita programat pana in 31 Decembrie.

In intervalul 19 – 31 Decembrie se observa 4 intervale de timp in care consumul de energie electrica creste surprinzator de mult, de pana la 3 ori fata de regimul normal de mers in gol:

– in 19 Decembrie de la ora 6 la 15;
– in 21 Decembrie de la ora 5 la 22;
– in 22 Decembrie de la ora 3 la 16;
– in 29 Decembrie de la ora 7 la 16;

De asemenea, mai putem observa 4 intervale de timp in care consumul creste, insa la un nivel mult mai redus, de la 60 kW la 80 kW, cu doar 25 %, in zilele de 25, 26 si 27 Decembrie.

Haideti sa vedem cum arata aceste cresteri, unele foarte mari, altele mai reduse, pentru intervalul 19-31 decembrie, cand fabrica a functionat in gol.

Este suficient de clar ca in mod normal consumul de mers in gol se incadreaza in limita a 60 kW, insa sunt situatii in care unii consumatori pornesc fara sa fie necesar, iar consumul creste pana la valori de 80, 130, 140, 150 sau chiar 176 kW. Pe acest interval de timp 19-31 Decembrie, consumul total de energie este de 22,27 MWh.

Daca luam in considerare o putere de referinta target, pentru regimul de mers in gol, atunci consumul pe intervalul 19-31 Decembrie ar fi 18,36 MWh.

Asadar, castigul potential, daca s-ar evita pornirea accidentala a unor consumatori, in intervalul 19-31 Decembrie (12 zile) este de 4 MWh, ceea ce inseamna in bani 400 euro la tarif de MT, respectiv 480 euro la tarif de JT.

Daca facem calculul extrapolat la un an de zile, cand avem 115 zile de regim de mers in gol a fabricii, atunci beneficiile potentiale ajung la 38 MWh, respectiv 3800 euro/an la tarif de MT sau 4560 euro/an la tarif de JT.

Aceasta abordare este valabila si poate fi realizata de catre dumneavoasta in baza unor consumuri orare, IBD, pe care le obtineti in fiecare luna de la Operatorul de Distributie a energiei electrice. Dezavantajul acestei evaluari este ca situatiile in care apar consumuri nejustificate se pot evidentia dupa ce acestea s-au efectuat si nu se poate interveni pentru remedierea lor.

In schimb, pot fi considerate referinte, iar la urmatoarele regimuri de mers in gol sa aplicati o serie de masuri care sa preintampine situatiile nepotrivite.

Ce instrumente utile aveti la dispozitie pentru a fi proactivi in situatiile de suspendare/diminuare a activitatii?

1. Sistemul de monitorizare a consumurilor energetice MOVI
In acest context, putem justifica necesitatea implementarii unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice. Acesta masoara consumurile de energie si va transmite alarme si notificari cand s-a depasit un anumit nivel de referinta setat si este necesar sa interveniti pentru remedierea situatiei.

Astfel, veti lua masurile necesare imediat dupa semnalarea cresterii consumului si veti evita plata unor facturi mai mari pe durata de mers in gol.

Sistemul de monitorizare este un instrument preventiv al situatiilor atipice de consum, fata de curba de sarcina clasica pe baza careia s-a facut analiza mai sus si care este un instrument corectiv.

Aflati mai multe detalii despre celelalte beneficii ale sistemului de monitorizare aici.

2. Actionari cu turatie variabila

O alta solutie foarte utila in situatiile de mers in gol sau la un nivel redus de incarcare a unor consumatori este actionarea cu turatie varibila care permite functionarea unor echipamente la un nivel adaptat de sarcina si consum la situatia curenta. Spre exemplu, daca un compresor trebuie sa furnizeze un debit mult mai mic de aer pentru un proces care nu poate fi intrerupt, atunci prin actionarea cu turatie variabila compresorul isi va adapta atat debitul, cat si consumul de energie, la sarcina solicitata.

Pentru a evita cresterea nejustificata a consumului de energie pe durata reducerii sau intreruperii activitatii, respectiv pentru a evita anumite penalizari, venim in sprijinul dumneavoastra cu urmatoarele recomandari.

<a href="https://servelect.ro/author/andrei-ceclan/" target="_self">Andrei Ceclan</a>

Andrei Ceclan

Autor

Andrei Ceclan este co-fondator Servelect si un profesionist activ in promovarea si materializarea tranzitiei energetice spre decarbonizare. Cu o experienta relevanta in calitate de auditor si manager energetic, asigura suport in proiecte de eficienta energetica si decarbonizare si se implica in cercetarea stiintifica in domeniul managementului energetic.