Ce sunt panourile fotovoltaice?

Energia solara este cea mai curata si mai abundenta sursa de energie regenerabila disponibila. Panourile fotovoltaice convertesc radiatia solara in energie electrica, contribuind astfel la reducerea costurilor cu energia consumata din retea si a amprentei de carbon.

Cum functioneaza un sistem fotovoltaic on-grid?

Panourile fotovoltaice sunt compuse, de regula, din celule de siliciu monocristaline sau policristaline. Principiul acestora consta in producerea unei tensiuni electrice intre celula asupra careia cad razele solare si cea care este plasata in spatele ei, pentru a facilita trecerea curentului electric.

Cu ajutorul unui invertor, curentul continuu captat este transformat in curent alternativ si va fi folosit in alimentarea consumatorilor. Intrucat invertorul este legat in paralel si la reteaua electrica, energia neutilizata poate fi injectata in Sistemul Energetic National si cuantificata cu ajutorul unui contor

Elementele sistemului fotovoltaic on-grid sunt conectate printr-un racord subteran, cu un cablu de energie electrica, dimensionat in functie de puterea sistemului.

Ce factori influenteaza performanta sistemului fotovoltaic?

  • Orientarea – pentru un randament cat mai bun, se recomanda orientarea panourilor catre Sud sau Vest;
  • Inclinatia – se recomanda o inclinatie intre 10° si 45°, un unghi prea mic poate duce la depunerea zapezii si diminueaza capacitatea panourilor de a produce energie;
  • Umbrirea panourilor – se recomanda evitarea amplasarii panourilor in zone umbrite de cladiri, vegetatie sau in zone in care se pot umbri intre ele;
  • Temperatura – o temperatura prea ridicata va scadea randamentul sistemului fotovoltaic.

Ce beneficii va aduce instalarea unui sistem de panouri fotovolaice?

  • Reducerea dependentei fata de energia produsa prin tehnologii conventionale;
  • Reducerea costurilor cu energia electrica;
  • Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera;
  • Dupa recuperarea investitiei energia este gratuita; investitia intr-un sistem fotovoltaic se recupereaza in aproximativ 7 ani, iar durata de viata a panourilor este de peste 25 de ani.

Fie ca este vorba de realizarea studiului de fezabilitate, de finantare sau de implementarea proiectului la cheie, Servelect va ofera expertiza tehnica necesara.

Unul dintre beneficiarii nostri a ales sa implementeze un sistem fotovoltaic pe o structura metalica existenta in parcarea societatii. Pe langa beneficiul financiar adus companiei, aceasta solutie va contribui la cresterea confortului angajatilor prin umbrirea locurilor de parcare, reducandu-se astfel si consumul de combustibil al masinilor prin diminuarea timpului de climatizare pe timp de vara.

In urma simularii producerii de energie pentru o suprafata de 1.930 mp, s-a constatat ca prin implementarea acestei solutii se va obtine o reducere a costului cu energia electrica cu aproximativ 10% din costul total inregistrat de companie. Mai exact, se obtine o economie de aproximativ 35.000 euro/an.

Servelect a dezvoltat un nou pachet de finantare, pentru a va oferi un proiect fotovoltaic integrat. 

Alege sa devii independent energetic alaturi de noi!