Innovation Norway lanseaza un nou apel de proiecte in cadrul Programului RO – Energie, al carui obiectiv este acela de a oferi entitatilor finantare pentru realizarea unui Audit Energetic.
Operatorul programului a anuntat faptul ca la mijlocul anului 2019 vor fi lansate mai multe apeluri de proiecte care vor sprijini implementarea masurilor de eficienta energetica.
Astfel, pentru a fi eligibili pentru viitoarele apeluri planificate in cadrul acestui program, va fi obligatorie prezenta unui Audit Energetic.
Termenul limita de depunere a proiectelor:
Proiectele se pot depune pana la data de: 25 Aprilie 2019, ora 13.00.
Bugetul apelului:
Suma totala disponibila pentru finantare este de 300.000 Euro.
Intensitatea si volumul finantarii:
- Valoarea maxima a finantarii acordate pentru un proiect este de 10.000 Euro;
- Valoarea minima a finantarii acordate pentru un proiect este de 5.000 Euro.
Intensitatea finantarii acordate este de:
- 50% din costurile eligibile ale proiectului pentru intreprinderile mari;
- 60% din costurile eligibile ale proiectului pentru intreprinderile mijlocii;
- 70% din costurile eligibile ale proiectului pentru intreprinderile mici;
- 85% din costurile eligibile ale proiectului pentru sectorul public, pentru entitati care nu sunt implicate in activitati economice, inregistrate ca departamente, agentii sau alte mijloace ale Guvernului roman de stat sau local;
- 90% din costurile eligibile ale proiectului pentru ONG-uri, inregistrate ca persoane juridice in Romania, cu conditia ca acestea sa nu fie angajate in activitati economice.
Criterii de eligbilitate:
- Un solicitant eligibili este orice organizatie privata sau publica, comerciala sau non-comerciala si non-guvernamentala, stabilita ca persoana juridica in Romania.
- Acest apel de proiecte se adreseaza in special intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) si ONG-urilor, inclusiv intreprinderilor sociale cu activitati economice.
- O conditie speciala a acestui apel este aceea ca nu se acorda ajutoare intreprinderilor mari pentru realizarea auditurilor energetice, cu exceptia cazului in care auditul energetic se efectueaza in plus, pe langa auditul energetic obligatoriu.
- De asemenea, ajutorul nu poate fi acordat intreprinderilor mari sau mijlocii, in cazul in care operatorul economic consuma anual o cantitate de energie mai mare de 1.000 tep/an.
- In cazul in care Auditul Energetic se realizeaza pentru cladiri, spatii de productie, acestea trebuie sa se afle in posesia solicitantului.
- Solicitantul trebuie sa fie activ pe piata de cel putin 3 ani;
- Solicitantul nu se afla in niciuna din urmatoarele situatii: incapacitate de plata, insolventa, faliment, lichidare.
Realizarea unui Audit Energetic, prin Programul RO-Energie este un prim pas in accesarea Granturilor Norvegiene pentru implementarea solutiilor de optimizare a consumurilor energetice si reducerea costurilor operationale.
**Informatiile din aceasta pagina reprezinta un extras preluat din Ghidul Solicitantului aferent programului de finantare publicat pe website-ul Innovation Norway, raspunderea noastra fiind limitata in acest sens.
De ce sa efectuati un audit energetic in cadrul companiei Dumneavoastra?
- Pentru a sti unde, cand si mai ales cum este utilizata energia in compania Dumneavoastra
Prin realizarea unui audit energetic beneficiati de o „radiografie” ampla, clara si realista a modului in care se realizeaza consumurile energetice, atat pe parte electrica, dar si pe parte termica.
- Pentru a beneficia de solutii de reducere a consumurilor si a costurilor cu energia, fezabile din punct de vedere tehnic
Obiectivul principal al auditului energetic este de a fundamenta si cuantifica, prin analiza cost-beneficiu, solutii fezabile de optimizare a consumurilor energetice si reducerea costurilor operationale.
- Pentru a fi in conformitate cu legislatia in vigoare
Conform Legii 121/2014 privind Eficienta Energetica, companiile Non IMM si companiile care au un consum anual mai mare de 1.000 tep, sunt obligate sa efectueze o data la 4 ani un audit energetic pe minim 50% din conturul de consum energetic.
Pana in prezent, Servelect a realizat peste 200 de rapoarte de Audit Energetic, pentru clienti renumiti din diverse industrii: industria alimentara, industria automotive, industria metalurgica, companii de apa, petrol si gaze (vezi studiu de caz) etc.
Unul dintre cele mai ample proiecte aflate in curs de implementare este auditul energetic realizat pentru Palatul Parlamentului.
Doriti sa cunoasteti potentialul de reducere a consumurilor energetice si al costurilor operationale la nivelul companiei Dumneavoastra?