Domnule Doru Coretchi, sunteti CEO si Fondator al Winnovart, lucrati de peste 8 ani in domeniul fondurilor nerambursabile, in Romania si pe alte piete din Europa. Ce provocari ati avut in aceasta perioada?
Complexitatea unui joc din care fac parte autoritati din sectorul public si companii din sectorul privat. Doua categorii care functioneaza dupa principii cat se poate de diferite, dar care interactioneaza intr-un context in care privatul doreste sa obtina o investitie de la public. Fireste ca jucatorul public este cel care guverneaza modul in care arata jocul.
La Winnovart, am incercat intotdeauna sa simplificam acest context pentru clientul nostru – jucatorul privat (companiile). Activand pe piete si cu programe internationale, fireste ca avem o perspectiva cu atat mai buna asupra acestui joc.
Ati lucrat cu o multitudine de programe de finantare. Totusi, pe piata din Romania, exista perceptia ca sunteti cel mai de succes consultant pe segmentul fondurilor SEE si norvegiene destinate sectorului privat. De ce aceasta eticheta?
Probabil pentru am investit cel mai mult in a intelege ce inseamna acest mecanism de finantare si am inteles devreme ca reprezinta o alternativa eficienta la fondurile europene si schemele de ajutor de stat. Rezultatele nu au intarziat sa apara, in ciclul 2009-2014 am reusit sa atragem pentru clientii nostri circa 30% din intregul buget disponibil pentru companii, iar noi am ramas consecventi. Intre timp am reusit sa ne construim o prezenta foarte buna pe piata din Norvegia si una initiala in Islanda.
In prezent, probabil ca suntem compania de consultanta care promoveaza cel mai mult acest mecanism de finantare, nu doar local in Romania, ci chiar si la nivel european.
De ce fondurile norvegiene? Ce sunt, cine le poate accesa si ce tipuri de proiecte primesc finantare?
Fondurile SEE si Norvegiene sunt un mecanism de finantare foarte similar cu fondurile europene, prin care Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) ofera fonduri nerambursabile unei game largi de beneficiari: companii, ONG-uri, organizatii de cercetare si chiar sectorul public. La Winnovart, ne concentram pe cele care vizeaza companiile si care inseamna circa 30% din bugetul total al acestui mecanism.
Prin natura lor, aceste fonduri vin in completarea programelor nationale si ofera o dimensiune internationala prin faptul ca se incurajeaza parteneriatul cu organizatii din Statele Donatoare. Programele vizeaza mai ales IMM-uri dar si Intreprinderi Mari, finantand proiecte de inovare, eficienta energetica, cu o atentie speciala pentru dimensiunea „verde” a proiectelor.
In ultimii ani ati dezvoltat proiecte complexe, in mai multe industrii. Ne puteti da cateva exemple de proiecte de care sunteti mandru?
Suntem mandri de toate proiectele la care am lucrat. Ne bucuram insa in mod special de acele proiecte, care prin vizibilitatea internationala oferita de fondurile SEE si norvegiene, au devenit povesti internationale de succes.
Unul dintre clientii nostri, o spalatorie industriala din Brasov, a realizat cu ajutorul fondurilor norvegiene, un proiect prin care a implementat tehnologia RFID intr-o unitate pilot, care a devenit celebra la nivel european si impreuna cu care am initiat un proces de dezvoltare pe pietele internationale. O poveste al carei succes a fost cu siguranta facilitat si accelerat de fondurile SEE si norvegiene.
Care ar fi principalele 3 motive pentru care o companie din mediul industrial ar accesa granturi norvegiene?
Ma voi referi la programele care vizeaza mediul industrial, care vor fi gestionate, la fel ca in perioada 2009-2014, de catre Innovation Norway.
In primul rand, sunt programe care vin cu o abordare logica, o comunicare coerenta cu Operatorul de Program, oferind acel tip de predictibilitate de care are nevoie mediul de afaceri. Nu avem de-a face cu situatii halucinante. Din pacate, alte programe de finantare de pe piata din Romania, ne ofera momente halucinante.
In al doilea rand, modul in care sunt gestionate aceste programe faciliteaza eficienta in implementarea proiectelor. Mai putina birocratie, mai multa atentie pentru proiectul in sine, pe sensul de business si pe impactul pentru companie. Am simtit o preocupare autentica a Operatorului de Program pentru modul in care evolueaza proiectele.
Includem aici viteza procesului de evaluare si a monitorizarii procesului de implementare si de efectuare a platilor.
In al treilea rand, este o oportunitate de vizibilitate si chiar expansiune internationala. Prin natura lor, programele incurajeaza relatiile bilaterale cu parteneri din Statele Donatoare, transferul de Know-How si schimbul de experienta. Relatia cu acesti parteneri nu aduce doar Know-How, ci poate deschide optiuni de expansiune internationala pe acele piete. Totodata, prin modul in care este gestionat acest mecanism financiar, beneficiarii sunt promovati la nivel international, participa la seminarii locale si internationale, precum si la evenimente de networking.
Fondurile SEE & Norvegiene sau Programul Operational Infrastructura Mare?
POIM este un program care oferta oportunitati foarte bune pentru companiile din industrie care doresc sa investeasca in anumite proiecte de eficienta energetica (centrale de cogenerare sau sisteme de monitorizare a consumurilor energetice). Sunt conditii de finantare foarte bune, clientii nostri l-au accesat cu succes, insa cele cateva masuri disponibile pentru companii au fost complicate inutil.
In acelasi timp, eficienta energetica este o tema centrala si in programele de fonduri SEE si Norvegiene nu aduce doar Know-How, ci poate deschide optiuni de expansiune internationala pe acele piete. Gama de proiecte poate fi mai larga, eficienta energetica este privita intr-un sens mai aproape de nevoile mediului de afaceri, mai concret si mai putin birocratic.
In acest context al fondurilor SEE si norvegiene pentru eficienta energetica din Romania, am creat si parteneriatul cu Servelect, care insa a fost initiat in urma unor proiecte de succes in cadrul POIM.
Ambele optiuni trebuie valorificate, pot fi chiar complementare, insa daca as fi obligat sa aleg intre cele doua, sunt fanul fondurilor SEE si norvegiene.
Ce este cu adevarat important, este ca eficienta energetica este o nevoie si o oportunitate pentru companiile din industrie, pentru furnizori de solutii tehnice si pentru consultanti. Este foarte bine ca exista programe care creeaza acest context.

Madalina Comes
Autor