Au mai ramas trei ani in care sectorul industrial poate sa profite de oportunitatile de finantare nerambursabila oferite de Uniunea Europeana in perioada de programare actuala.

Toate liniile de finantare oferite de Programul Operational Infrastructura Mare pentru sectorul industrial romanesc au fost lansate si sunt deschise in momentul de fata. Una dintre cele mai importante axe de finantare oferite de POIM este 6.4.

POIM 6.4 are ca obiectiv finantarea investitiilor intreprinderilor din industrie, in realizarea sau modernizarea de centrale electrice de cogenerare de inalta eficienta, de maximum 8MWe, din biomasa, gaz natural si gaze reziduale, care produc energie pentru consum propriu.

Prin programul POIM 6.4 pot obtine finantare de pana la 15.000.000 Euro/proiect societatile care:

  • Inregistreaza un consum de peste 200 tep/an;
  • Pot dovedi un necesar util de energie termica pentru procesele industriale cu o durata de minim 4.000 – 5.000 h/an;
  • Isi desfasoara activiatea in domeniul industriei extractive sau industriei prelucratoare (CAEN Rev.2 sectiunile B si C).

Nu sunt eligibile proiectele localizate in regiunea Bucuresti- Ilfov!

Intensitatea ajutorului de stat este de :

  • 60% din costurile eligibile ale proiectului, pentru intreprinderile mari;
  • 70% din costurile eligibile ale proiectului, pentru intreprinderile mijlocii;
  • 80% din costurile eligibile ale proiectului, pentru microintreprinderi si intreprinderile mici.

Data si ora incepere depunere de proiecte: 17.07.2017, ora 10.

Data si ora inchidere depunere de proiecte: 31.12.2018, ora 10.

Fondurile acordate de catre Uniunea Europeana prin aceasta axa de finantare sunt limitate. Potrivit Autoritatii de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare, pana in prezent s-au depus 2 proiecte, avand o valoare totala de peste 13 milioane de euro (sursa: http://www.fonduri-ue.ro).

Servelect realizeaza studiul necesar dimensionarii sistemului si implementeaza proiectul la cheie.

De asemenea, va recomandam un partener de incredere in vederea pregatirii documentelor necesare pentru intocmirea si depunerea dosarului de finantare.

Cogenerarea reprezinta producerea energiei electrice (pentru alimentarea diverselor echipamente) simultan cu energia termica (utilizata sub forma de abur tehnologic, caldura sau apa calda), cu aceeasi instalatie, amble tipuri de energie fiind consumate util.

Asadar, prin cogenerare, energia termica reziduala, ramasa in urma procesului de producere a energiei electrice este utilizata pentru alimentarea altor procese tehnologice.

Decizia de a implementa un sistem de cogenerare este una importanta, ce necesita o informare si documentare atenta, astfel incat acesta sa corespunda nevoilor din cadrul companiei Dumneavoastra si sa genereze beneficiile asteptate. Astfel, va punem la dispozitie un ghid care sa va ajute in luarea celei mai bune decizii pentru compania dumneavoastra.

Articole similare:

1. MFE anunta un nou termen pentru POIM 6.4

2. Cogenerarea – Ghid de implementare

3. 6 Motive pentru a implementa un sistem CHP