Centralele de cogenerare cu turbine Capstone va ajuta sa poduceti local propria energie electrica si termica, contribuind la optimizarea costurilor energetice si cresterea profitabilitatii companiei.

Ne aflam in contextul in care efectul principal al cresterii costurilor cu energia ia calea scumpirii produsului finit sau a reducerii profitabilitatii companiei, daca nu pot fi reduse alte tipuri de cheltuieli.

De asemenea, in prezent, Romania importa constant energie electrica pentru a sustine cererea de energie de pe piata, iar o solutie chiar in locatia clientului, care sa asigure sursa de energie pentru o productie continua, fara interuperi si costuri ridicate, devine esentiala.

Astfel, provocarea este aceea de a gasi surse de energie sigure, fiabile si curate, care sa va ofere oportunitatea de a detine controlul asupra costurilor cu energia si de a slabi dependenta de sursele clasice de energie si de costurile in continua crestere.

Producerea energiei electrice si termice, oricand si oriunde aveti nevoie, cu eficienta ridicata, devine solutia optima pentru a detine controlul asupra costurilor cu energia.

In fapt, tehnologia de cogenerare cu turbine Capstone este brevetata si implementata in peste 20 000 aplicatii, in industrie, cladiri si medii climatice diverse.

De ce sa implementati un sistem de cogenerare cu turbine Capstone?

1. Beneficiati de o tehnologie curata, compatibila cu legislatia in vigoare

Turbinele Capstone genereaza emisii de 18 mg/m3 NOx raportat la 50 mg/m3 impuse de legislatia curenta de emisii. Pentru a respecta legislatia Europeana “Medium combustion Directive”, tehnologiile alternative cu emisii de 500 mg NOx/m3, au nevoie de accesorii complexe si costisitoare, care fac tehnologia inflexibila.

2. Aveti costuri operationale si de mentenanta reduse

Turbinele pe gaz Capstone folosesc tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii, care folosesc peste 100 de piese in miscare si necesita lubrifianti si mentenanta frecventa.

3. Aveti la dispozitie un sistem simplu de producere a aburului tehnologic

Turbinele Capstone sunt utilizate frecvent in sectorul alimentar, farmaceutic si altele pentru producerea de abur la costuri reduse. Tehnologiile alternative pot utiliza doar partial caldura recuperata pentru  producerea de abur din cauza gradientului redus de temperatura.

4. Costuri operationale reduse pentru procesele industriale ce necesita arderi la temperaturi de peste 300º C

Tehnologia de cogenerare cu turbine pe gaz se poate utiliza atunci cand aveti nevoie de temperaturi inalte de ardere, de 600-800º C, unde sistemul cu microturbine Capstone poate veni cu un aport semnificativ. Tehnologiile alternative furnizeaza apa fierbinte si sunt problematice cand este necesar aport (in)direct de aer cald sau abur.

5. Aerul cald evacuat la 280º C poate fi introdus direct in uscator

Cu ajutorul turbinelor Capstone, aerul cald este evacuat la peste 280º C si poate fi introdus direct intr-un uscator, fara a fi nevoie de alte componente intermediare. Alte tehnologii existente pe piata necesita transfer termic prin schimbatoare de caldura, care reduc randamentul global al instalatiei.

6. Deveniti independent fata de reteaua electrica

Sistemul de cogenerare este si un generator de rezerva, astfel ca puteti uita de intreruperile in alimentarea cu energie electrica si beneficiati de siguranta in alimentare, cel putin pentru consumatorii vitali.

7. Nu necesita precautii suplimentare pentru zgomot, alinieri periodice si intretinere

Silentioase si fara vibratii, sistemele de cogenerare cu turbine Capstone pot fi utilizate si in mediile in care nivelul de zgomot trebuie mentinut sub o anumita limita.

Pana la data de 01 Iulie 2019 (31 Decembrie 2019 neoficial) aveti oportunitatea de a accesa finantare nerambursabila de pana la 15 milioane de euro/proiect prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), axa 6.4, pentru implementarea unui sistem de cogenerare de inalta eficienta.

Axa de finantare nerambursabila POIM 6.4 pentru sisteme de cogenerare de inalta eficienta dispune inca de surse financiare suficiente, fiind contractat doar 11% din bugetul disponibil.

Servelect a finalizat implementarea unei centrale de cogenerare cu turbine Capstone de 1.2MWel pentru producatorul de blocuri ceramice Cemacon. Aflati mai multe detalii despre implementarea proiectului din urmatorul video.

Asadar, va adresam un indemn la actiune, pentru energie curata, cu amprenta redusa asupra mediului si cu impact ridicat in reducerea costurilor operationale ale companiei Dumneavoastra, avand suportul nostru pentru punerea in practica a proiectelor.

<a href="https://servelect.ro/author/madalina/" target="_self">Madalina Comes</a>

Madalina Comes

Autor

Madalina Comes este Coordonator Marketing in cadrul Servelect, cu o experienta de peste 10 ani in marketing si comunicare in domeniul eficientei energetice. Madalina este implicata in proiecte de cercetare si dezvoltare in sectorul energetic, avand un rol activ in promovarea si diseminarea eficientei energetice si a solutiilor de energie durabila pentru a sprijini tranzitia catre un viitor mai sustenabil.