Drumul catre un sistem „eficient de incalzire centralizata”. Strategia de termoficare a municipiului Oradea

Home / Studii de caz

Context

Sistemele centralizate de incalzire si racire joaca un rol esential in tranzitia energetica spre neutralitate climatica a Uniunii Europene. Noua Directiva UE 2023/1791 evidentiaza necesitatea unor solutii eficiente, sustenabile si integrate, care sa sprijine decarbonizarea acestui sector.

Directiva stabileste praguri etapizate, aplicabile intre anii 2027 si 2050, pentru cresterea treptata a ponderii surselor regenerabile de energie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in sistemele de termoficare:

Pana la finalul anului 2027: un sistem este considerat eficient daca integreaza cel putin 50% energie regenerabila, 50% caldura reziduala, 75% energie termica din cogenerare de inalta eficienta sau cel putin 50% intr-o combinatie de energie si caldura de tipul celor mentionate anterior.

Pentru anul 2035: standardele cresc, fiind necesar ca cel putin 50% din energia utilizata sa provina din surse regenerabile si/sau caldura reziduala, sau cel putin 80% intr-o combinatie de surse regenerabile, caldura reziduala si cogenerare, cu conditia ca ponderea energiei din surse regenerabile sau a caldurii reziduale sa fie de minim 35%.

Incepand cu anul 2050: cerintele devin si mai stricte, impunand utilizarea exclusiva a energiei din surse regenerabile sau a caldurii reziduale.

In ceea ce priveste reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, limita admisa scade treptat de la 200 g/kWh in 2025 la 0 g/kWh in 2050.

 

DETALII PROIECT

Beneficiar: Primaria Oradea, Termoficare Oradea

Industrie: Administratie publica generala, economica si sociala

Tip proiect: Strategia locala pentru serviciul de alimentare cu energie termica a populatiei din municipiul Oradea

Finantare: Surse Beneficiar

Testimonial

SC SERVELECT SRL – O echipa de profesionisti seriosi, mereu disponibili, foarte dedicati proiectelor din domeniul energiei, care au dovedit flexibilitate, atentie la detalii, punandu-ne la dispozitie larga lor experienta si pricepere pentru atingerea obiectivelor Municipiului Oradea.” 

Primaria Municipiului Oradea | Directia Management Proiecte cu Finantare Internationala

Ce pot face regiile de termoficare pentru a indeplini aceste tinte?

Un prim pas il reprezinta realizarea unei strategii de termoficare care sa stabileasca directiile principale pentru dezvoltarea sistemului de incalzire centralizata, astfel incat serviciul sa ramana accesibil, sigur si de calitate pentru toti consumatorii racordati, inclusiv pentru cei care vor putea fi atrasi in sistem pe viitor.

Spre deosebire de alte orase din Romania, unde multi utilizatori au ales sa se debranseze de la sistemul centralizat de incalzire, municipiul Oradea dispune de un sistem complex si extins de alimentare centralizata cu energie termica (SACET), care deserveste aproximativ 75% din populatia locala. Astfel, acest sistem reprezinta o infrastructura esentiala pentru confortul termic al locuitorilor din Oradea si comuna Sanmartin.

Dezvoltarea sistemului SACET din Oradea se bazeaza pe urmatoarele principii:

^

Accesul populatiei la resursele energetice sustenabile pentru incalzire;

^

Asigurarea suportabilitatii costurilor pentru cetateni;

^

Siguranta si fiabilitatea in furnizarea energiei termice, in procent tot mai ridicat din surse geotermale si cogenerare de inalta eficienta;

^

Eficienta energetica a instalatiilor de producere, transport si distributie, prin investitii masive in modernizare si eficientizare energetica;

^

Asigurarea rentabilitatii financiare pentru operatorul de termoficare implicat in producerea, transportul si distributia energiei termice;

^

Implementarea unor tehnologii inovatoare si prietenoase cu mediul;

^

Reducerea impactului negativ asupra mediului, cu ambitia de atingere a neutralitatii climatice;

^

Respectarea legislatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste zonele unitare de incalzire si adaptarea acesteia la reglementarile Uniunii Europene.

Strategia de Termoficare Oradea

Pentru a asigura sustenabilitatea, eficienta energetica si adaptarea la cerintele viitoare, Primaria Oradea a colaborat, in urma unei licitatii publice deschise, cu Servelect pentru elaborarea strategiei de decarbonizare privind serviciul de alimentare cu energie termica a populatiei din municipiu.

Strategia vizeaza indeplinirea pana in 2030 a criteriilor care definesc un sistem „eficient de incalzire centralizata”, precum si atingerea obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2030 si obtinerea neutralitatii din punct de vedere climatic pana in anul 2050.

In urma realizarii strategiei de termoficare, municipiul Oradea beneficiaza de un plan ambitios si fezabil care permite accesarea de fonduri nerambursabile pentru modernizarea sistemului.

Masuri propuse

Planul de masuri propus se concentreaza pe retehnologizarea productiei de agent termic prin integrarea surselor regenerabile de energie, in special geotermala, optimizarea procesului de productie prin interconectarea punctelor termice, modernizarea si extinderea retelelor subterane de transport al agentului termic, asigurand o legatura eficienta intre productie si consumatori.

​Cresterea capacitatii instalate in surse geotermale;

Cresterea gradului de acoperire a consumului propriu tehnologic din surse regenerabile;

Continuarea modernizarii retelelor de transport si distributie a energiei termice;

Noi instalatii de cogenerare de inalta eficienta, cu emisii reduse;

Transformarea punctelor termice si amplasarea lor cat mai aproape de consumatori;

Digitalizarea si contorizarea inteligenta a consumului de energie termica.

Proiecte similare

Primaria Cluj-Napoca

Aflati mai multe detalii

centrala fotovoltaica sentosa

Sentosa

Aflati mai multe detalii

romatsa centrala fotovoltica studiu de caz

ROMATSA

Aflati mai multe detalii