Ce este eDREAM?
eDREAM – Enabling New Tehnologies for Demand Response Descentralized Validation using Blockchain – H2020 project
Dezvoltarea noilor solutii de Demand Response utilizand tehnologia Blockchain
Demarat in cadrul programului Horizon 2020, la inceputul anului 2018, eDREAM este unul dintre proiectele de cercetare si inovare a carui viziune este aceea de a revolutiona modul in care functioneaza in prezent piata de Demand Response, prin utilizarea tehnologiei blockchain.

Contextul
Intr-un peisaj global competitiv si care evolueaza cu rapiditate, Europa trebuie sa dezvolte si sa elaboreze in detaliu urmatoarea generatie de tehnologii si servicii competitive pentru reteaua de distributie a energiei electrice, la nivel de joasa si medie tensiune, care depasesc in mod clar stadiul actual al tehnicii si vor fi gata sa se integreze pe piata in urmatorii cinci pana la zece ani.
Astfel, solutiile de demand response devin elemente cheie in viitoarele retele inteligente.
Provocarea
In ciuda numeroaselor avantaje ale solutiilor de Demand Response (DR) precum si a rezultatelor promitatoare ale implementarii cu succes ale acestora, exista foarte putine exemple de solutii de Demand Side Response (DSR) care iau in considerare centralele electrice virtuale (Virtual Power Plants) si abordarile descentralizate, in vederea reducerii cererii in perioadele de varf si obtinerea de economii reale pentru consumatorii finali.

Acest lucru a condus la adoptarea unei retele energetice descentralizate, in care consumatorii obisnuiti pot fi, de asemenea, producatori de energie (adica prosumatori) pentru vanzarea surplusului de energie catre retea, implicandu-se astfel in tranzactii intre simplificate in cadrul unei retele (vanzarea / cumpararea peer-to-peer) sau agregat.
Se estimeaza ca vor exista un numar tot mai mare de utilizatori finali care vor dori sa devina activi in sectorul energetic, ceea ce va duce la un numar mare de tranzactii.
In prezent se discuta faptul ca tehnologia blockchain poate sa ofere mijloace sigure si fiabile de comunicare si gestionare a datelor, intre acesti prosumeri. Aceasta permite stocarea datelor intr-o arhiva distribuita, replicata si sincronizata automat.
Bazandu-se pe acelasi principiu ca si criptomoneda bitcoin, blockchain este considerata tehnologia emergenta care poate fi utilizata pentru tipologia unei retele descentralizate care adopta mecanismele de tranzactionare necesare. Printre beneficiile acestei tehnologii se mai numara si: gestionarea mai buna a generarii de energie, mai putine ore de intreruperi, tranzactii sigure de energie si cresterea proportiei de generare distribuita in cadrul mixului global de energie.
In acest fel, retelele energetice vor fi mai robuste datorita faptului ca fiecare nod al retelei inteligente va lucra in vederea mentinerii stabilitatii retelei.
Solutia
Proiectul eDREAM isi propune sa dezvolte structura unei solutii de Demand Response, robusta, democratica si scalabila care:
- Va oferi un sistem de demand response autonom, in timp real, si un sistem democratic de stabilire a preturilor.
- Va maximiza potentialul comunitatii prin agregarea grupurilor de prosumeri si dezvoltarea unor modele de afaceri.
- Va integra serviciile de prognoza si optimizare care vor oferi oportunitatea de a urma diferite politici pentru maximizarea beneficiilor prosumerilor, in termeni de: maximizarea utilizarii energiei regenerabile, minimizarea costurilor etc.
Impactul
