eDREAM

Home / R&D

Dezvoltarea noilor solutii de Demand Response utilizand tehnologia blockchain, in cadrul proiectului Horizon 2020 – eDREAM

Ce este eDREAM?

(Enabling New Technologies for Demand Response Descentralized Validation using Blockchain – H2020 project)

Demarat in cadrul programului Horizon 2020, la inceputul anului 2018, eDREAM este unul dintre proiectele de cercetare si inovare a carui viziune este aceea de a revolutiona modul in care functioneaza in prezent piata de Demand Response, utilizand tehnologia blockchain.

eDREAM – Contextul

Cadrul strategic al Comisiei Europene are in vedere o piata energetica europeana imbunatatita si modernizata, care sa vizeze crearea unor retele energetice sigure, durabile, accesibile si descentralizate, ca raspuns la provocarea globala privind emisiile de gaze cu efect de sera.

Intr-un peisaj global competitiv si care evolueaza cu rapiditate, Europa trebuie sa dezvolte si sa elaboreze in detaliu urmatoarea generatie de tehnologii si servicii competitive pentru reteaua de distributie a energiei electrice, la nivel de joasa si medie tensiune, care depasesc in mod clar stadiul actual al tehnicii si vor fi gata sa se integreze pe piata in urmatorii cinci pana la zece ani.

De asemenea, UE se angajeaza sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030 si sa atinga o pondere de 20% a energiei regenerabile pana in 2020, care sa creasca la cel putin 27% pana in 2030. Flexibilitatea cererii de energie joaca un rol fundamental in atingerea acestor obiective. Mai mult, odata cu introducerea conceptului de smart grid, au inceput sa aiba loc schimbari riguroase in retelele de energie electrica.

Astfel, solutiile de demand response devin elemente cheie in viitoarele retele inteligente.

eDREAM – Provocarea

In contextul urmatoarei generatii de retele energetice digitalizate, precum si a prezentei multiplelor micro-grid-uri descentralizate, gestionarea generarii de energie din surse diverse si complementare, va inseamna sa obtii mai multa flexibilitate in reducerea cererii in momentele  de varf si scaderea costurilor pentru comunitate.

In ciuda numeroaselor avantaje ale solutiilor de Demand Response (DR) precum si a rezultatelor promitatoare ale implementarii cu succes ale acestora, exista foarte putine exemple de solutii de Demand Side Response (DSR) care iau in considerare centralele electrice virtuale (Virtual Power Plants) si abordarile descentralizate, in vederea reducerii cererii in perioadele de varf si obtinerea de economii reale pentru consumatorii finali.

Dezvoltarea pe scara larga a sistemelor smart metering, impreuna cu perspectiva integrarii unui numar mare de surse regenerabile de energie la scala mica, scoate in fata cea mai mare limitare a retelelor energetice, si anume natura lor centralizata. Pe langa problemele de scalabilitate tehnologica, acest lucru poate genera taxe si preturi mai mari.

Acest lucru a condus la adoptarea unei retele energetice descentralizate, in care consumatorii obisnuiti pot fi, de asemenea, producatori de energie (adica prosumatori) pentru vanzarea surplusului de energie catre retea, implicandu-se astfel in tranzactii intre simplificate in cadrul unei retele (vanzarea / cumpararea peer-to-peer) sau agregat.

Se estimeaza ca vor exista un numar tot mai mare de utilizatori finali care vor dori sa devina activi in sectorul energetic, ceea ce va duce la un numar mare de tranzactii.

In prezent se discuta faptul ca tehnologia blockchain poate sa ofere mijloace sigure si fiabile de comunicare si gestionare a datelor, intre acesti prosumeri. Aceasta permite stocarea datelor intr-o arhiva distribuita, replicata si sincronizata automat.

Bazandu-se pe acelasi principiu ca si criptomoneda bitcoin, tehnologia blockchain este considerata ca fiind una emergenta care poate fi utilizata pentru tipologia unei retele descentralizate care adopta mecanismele de tranzactionare necesare. Printre beneficiile acestei tehnologii se mai numara si: gestionarea mai buna a generarii de energie, mai putine ore de intreruperi, tranzactii sigure de energie si cresterea proportiei de generare distribuita in cadrul mixului global de energie.

In acest fel, retelele energetice vor fi mai robuste datorita faptului ca fiecare nod al retelei inteligente va lucra in vederea mentinerii stabilitatii retelei.

eDREAM – Solutia si tehnologia blockchain

In acest context, eDREAM isi propune sa valideze si sa introduca in faza de pre-comercializare structura unei solutii de Demand Response complet autonoma, securizata, integrand tehnologia blockchain si care se bazeaza pe un model functional descentralizat de luare a deciziilor.

Proiectul eDREAM isi propune sa dezvolte structura unei solutii de Demand Response, robusta, democratica si scalabila care:

  • Va oferi un sistem de demand response autonom, in timp real, si un sistem democratic de stabilire a preturilor, baza pe tehnologia blockchain.
  • Va maximiza potentialul comunitatii prin agregarea grupurilor de prosumeri si dezvoltarea unor modele de afaceri.
  • Va integra serviciile de prognoza si optimizare care vor oferi oportunitatea de a urma diferite politici pentru maximizarea beneficiilor prosumerilor, in termeni de: maximizarea utilizarii energiei regenerabile, minimizarea costurilor etc.

eDREAM – Impactul

Lansarea unei platforme de instrumente integrate care sa creasca flexibilitatea utilizatorilor de energie si inteligenta retelei, permitand, de asemenea, mecanisme de colaborare complet descentralizate si securizate, care ar putea alimenta piete, foarte competitive din punct de vedere al preturilor, cu energie, ca activ translatabil.

Dezvoltarea de noi solutii care sa determine schimbarea de la abordarile pietei traditionale si operatiunile de retea inteligenta, la noile sisteme energetice descentralizate si bazate pe comunitate.

Facilitarea interconectarii dintre teritoriile partenere in scopul schimbului de cunostinte si de bune practici privind sistemele de demand response.

Reducerea emisiilor cu cel putin 10%, demonstrate prin utilizarea tehnologiilor propuse si reducerea cu 25% a costurilor si a consumului de energie pentru clienti.

Cresterea substantiala a gradului de constientizare a utilizatorilor finali in ceea ce priveste solutiile de demand response si facilitarea participarii actorilor de pe piata la schimbarea de baza a modelelor lor de afaceri.

Asigurarea flexibilitatii in functionarea retelelor de medie tensiune / joasa tensiune care poate simplifica si sprijini integrarea energiilor regenerabile in sistemele energetice existente, evitand si / sau limitand investitiile costisitoare si ineficiente pentru infrastructurile noi de retea.

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research & innovation programme under grant agreement n°774478.