HAI Extrusion si Servelect: Parteneriat pentru Eficienta Energetica si Sustenabilitate

Home / Studii de caz

Hammerer Aluminium Industries (HAI) este una dintre cele mai importante companii din industria de aluminiu din Europa. Fondata in 2007, HAI are trei divizii principale de productie pe care le opereaza in Austria, Germania si Romania: Turnare, Extruziune si Prelucrare.

In Romania, grupul detine doua facilitati in judetul Arad: Hammerer Aluminium Industries Santana, care se ocupa cu topirea si turnarea aluminiului reciclat si HAI Extrusion care se ocupa cu producerea profilelor din aluminiu, destinate sectorului industrial, de constructii, tehnologiei auto si chiar si pietei panourilor fotovoltaice.

HAI se evidentiaza prin utilizarea strategica a materialelor reciclate, afirmandu-se ca un lider in domeniul sustenabilitatii si al protectiei mediului inconjurator.

DETALII PROIECT

Beneficiar: HAI Extrusion

Industrie: Metalurgia aluminiului

Tip proiect: Audit Energetic

Eficienta energetica in cadrul HAI Extrusion

La nivel de grup, HAI isi doreste sa devina cel mai dinamic si sustenabil furnizor de solutii din aluminiu. Astfel, compania se angajeaza sa adopte o strategie de sustenabiltate care se bazeaza pe cativa piloni importanti: reciclarea aluminiului, aprovizionarea din surse sustenabile, energia verde si procesele tehnologice eficiente energetic.

Activand intr-o industrie energo-intensiva, gestionarea eficienta a energiei si adoptarea unei abordari responsabile este o prioritate de top pentru HAI Extrusion. Astfel, in cadrul companiei, toate procesele si procedurile sunt supuse unei imbunatatiri continue. Auditul Energetic reprezinta pentru HAI Extrusion mai mult decat un document pentru bifarea cerintelor legislative, este un instrument esential in stabilirea unei strategii energetice in concordanta cu obiectivele de sustenabilitate si de dezvoltare alte business-ului.

 

Acesta este si unul dintre principalele criterii pe care HAI Extrusion le-a luat in considerare cand a ales sa inceapa colaborarea cu echipa Servelect in vederea realizarii unui Audit Energetic pe conturul fabricii din localitatea Chisineu-Cris.

Auditul s-a efectuat in scopul stabilirii situatiei reale a consumurilor energetice, a gradului de eficacitate energetica, precum si a masurilor de imbunatatire a regimului energetic si de prevenire a efectelor de poluare a mediului.

Principalele masuri propuse in urma Auditului Energetic:

  • Reducerea pierderilor de aer comprimat;
  • Recuperarea caldurii de la compresoarele de aer;
  • Recuperarea caldurii de la cuptoare;
  • Instalarea pompelor de caldura;
  • Implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice;
  • Instalarea unei centrale de cogenerare cu turbine pe gaz.

Pe langa optimizarea consumurilor si a costurilor cu energia, pachetul de solutii propus in Planul de Masuri si Actiuni din raportul de Audit va avea un impact pozitiv si asupra mediului, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 cu 2.825 tone/an.

HAI Extrusion intentioneaza sa implementeze cu prioritate masurile de eficienta recomandate a caror perioada de amortizare este mai mica de 3 ani.

Astfel, compania va putea accesa finantare prin intermediul schemei de ajutor de stat, instituita in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 138, menita sa sprijine companiile din sectoarele considerate expuse riscului real de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, din cauza costurilor indirecte semnificative generate de transferul costurilor emisiilor de gaze cu efect de sera in pretul energiei electrice.