Provocarea de la client:
Grupul Bosch este lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, cu aproximativ 400 de filiale si companii regionale in peste 60 de tari.
Unul dintre obiectivele principale ale grupului este de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, pana la sfarsitul anului 2020. Pentru a atinge acest obiectiv, compania are in vedere:
- Imbunatatirea eficientei energetice prin optimizarea consumurilor de energie;
- Utilizarea surselor regenerabile de energie pentru autoconsum;
- Achizitionarea de energie verde;
- Reducerea emisiilor de carbon.
Pentru Grupul Bosch, sustenabilitatea inseamna asigurarea succesului pe termen lung al companiei si, in acelasi timp, protejarea mediului inconjurator pentru generatiile viitoare. Compania isi propune sa faca energiile regenerabile mai accesibile si mobilitatea mai sigura, mai curata si mai economica si sa dezvolte produse prietenoase cu mediul.
In 2014, Grupul Bosch a inaugurat in Cluj o noua unitate de productie pentru fabricarea si dezvoltarea de unitati electronice de control destinate industriei auto.
DETALII PROIECT
Beneficiar: Bosch Romania
Industrie: Fabricarea de echipamente electrice si electronice pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule
Tip proiect: Audit energetic
Finantare: Surse Beneficiar
De compania Bosch din Cluj ne leaga o colaborare de peste 5 ani, in cadrul careia impartasim aceleasi valori in ceea ce priveste sustenabilitatea si asigurarea unei amprente pozitive asupra oamenilor si mediului inconjurator.
Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra potentialului de optimizare energetica, Servelect a realizat si in 2019 un Audit Energetic pentru fabrica de la Cluj.
Lucrarea s-a desfasurat in doua etape:
Etapa 1
- Inregistrarea informatiilor relevante privind regimurile de functionare a receptoarelor electrice din conturul considerat, precum si a consumurilor de energie electrica, necesare proceselor de productie si de asigurare a confortului in cladiri;
- Realizarea de masuratori ale parametrilor energetici relevanti si preluarea din istoricul de consumuri a cantitatilor de energie consumata, in vederea calcularii si intocmirii bilanturilor energetice reale pe conturul specificat.
Etapa 2
- Efectuarea calculelor pentru evaluarea parametrilor energetici ai conturului;
- Calculul pierderilor de energie si a consumului specific de energie;
- Intocmirea situatiilor optime de functionare;
- Elaborarea unui plan de masuri si actiuni propuse pentru cresterea eficientei;
- Calcularea indicatorilor economici aferenti solutiilor propuse in planul de masuri;
- Prezentarea concluziilor si a solutiilor de imbunatatire a eficientei energetice recomandate.
Solutii propuse:
Modernizarea iluminatului
Modernizarea iluminatului va contribui la optimizarea consumurilor si a costurilor operationale, dar si la reducerea emisiilor de CO2 cu 254,1 tone/an.
Montarea senzorilor de nivel al iluminarii
Avand in vedere ca in unele spatii exista luminatoare si geamuri cu un grad ridicat de patrundere a luminii naturale, aceasta solutie ofera un potential ridicat de economii de energie, precum si optimizarea emisiilor de CO2 cu 25,7 tone/an.
Reducerea pierderilor de aer comprimat
Reducerea pierderilor de aer comprimat se poate realiza prin inlocuirea echipamentelor, tubulaturii si a furtunelor neetanse, precum si a celor care prezinta un risc ridicat de defectiune sau fisurare, contribuind la reducerea emisiilor de CO2 cu 33,9 tone/an.
Instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica
Utilizarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei electrice are un impact ridicat asupra optimizarii emisiilor de CO2. Acestea pot fi reduse cu 681,1 tone/an.
Implementarea unui sistem de monitorizare energetica
Utilizarea activa si continua a unui sistem de monitorizare ii ofera beneficiarului oportunitatea de a obtine informatii valoroase cu privire la modul in care este utilizata energia in cadrul fabricii si il ajuta in luarea deciziilor in ceea ce priveste implementarea solutiilor de eficienta energetica.
Implementarea unui sistem de trigenerare
Prin implementarea unei instalatii de trigenerare, compania va beneficia de energia electrica si termica necesara pentru incalziri si pentru raciri tehnologice si ambientale si va obtine o reducere a facturii de energie cu 494.168 euro/an.
Asadar, prin implementarea solutiilor propuse de catre specialistii Servelect, Bosch isi va reduce emisiile de CO2 cu 995 tone/an.
Doriti sa aflam impreuna unde, cand si mai ales cum este utilizata energia si in compania Dumneavoastra?