Monitorizarea consumurilor energetice in cadrul fabricii Sortilemn - POIM 6.2

Home / Studii de caz

DESCRIERE PROIECT:

Implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor de energie la nivelul fabricii a fost o decizie importanta pentru companie, Sortilemn luand deja masuri pentru cresterea productivitatii energetice prin: realizarea de audituri energetice, implementarea unui proiect de cogenerare de inalta eficienta pe biomasa, implementarea Standardului de Management energetic ISO 50001 etc.

Pentru a sustine aceste eforturi, Sortilemn a solicitat implementarea unui sistem de monitorizare a consumului de energie electrica, termica si aer comprimat in cadrul fabricii din Gherla, jud. Cluj.

De asemenea, monitorizarea consumurilor doar la nivel local, in unele instalatii, precum si prezenta anumitor instalatii vechi au determinat compania sa puna pe lista de prioritati un astfel de proiect.

Pentru a obtine un control cat mai bun asupra consumurilor realizare in cadrul fabricii, s-au instalat o serie de contori pentru monitorizarea consumurilor electrice, termice si aer comprimat, datele obtinute fiind integrate intr-un soft dedicat afisarii si analizei consumurilor:

  • Contori electrici trifazati;
  • Contori termici (traductor de debit cu ultrasunete, set de senzori de temperatura cu cap de borne si teci, calculator de energie termica si de racire);
  • Contori pentru aerul comprimat (debitmetre si senzor de presiune);
  • Tablouri electrice – unificare si transmisie date.

Proiectul a beneficiat de finantare nerambursabila prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare, Axa 6, Obiectivul Specific 2.

POIM 6.2 promoveaza energia curata si eficienta energetica in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon. Principalul obiectiv al axei este reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali si promovarea actiunilor orientate spre implementarea de sisteme de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali.

DETALII PROIECT:

 

  • Beneficiar: Sortilemn
  • Industrie: Fabricarea de mobila
  • Tip proiect: Sistem de monitorizare a consumurilor electrice, termice si de aer comprimat
  • Finantare: Finantare nerambursabila POIM 6.2 + Surse Beneficiar
  • Link: Descarca studiul de caz complet