„Misiunea ROMATSA este de a asigura servicii de navigatie aeriana la cel mai inalt nivel de satisfactie a clientilor, in termeni de siguranta, securitate, operativitate si impact redus asupra mediului. Decarbonizarea infrastructurii prin investitii in utilizarea energiei regenerabile ramane in continuare o prioritate a ROMATSA.”, Iulian Strat, Manager de Proiect ROMATSA.
In acest context s-a concretizat si proiectul S-GENERATION in cadrul caruia Servelect a implementat o centrala fotovoltaica de 458 kWp pe structura metalica tip carport, pentru sediul central din Bucuresti al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian.
Lucrarea a fost realizata in asociere cu Energo Constructii Civile si Industriale (ECCI) care a executat structurile metalice de tip carport si lucrarile de constructii conexe.
Servelect, in calitate de leader al asocierii, a fost responsabil de managementul general al investitiei, precum si de instalarea echipamentelor sistemului fotovoltaic, parametrizarea, integrarea in reteaua interna existenta si punerea in functiune a centralei.
DETALII PROIECT
Beneficiar: ROMATSA R.A – Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian
Tip proiect: Centrala fotovoltaica 458 kWp
Finantare: Granturi SEE si Norvegiene 2014-2021, prin programul “Energy Program in Romania”, Apelul 3 – Cresterea capacitatii de producere energie regenerabila – Alte surse de energie regenerabile.
Caracteristici centrala fotovoltaica
Centrala fotovoltaica genereaza anual 490 MWh de energie electrica, fiind utilizata in intregime pentru autoconsum. Cele 841 de panouri fotovoltaice bifaciale cu tehnologie PERC au fost montate pe structuri metalice deasupra pozitiilor de parcare din curtea interioara a Centrului de Dirijare a Zborurilor (CDZ) Bucuresti.
Caracteristica „bifaciala” permite ca radiatia solara sa fie captata si pe suprafata din spate a panourilor, obtinandu-se astfel o productie de energie cu pana la 20% mai mare.
Totodata, tehnologia PERC asigura randamente de energie mai mari pe tot parcursul zilei, atat in conditii de iradiere redusa, cat si in conditii de temperatura ridicata, in comparatie cu panourile traditionale.
Sistemul fotovoltaic acopera consumul de baza al echipamentelor si sistemelor de dirijare a traficului aerian, inclusiv de climatizare si racire a echipamentelor hardware, pe toata durata anului. Varfurile de consum la nivelul cladirii si echipamentelor din instalatia electrica interioara vor fi acoperite din SEN.
Implementare proiect
Lucrarile au demarat cu realizarea de catre ECCI a unor fundatii izolate, pe care au fost montate structurile metalice. Pentru a creste rezistenta structurii, fundatiile izolate au fost realizate cu sustinere pe un sistem de micropiloti insurubati in blocurile de fundare. Astfel, micropilotii au devenit baza de prindere pentru stalpii centrali ai structurii de tip car-port. In acest fel, ansamblul de sustinere a adus un plus de rezistenta intregului sistem de panouri fotovoltaice.
Echipa Servelect a continuat apoi cu:
- Livrarea panourilor fotovoltaice, a invertoarelor si echipamentelor.
- Executia traseelor de cablu, inclusiv pentru statiile de incarcare a masinilor electrice.
- Montarea si cablarea panourilor fotovoltaice.
- Realizarea instalatiei de iluminat pentru parcarile acoperite de panourile fotovoltaice.
- Instalarea senzorilor de monitorizare, a aparatajelor si realizarea conexiunilor in tablouri.
- Refacerea plaformei si readucerea terenului la starea initiala.
- Realizarea testelor si verificari calitative pentru echipamentele centralei fotovoltaice.
- Realizarea testelor si verificari de integrare a centralei fotovoltaice in instalatia interna a beneficiarului.
- Racordarea la instalatia electrica interna si punerea in functiune.
- Instruirea personalului ROMATSA privind exploatarea instalatiilor.
Beneficiile ROMATSA in urma implementarii proiectului:
- Reducerea consumului de energie provenit din surse conventionale cu aproximativ 490 MWh/an;
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu aproximativ 150 tone CO2/an;
- Optimizarea costurilor energetice cu aproximativ 10% pe an;
- Evitarea incalzirii autovehiculelor in sezonul cald, cu impact in reducerea consumului de carburant utilizat pentru asigurarea confortului termic la parasirea incintei.
Proiectul S-GENERATION 2019/104278 este co-finantat prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021, prin programul “Energy Program in Romania”, Apelul 3 – Cresterea capacitatii de producere energie regenerabila – Alte surse de energie regenerabile.
Proiecte similare
Primaria Cluj-Napoca
Aflati mai multe detalii
Sentosa
Aflati mai multe detalii
Doripesco
Aflati mai multe detalii