Salrom a implementat alaturi de Servelect un sistem de monitorizare a statiei de aeraj din mina de sare Ocna Dej

Home / Studii de caz

Despre Salrom:

Societatea Nationala a Sarii (Salrom) este singurul producator de sare din Romania si unul dintre cei mai vechi din Europa.

Compania are ca obiect de activitate exploatarea, gestionarea si comercializarea sarii si a substantelor nemetalifere, precum si promovarea turismului de tratament si agrement in saline.

Compania are sapte exploatari miniere, iar cinci dintre acestea – Salina Praid, Salina Targu Ocna, Salina Slanic Prahova, Salina Cacica, E.M. Valcea –  sunt incluse în circuitul turistic. La Ocna Dej si Ocna Mures activitatea principala a ramas extragerea si valorificarea sarii.

DETALII PROIECT

Beneficiar: Salrom

Industrie: Extractia sarii

Tip proiect: Sistem de monitorizare

Finantare: Surse Beneficiar

Descrierea proiectului

Pentru exploatarea in siguranta a sarii, in fiecare mina exista o statie de aeraj care asigura ventilatia acesteia.

Statia principala de aeraj din mina Ocna Dej este formata din doua ventilatoare actionate cu motoare, care trebuie supravegheata si verificata zilnic de catre personalul de exploatare.

Nevoia beneficiarului a fost aceea de a realiza o monitorizare permanenta, in timp real si de la distanta, a parametrilor statiei principale de aeraj.

Astfel, compania a inceput o colaborare cu Servelect pentru implementarea unui sistem de monitorizare a statiei de aeraj din mina de sare Ocna Dej.

Sistemul de monitorizare implementat in cadrul statiei principale de aeraj din mina de sare Transilvania corespunde cerintelor beneficiarului si are urmatoarele functii:

1. Diagnosticarea conditiilor de functionare a motoarelor si a ventilatoarelor in functiune:

  • Monitorizarea nivelului de vibratii in 3 puncte pe fiecare agregat (lagar cuplaj motor, lagar cuplaj ventilator si lagar liber ventilator);
  • Monitorizarea temperaturii in 4 puncte pe fiecare agregat (2 senzori de temperatura aferenti motorului si 2 senzori de temperatura aferenti lagarelor ventilatorului).

Datele de la senzorii de vibratii vor fi interpretate de cate un modul electronic pentru fiecare agregat. Cele mai importante functii ale sistemului, prin softul implementat in dispecerat sunt:

  • Diagnosticarea continua pe toata perioada reala de functionare;
  • Diagnosticarea timpurie prin monitorizarea dezechilibrului, uzura si vibratii generale;
  • Mentenanta predictiva in loc de interventii de service la intervale fixe.

2. Monitorizarea parametrilor tehnologici si a eficientei statiei de aerare:

  • Monitorizarea presiunii statice de aspirare si refulare, inclusiv debitul de aer vehiculat prin montarea a doua transmitere de presiune diferentiala;
  • Monitorizarea continutului de monoxid de carbon (CO) si dioxid de carbon (CO2) prin montarea a doua detectoare de gaze cu certificare, pentru zonele cu potential exploziv;
  • Monitorizarea consumului de energie pentru fiecare ventilator printr-un analizor de energie electrica;
  • Monitorizarea actionarii si functionarii motoarelor.

Analiza vibratiilor va permite companiei sa detecteze defectele mecanice, cu mult inainte ca acestea sa devina o amenintare pentru utilaj, si sa ofere timp pentru planificarea actiunilor de reparatie.

Beneficiile obtinute

Z

Diagnosticarea in timp real a functionarii utilajelor;

Z

Optimizarea costurilor de intretinere cu peste 50% datorita implementarii unei mentenante predictive – identificarea problemei in stadiul incipient, mentenanta poate fi planificata, opririle neprogramate pot fi evitate si costurile reduse;

Z

Monitorizarea calitatii aerului pentru a creste siguranta mediului de lucru;

Z

Evitarea riscului opririi neprevazute a ventilatiei, lucru ce ar determina evacuarea din mina a intregului personal.