Servelect a finalizat instalarea statiilor de incarcare pentru vehiculele electrice in cinci statii de servicii MOL Romania

Home / Studii de caz

Proiectul NEXT-E

Proiectul NEXT-E reprezinta un parteneriat unic intre companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol si gaze naturale, precum si fabricanti de echipamente de origine (OEM), care si-au unit fortele pentru a crea o retea interoperabila si nediscriminatorie de statii de incarcare pentru vehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare TEN-T din Europa Centrala si de Est.

Reteaua va cuprinde 222 de statii multi-standard de incarcare rapida (50 kW) si 30 de statii de incarcare ultrarapida (150-350 kW) si va crea o infrastructura cruciala de incarcare a vehiculelor electrice in Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croatia si Romania. Reteaua NEXT-E va fi interoperabila cu Europa Occidentala datorita coordonarii cu alte proiecte co-finantate prin mecanismul Conectarea Europei (CEF) al Uniunii Europene.

Mai multe referinte despre proiectul NEXT-E pot fi gasite aici: https://molplugee.hu/hu si http://next-e.eu/.

DETALII PROIECT

Beneficiar: MOL Romania Petroleum Products

Industrie: Oil & Gas

Tip proiect: Instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice

Testimonial

Colaborarea cu echipa Servelect in contextul realizarii proiectului NEXT-E a fost una foarte buna si extrem de profesionista. Am apreciat foarte mult flexibilitatea si promptitudinea de care au dat dovada in ceea ce priveste gasirea celor mai bune solutii pentru compania noastra.

Catalina Suciu, Network Development Project Manager | MOL Romania Petroleum Products

Implementarea proiectului in Romania –  zona Transilvania

Servelect a fost partenerul de incredere al MOL Romania pentru implementarea proiectului in cadrul statiilor de servicii MOL din Ludus, Turda, Alba Iulia, Sebes si Deva.

In fiecare locatie a fost instalata cate o statie de tip fast charge 1×50 kW (curent continuu conectori CHAdeMO) + 1×22 kW (curent alternativ conector Type 2), ce beneficiaza de doua locuri de parcare. La o statie de incarcare de 50 kW, majoritatea masinilor electrice se incarca in 45-60 minute.

Principalele activitati si lucrari realizate de echipa Servelect in cadrul proiectului au fost:

N

Servicii de proiectare (inclusiv obtinerea certificatului de urbanism si a avizelor/ acordurilor/ autorizatiilor);

N

Executia lucrarilor de constructii pentru realizarea bransamentelor electrice in vederea instalarii statiilor de incarcare electrica;

N

Realizarea bransamentelor electrice, a racordurilor si montarea statiilor de incarcare electrica.

De asemenea, pentru a asigura buna functionare a statiilor de incarcare pentru vehiculele electrice in statiile de servicii MOL din Ludus si Turda, Servelect a instalat doua posturi de transformare noi.

Reteaua pan-europeana NEXT-E va include 6 tari diferite, iar statiile de incarcare din Romania sunt amplasate pe rutele: Suceava-Bacau-Calarasi, Constanta-Bucuresti-Timisoara si Iasi-Targu Mures-Alba Iulia.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie de petrol si gaze internationala integrata si independenta, cu sediul central in Budapesta, Ungaria. Are operatiuni in peste 30 de tari, o forta de lucru dinamica formata din 26.000 de angajati in intreaga lume si peste 100 de ani de experienta in industrie. Activitatile de explorare si productie ale Grupului MOL sunt sustinute de o experienta de peste 75 de ani in domeniul hidrocarburilor.

In prezent, activitatile de productie se desfasoara in 9 tari, iar cele de explorare in 14 tari. Grupul MOL controleaza trei rafinarii si doua unitati petrochimice la nivelul managementului integrat al lantului de aprovizionare in Ungaria, Slovacia si Croatia. Compania are, de asemenea, o retea de aproape 2000 de statii de servicii in 10 tari din Europa Centrala si de Sud-Est, dintre care 243 in Romania.

Recent, grupul MOL a lansat aplicatia MOL Plugee pentru incarcarea vehiculelor electrice si propune utilizatorilor de vehicule electrice o experienta de incarcare simpla, rapida, la preturi competitive. Aplicatia permite un nou tip de solutie de plata, care ia in considerare capacitatea de absorbtie a energiei electrice a autovehiculelor si este mult mai bine adaptata nevoilor tuturor celor care detin o masina electrica.

Aplicatia MOL Plugee  ofera beneficii extinse in ceea ce priveste sistemul de plata, respectiv taxarea va fi facuta in functie de cantitatea de energie consumata (lei/kWh), de tipul de incarcator (AC/DC) si, intr-o mai mica masura, de timpul de incarcare (lei/unitate). Odata cu lansarea aplicatiei MOL Plugee, taxa fixa pentru sesiunile de incarcare nu va mai putea fi aplicata.

Dezvoltata de Grupul MOL pe baza unui concept inovativ, aplicatia a fost creata de catre Driivz, companie globala de software pentru incarcarea vehiculelor electrice. Aplicatia MOL Plugee este disponibila pentru dispozitivele Android si iOS si poate fi descarcata din App Store si Google Play.