Simcor Var a implementat alaturi de Servelect un sistem de monitorizare a consumurilor energetice

Home / Studii de caz

Context

Simcor Var este unul dintre liderii pietei producatorilor de var din Romania, cu o experienta de peste 35 de ani in acest domeniu.

In cautarea unei modalitati de optimizare a costurilor operationale si de identificare a potentialelor economii de energie, Simcor Var a decis sa implementeze un sistem de monitorizare si contorizare avansata, pentru fabrica de var din Targu Jiu, judetul Gorj.

Pentru implementarea sistemului, Simcor Var a beneficiat de finantare nerambursabila de aproximativ 194.000 de euro prin Programul Operational Infrastructura Mare, Axa 6, Obiectivul Specific 6.2: Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali.

DETALII PROIECT

Beneficiar: SIMCOR VAR

Industrie: Fabricarea varului si ipsosului

Tip proiect: Sistem de monitorizare a consumurilor energetice

Finantare: POIM 6.2

TESTIMONIAL

”La finalul controlului efectuat de Minister in privinta implementarii proiectului ”Sistem de monitorizare si contorizare avansata pentru reducerea consumurilor energetice”, am primit felicitari pentru implementare, pentru cum am ales sa il implementam si cum ne-a iesit. Fara contributiile echipei Servelect, nu ar fi fost posibil sa trecem cu bine peste toate dificultatile generate de intarzierile in livrari datorate crizei globale a semiconductorilor din perioada implementarii. Ajustarile tehnice facute pentru a inlocui la timp livrarea eronata a placilor de comunicare din sistem, numeroasele ore petrecute la noi in fabrica pentru a face verificarile minutioase necesare si a fi siguri de functionarea impecabila a sistemului nostru de masurare a consumurilor energetice au contribuit la succesul acestui proiect, asa ca va multumesc tuturor in egala masura pentru toate lucrurile care s-au intamplat, nu doar suficient ci uneori mult peste puteri, pentru a finaliza implementarea proiectului la timp si cu bine!” 

  Mihai Sorescu | General Manager Simcor Var

  Caracteristicile sistemului de monitorizare implementat de Servelect:

  Arhitectura sistemului de monitorizare include 3 nivele ierarhice:

  1. Instrumentatia de camp si dispozitive de control;
  2. Unitate de prelevare date din camp (RTU);
  3. Statia Master de tip „cloud”.

  In cadrul proiectului au fost instalate echipamentele de masura noi si integrate contorizarile existente, pentru a monitoriza in timp real consumurile de energie electrica, gaz natural, apa industriala si aer comprimat.

  Echipamente instalate:

  • 3 puncte de masura noi pentru analiza calitatii energiei electrice;
  • 16 puncte de masura noi pentru contorizarea energiei electrice;
  • 1 punct de masura nou pentru analiza calitatii gazului si 1 punct de masura existent pentru contorizarea gazului natural;
  • 1 punct de masura nou pentru contorizarea apei industriale;
  • 7 puncte de masura noi pentru contorizarea aerului comprimat.

  Pentru vizualizarea si prelucrarea datelor colectate de echipamentele de masura, se utilizeaza un software energetic in „cloud”.

  Acesta integreaza atat tehnologiile si echipamentele actuale, cat si in perspectiva, noile echipamente cu impact local in dezvoltarea tehnologica a fabricii si in reducerea consumului si a costurilor energetice.

  In cadrul proiectului a fost implementat un analizor cromatograf care ofera date exacte si detaliate despre compozitia gazului folosit in procesul de ardere a calcarului.

  Acest lucru permite reglarea automata a arzatoarelor cuptoarelor in functie de puterea calorifica a gazelor, imbunatatind eficienta proceselor si calitatea produselor.

  Functionalitati principale:

  N

  Aplicatia de monitorizare detine un instrument de tip M&V realizat in conformitate cu protocolul IPMVP, prin care se monitorizeaza si analizeaza in mod automat consumurile energetice aferente unui utilaj, linie de proces sau centru de cost pe o perioada de referinta. Totodata, in situatia in care se implementeaza o solutie de eficienta energetica, instrumentul M&V permite o analiza comparativa intre situatia de referinta si situatia post implementare a solutiei.

  N

  Definirea de contori virtuali, centre de cost, printr-un modul dedicat, astfel consumurile şi costurile aferente se pot defalca per elemente direct productive, auxiliare, administrative.

  N

  Crearea de „trenduri” pentru orice parametru pentru a dezvalui varfuri de cerere si a determina costurile la nivel de utilitate.

  N

  Estimarea consumului si incadrarea acestuia intr-o banda de consum, datorita modului de auto-invatare integrat, care recunoaste tipare de consumuri de energie.

  N

  Arhivarea datelor de consum si/sau productie, alarme etc. pe servere prevazute cu toate mecanismele de back-up in “cloud”;

  N

  Urmarirea conditiilor de alimentare, analiza calitatii si fiabilitatii energiei si atentionarea prin alarme pentru a evita situatiile critice.

  N

  Crearea unui numar nelimitat de utilizatori, care se pot conecta simultan la aplicatia de monitorizare;

  N

  Accesarea aplicatiei se realizeaza de pe orice statie de lucru cu acces la internet, folosind un nume de utilizator si o parola;

  N

  Configurarea de dashboard-uri, widget-uri si rapoarte personalizate pentru fiecare utilizator. Astfel, in functie de rolul pe care il detin in companie, accesul utilizatorilor la unele functionalitati ale aplicatiei poate fi limitat.

  N

  Configurarea si transmiterea alarmelor de operare;

  N

  Suport tehnic la distanta;

  N

  Platforma scalabila.

  Astfel, Simcor Var are la dispozitie un instrument util si fiabil pentru realizarea corecta a unei diagnoze energetice, contribuind totodata la identificarea unor masuri de eficienta energetica si la luarea deciziilor bazate pe date concrete si bine structurate prin intermediul unei interfete grafice, interactive si usor de utilizat.

  Monitorizare consumuri Simcor Var
  Monitorizare consumuri Simcor Var

  Proiecte similare

  COMELF

  Aflati mai multe detalii

  monitorizare consumuri energetice

  SORTILEMN

  Aflati mai multe detalii

  VEL PITAR

  Aflati mai multe detalii