Servelect a fost desemnat castigator in cadrul licitatiei organizate de SATURN S.A. pentru implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumurilor energetice in cadrul fabricii de piese turnate din fonta, din Alba Iulia.

„Managementul energiei presupune o monitorizare activa a consumurilor, iar daca nu avem instrumentele necesare poate deveni o activitate dificil de gestionat. De aceea, din punctul nostru de vedere, cheia pentru a reduce risipa de energie intr-un mod sustenabil este monitorizarea si masurarea corespunzatoare a consumurilor si a costurilor cu energia.

Aici, sistemele de monitorizare a consumurilor energetice au un rol esential, iar implementarea lor a fost sustinuta in ultimii ani de lansarea unor programe de finantare nerambursabila, care au oferit Beneficiarilor posibilitatea de a accesa grant-uri de pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Dupa instalarea cu succes de catre Servelect a unor sisteme complexe de monitorizare energetica pentru companii precum Cemacon, Vel Pitar, Sortilemn sau Comelf, suntem incantati sa implementam un astfel de proiect si in cadrul SATURN Alba Iulia.

In urma implementarii proiectului, SATURN va beneficia de un instrument flexibil si usor de utilizat, in vederea unei mai bune optimizari a consumurilor si a costurilor cu energia.” a declarat Iulia Bargauan, Director General Servelect.

Astfel, Servelect asigura implementarea „la cheie” a sistemului de monitorizare pentru Saturn:

  • Montajul instrumentatiei de camp – contoare si senzori.
  • Proiectarea, executia, testarea si montajul tablourilor electrice de unificare a semnalelor de tip RTU (Remote Terminal Unit).
  • Executia retelelor cablate si wireless de date.
  • Montajul echipamentelor pentru dispecerat si utilizatori.
  • Configurarea componentelor hardware si software.
  • Realizarea de teste de functionalitate si comunicatie pentru aplicatia software.
  • Training si suport asigurat personalului SATURN in utilizarea sistemului de monitorizare a consumurilor energetice.

Cu ajutorul sistemului implementat de Servelect, Saturn isi va monitoriza consumurile de energie electrica (cantitativ si calitativ), gaz natural, aer comprimat, apa industriala, precum si temperatura si umiditatea din interiorul halei de productie.

 „In 2019 am decis sa valorificam oportunitatea de a beneficia de finantare nerambursabila pentru implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice, prin intermediul POIM 6.2. Dupa realizarea studiului de fezabilitate si depunerea aplicatiei de finantare, in decembrie 2021 proiectul a fost aprobat la finantare. Astfel ca, anul acesta, in urma licitatiei publice deschise, am inceput implementarea efectiva a proiectului impreuna cu Servelect.

Sistemul de monitorizare implementat de echipa Servelect ne va ajuta sa avem un control mai bun asupra consumurilor si a costurilor energetice din cadrul fabricii si sa identificam la timp oportunitatile de optimizare energetica cu un impact important in costurile de productie.” a adaugat Ioan Vasilie, Manager Energetic SATURN.

Pentru implementarea sistemului de monitorizare, SATURN beneficiaza de finantare nerambursabila prin intermediul Programului Operational Infrastructura Mare, Axa 6, Obiectivul Specific 6.2.