Companiile mici si mijlocii din industrie joaca un rol important in atingerea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeana pentru reducerea consumului si a risipei de energie.

In acest context, prin proiectul european SMEmPower Efficiency ne-am propus sa sprijinim IMM-urile si personalul acestora in vederea depasirii barierelor care stau in calea implementarii solutiilor de eficienta energetica si adoptarii surselor regenerabile de energie, asigurandu-le expertilor din domeniul o serie de training-uri si cursuri acreditate.

Proiectul a sustinut dezvoltarea cursului postuniversitar de perfectionare “Eficienta si sustenabilitate energetica pentru manageri energetici”, cu o durata de 144 de ore, cu un continut specific dedicat eficientei energetice, integrand informatii din specialitati multiple, ceea ce le-a permis cursantilor formarea unei imagini de ansamblu cu privire la aceasta tematica de mare actualitate, inclusiv cu prezentari de studii de caz si de masuri concrete ce pot fi prelucrate si implementate ulterior in companiile din Romania.

Cursul postuniversitar s-a desfasurat online, prin implicarea Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca si a reusit sa contribuie la formarea unui numar total de 120 de persoane, in cele 3 editii organizate.

Mai mult, pe parcursul proiectului, cursantii au beneficiat de instrumente online de analiza energetica, traininguri de eficienta energetica pentru personalul companiei si de consultanta privind optiunile de finantare pentru implementarea solutiilor de eficienta energetica.

Pe scurt, SMEmPower Efficiency a oferit o calificare imediata a personalului.

In plus, proiectul ofera acces la o comunitate larga, cu acoperire nationala si internationala, formata din specialisti in domeniu, fiind incurajat schimbul de experienta si expertiza.

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile aici.

 

SMEmPower Efficiency in imagini

Apropiindu-ne de finalul proiectului, am adunat cateva impresii de la absolventii programului de educatie si formare, despre activitatea desfasurata in ultimii aproape 3 ani:

„Am intrat in contact pentru prima data cu Proiectul SMEmPower Efficiency odata cu participarea la cursurile din cadrul programului postuniversitar de perfectionare “Eficienta si sustenabilitate energetica pentru manageri energetici si specialisti in energie (in IMM-uri)”, care mi-a permis, ca avocat specializat in domeniul legislatiei energiei, sa iau contact direct cu profesionisti din mediul academic, din spatiul tehnic energetic, dar si cu societati mici si mijlocii, care au inteles ca managementul energiei, implementarea unor masuri de eficienta energetica si generarea de energie (cum ar fi sisteme de panouri fotovoltaice) pentru autoconsum reprezinta un pas vital spre cresterea performantei financiare si totodata spre o mai mare independenta energetica a propriei companii. Colaborarea cu participantii la programul postuniversitar nu a incetat insa odata cu absolvirea cursului, ci a continuat prin parteneriate profesionale si schimburi de experienta si informatii, atat cu lectorii acestuia, cat si cu ceilalti participanti, companii din sectorul privat. Sunt recunoscatoare ca am avut oportunitatea sa iau contact nemediat, atat cu o programa de curs, care a abordat holistic managementul energiei, eficientizarea consumului energetic al unei companii si finantarea masurilor pentru a realiza aceasta, cat si cu o retea valoroasa de profesionisti din sectorul energetic si nu numai.” ne-a transmis doamna Laura Neacsu, absolventa editiei cu numarul doi.

„In cadrul Proiectului SMEmPower Efficiency am intalnit o comunitate academica importanta de specialisti in energie. Prin acest proiect am avut ocazia sa-mi imbunatatesc cunostintele in ceea ce priveste eficienta energetica, un subiect atat de sensibil la ora actuala. Ma bucur ca prin acest proiect am fost inclusa in marea familie a specialistilor in eficienta energetica si, prin cunostintele dobandite, pot aduce un aport important in ceea ce inseamna eficienta energetica.

Doresc mult succes echipei si putere de munca!” ne-a transmis doamna Codruta Aldea, absolventa editiei cu numarul doi.

„Noua religie mondiala, eficienta energetica, a inceput deja! Pentru a intampina viitoarele probleme ca si oportunitati, Romania are nevoie de mai multi specialisti, este nevoie de timp si mentori. Pentru a fi un bun specialist ai nevoie de cursuri, conferinte, seminare in care sa intalnesti persoane care doresc sa ofere din cunostintele lor. In cadrul proiectului SMEmPower am gasit toate cele mentionate, mai mult, am reusit sa imi fac o retea de specialisti cu care colaborez pe diferite proiecte de eficienta energetica.” ne-a transmis domnul Alexandru Zuza, absolvent al primei editii.

 

eu_flag_high_res
Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene H2020 pe baza acordului de finantare nr. 847132.