Realizarea unei strategii de eficienta energetica, privind sursele regenerabile si decarbonizarea la nivel de judet si consiliu judetean nu mai este o optiune, ci o necesitate.
Uniunea Europeana adopta norme tot mai stricte pentru imbunatatirea eficientei energetice si introducerea surselor regenerabile, in vederea obtinerii neutralitatii climatice pana in anul 2050, cu tinta intermediara anul 2030.
Acordul provizoriu incheiat de catre statele membre UE la inceputul acestui an, pentru consolidarea directivelor privind eficienta energetica, acorda o importanta deosebita reducerii saraciei energetice si atribuie o mai mare responsabilitate sectorului public, inclusiv autoritatilor de la nivel judetean.
In plus, responsabilitatea statelor membre ale Uniunii Europene de a reabilita anual cel putin 3% din intreaga suprafata a cladirilor detinute de autoritatile publice se extinde acum si la nivel regional si local, in vederea sustinerii realizarii unui parc imobiliar eficient energetic si cu emisii reduse de carbon.
Obiectivele stabilite nu pot fi insa atinse fara adoptarea de masuri si actiuni la nivel local, coordonate de catre Consiliile Judetene, pe baza unor strategii proprii de eficienta energetica si a unui plan concret de actiuni, menite sa promoveze cresterea eficientei energetice si investitiile in surse regenerabile.
De ce este important sa realizam o strategie de eficienta energetica?
Elaborarea strategiei energetice a judetului vizeaza o serie de aspecte care intra in competenta si autoritatea consiliilor judetene, precum atragerea de finantari nerambursabile, sustinerea si incurajarea renovarii cladirilor intr-un mod eficient din punct de vedere energetic si al utilizarii resurselor, accelerarea tranzitiei catre o mobilitate durabila si inteligenta prin promovarea transportului multimodal, precum si asigurarea accesului la energie curata, sigura si la preturi accesibile.
Mai mult decat atat, elaborarea unei strategii de eficienta energetica si decarbonizare este o etapa obligatorie in vederea accesarii programelor de finantare europeane.
De asemenea, Consiliile Judetene detin fonduri importante de cladiri publice (scoli speciale, spitale judetene, muzee etc.), companii de transport public, companii de apa, parcuri industriale, unele detin si aeroport, regii de administrare domeniu public, precum si o serie de institutii publice subordonate, care fiecare in parte si luate impreuna reprezinta o pondere semnificativa de consum energetic.
Consiliile Judetene coordoneaza si dezvoltarea urbanistica la nivel de judete, asigura suport localitatilor (orase si comune) pentru proiectele proprii, emite autorizatii de construire, care toate au legatura cu energia, amprenta de emisii si mai nou producerea de energie din surse regenerabile.
Uniunea Europeana ofera oportunitati semnificative de finantare nerambursabila pentru proiectele care vizeaza imbunatatirea eficientei energetice si introducerea de surse regenerabile, atat la nivel regional, cat si la nivel local. Insa, pentru a le accesa, autoritatile si organizatiile implicate trebuie sa demonstreze angajamentul fata de eficienta energetica, protejarea consumatorilor vulnerabili, introducerea de surse regenerabile prin elaborarea si implementarea unei strategii corespunzatoare.
Asadar, realizarea unei strategii energetice aduce numeroase beneficii si oportunitati, claritate si trasabilitate pentru conducerea judetului si pentru aparatul administrativ, promovand judetul ca un actor responsabil si cu impact.
Cum va putem ajuta?
In calitate de experti in domeniul energetic, cu o echipa solida de auditori si manageri energetici autorizati, oferim sprijinul si expertiza noastra pentru dezvoltarea si implementarea strategiei de eficienta energetica in colaborare cu consiliile judetene.
Avem experienta necesara pentru a identifica si implementa masuri concrete, adaptate nevoilor specifice, respectand in acelasi timp cerintele legislative si cu concentrare pe reflectarea oportunitatilor de finantare disponibile.
Servelect a pregatit peste 50 de strategii, planuri si programe de eficienta energetica la nivel de judet si localitati, precum si a contribuit la atragerea a peste 100 mil. euro din finantari nerambursabile pentru proiecte de eficienta energetica si surse regenerabile din fonduri europene, norvegiene, elvetiene.
Cu ajutorul serviciilor noastre, puteti atrage finantari nerambursabile consistente, economisi energie si bani, reduce emisiile de carbon si imbunatati calitatea vietii in comunitatile din Romania.
O parte din referintele noastre: Consiliul Judetean Teleorman, Municipiul Cluj-Napoca, Bucuresti – Sector 1, Bucuresti – Sector 3, Municipiul Oradea, Municipiul Satu Mare, Municipiul Timisoara, Municipiul Craiova, Municipiul Sibiu, Municipiul Alba Iulia, Municipiul Braila, Municipiul Deva, Municipiul Tirgoviste.