Abordarea consumului de energie si cresterea eficientei energetice in IMM-uri poate aduce numeroase beneficii atat pentru companii, cat si pentru societate: IMM-urile isi reduc consumurile si costurile cu energia, iar societatea beneficiaza de reducerea emisiilor de CO2. Proiectul GEAR@SME abordeaza provocarea cresterii eficientei energetice si producerea locala de energie din surse regenerabile, de catre IMM-uri.

In cadrul proiectului a fost conceput un handbook pentru a ajuta orice organizatie sau persoana care doreste sa sprijine IMM-urile in eforturile lor de imbunatatire a eficientei energetice.

Handbook-ul descrie metodologia comuna, dezvoltata in cadrul proiectului GEAR@SME de catre Servelect impreuna cu ceilalti parteneri europeni, de la motivarea si sprijinirea IMM-urilor pentru implementarea masurilor de eficienta energetica, pana la formarea unor clustere ale IMM-urilor si crearea oportunitatilor, prin furnizarea de cunostinte, suport si instrumente.

„Handbook-ul este util pentru toate organizatiile care doresc sa abordeze eficienta energetica in colaborare cu IMM-urile”, spune Ingrid Nyström – Senior Energy Consultant in cadrul companiei CIT din Suedia. Aceste organizatii ar putea fi asociatiile de IMM-uri, autoritatile locale, guvernele, ONG-urile sau organizatiile de cercetare, dar si clusterele locale dedicate IMM-urilor, asociatiile industriale sau auditorii energetici.

Handbook-ul a fost conceput pornind de la ipoteza ca IMM-urile au oportunitatea de a obtine numeroase beneficii in urma implementarii masurilor de eficienta energetica, dar nu au timp si resurse pentru a le implementa.

„Propunem o abordare colectiva, in care un grup local de IMM-uri, din cadrul unui parc industrial, este sustinut de un partener de incredere, un actor neutru (de exemplu operatorul parcului industrial), care ofera o legatura cu furnizorii de servicii energetice si este vital pentru initierea activitatilor”, explica Ingrid Nyström. „Suportul suplimentar va fi oferit de portalul EnergyEfficientSME.” Aici organizatiile gasesc o retea comuna, materiale si instrumente legate de metodologie (portalul www.energyefficientsme.eu urmeaza sa fie lansat in decursul acestui an).

Handbook-ul GEAR@SME poate fi descarcat de aici.

Mai multe detalii despre proiect:
Anna Brüning-Pfeiffer (BEA)
Email: [email protected]
https://www.gearatsme.eu/