Proiectul privind instalarea unei centrale de cogenerare de inalta eficienta pentru optimizarea consumurilor de energie primara in cadrul CEMACON SA, cel mai mare producator de blocuri ceramice cu capital romanesc si liderul pietei de blocuri ceramice din Transilvania, inainteaza cu pasi repezi.

In prima parte a proiectului s-au realizat lucrari pentru instalarea postului de transformare in anvelopa de beton, precum și realizarea postamentului pentru amplasarea modulelor de cogenerare.

La finalul anului 2020 au ajuns din California, SUA, in locatia Cemacon din Recea, Salaj, cele doua module de cogenerare Capstone Turbine C600.

In urmatoarea perioada se vor realiza instalatiile de: gaz metan, aer cald si energie electrica.

Instalatia de cogenerare de 1,2 MWel (2 x 600 kWel), va fi utilizata pentru producerea locala a aerului cald necesar in procesul industrial de uscare a caramizilor, precum si a energiei electrice utilizata pentru alimentarea echipamentelor din cadrul fabricii.

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de cresterea eficientei energetice a fabricii si reducerea emisiilor de carbon prin instalarea unui sistem de cogenerare de inalta eficienta.

Proiectul este cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, Axa Prioritara 6, Obiectivul specific 6.4.

Servelect este unic distribuitor in Romania al turbinelor de cogenerare Capstone, fabricate in SUA. Aplicatiile pornesc de la 30 kWel si ajung la 30 MWel in sistem modular.

Tehnologia Capstone este una matura, cu peste 5 milioane de ore de functionare la nivel mondial. Solutiile de cogenerare cu turbine Capstone folosesc tehnologia rulmentilor pe perna de aer, cu o singura piesa in miscare, fara uleiuri de lubrifiere si fara frecari in functionare. Astfel, uzura este minimala, iar costurile de operare sunt mai reduse fata de alte tehnologii.