In data de 28 februarie 2020 a avut loc seminarul „Bariere si solutii pentru implementarea eficientei energetice”, desfasurat in cadrul proiectului „SMEmPower Efficiency”.

Evenimentul a fost organizat de catre Servelect, in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Societatea Auditorilor si Managerilor Energetici din Romania, reusind sa atraga la Bucuresti aproximativ 80 de participanti.

In cadrul evenimentului au fost sustinute mai multe prezentari de solutii financiare, tehnice si de evaluare energetica pentru punerea efectiva in practica a eficientei energetice in industrie, cladiri si comunitati locale.

Cateva dintre subiectele discutate:

  • Programul de Energie din Romania – Mecanismul de finantare – Granturi SEE si Norvegiene 2014-2021;
  • Programul Operational Infrastructura Mare – status proiecte POIM 6.1, 6.2 (sisteme de monitorizare a consumurilor energetice), 6.4 (centrale de cogenerare de inalta eficienta) si oportunitati de depunere a proiectelor noi in 2020;
  • Pasi de urmat in proiectele finantate prin POIM – de la verificarea eligibilitatii pana la monitorizarea post-implementare;
  • FREE: Finantarea investitiilor in eficienta energetica;
  • Proiectul “Romania Eficienta”; 
  • Retele de management energetic si transfer de cunoastere si experienta;
  • Solutii de producere locala a energiei prin cogenerare si surse regenerabile.

Cu acest prilej, avand o larga participare din partea membrilor Societatii Auditorilor si Managerilor Energetici din Romania (SAMER), s-au propus si cateva solutii privind activitatea, atestarea, respectiv autorizarea Managerilor si Auditorilor Energetici in urma schimbarilor aduse de OUG nr. 1/2020, care are in vedere trecererea Departamentului pentru Eficienta Energetica de la ANRE la Minister.

Un element cheie al evenimentului a fost prezentarea proiectului SMEmPower, un proiect Horizon 2020 in derulare, care se adreseaza IMM-urilor si personalului acestora, precum si auditorilor si managerilor energetici din Romania, oferindu-le sprijin prin organizarea unor cursuri de eficienta energetica.

SMEmPower Efficiency se desfasoara prin parteneriatul local dintre Servelect si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, impreuna cu alti parteneri europeni, companii si universitati de prestigiu.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati site-ul proiectului: https://smempower.com/

eu_flag_high_res

Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene H2020 pe baza acordului de finantare nr. 847132.