Calitatea energiei electrice

Prin masuratori de calitatea energiei electrice, realizate conform normelor in vigoare, emitem rapoarte detaliate asupra evenimentelor care apar, propunem si implementam solutii de evitare si filtrare a distorsiunii armonice.

Descrierea serviciului propus de Servelect – calitatea energiei electrice:

Calitatea energiei electrice (CEE) reprezinta un concept complex de estimare a nivelului calitativ al energiei electrice, exprimat printr-un sistem de indicatori, ai caror valori determinate pentru un anumit punct al retelei sau pentru un anumit interval de timp, pot fi comparate cu valorile optime sau admisibile corespunzatoare.

CEE (calitatea energiei electrice) impreuna cu siguranta in functionare si compatibilitatea electromagnetica a instalatiilor cu mediul in care functioneaza, definesc si determina calitatea serviciului de alimentare cu energie electrica.

In evaluarea calitatii energiei electrice la alimentarea unui consumator, se tine cont de standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice (aliniat la standardele Uniunii Europene SR EN 50160), prin care se reglementeaza calitatea serviciului de distributie a energiei electrice si se stabilesc indicatorii de performanta in asigurarea serviciului de distributie.

Standardul mentionat este emis in conformitate cu prevederile art. 44, alin.(2), art.45, alin (1), lit. a) din Legea energiei electrice, nr. 123/2012. Standardul se aplica in relatiile dintre Operatorii de Distributie (OD) si utilizatorii retelelor electrice de distributie (RED).

De ce sa urmarim calitatea energiei electrice?

Pentru ca durabilitatea in operare a echipamentelor electrice depinde nu doar de cat consuma, ci si de ce fel de energie primesc – calitatea energiei electrice. Atunci cand apar frecvent fluctuatii de tensiune sau distorsiuni armonice, de cele mai multe ori echipamentele electronice de comanda si aparatele de iluminat sunt afectate de intreruperi si astfel apare imbatranirea accelerata, functionarea defectuasa sau defecte ale echipamentelor/instalatiilor.

 

Nivelul de calitatea energiei electrice este evaluat printr-un set de indicatori specifici pentru:

[click pe fiecare casuta sau semnul plus “+” pentru mai multe detalii]

Abateri ale frecventei

In 99,5% din saptamana trebuie sa se incadreze in banda de 50 Hz ±1 % si in 100% din saptamana in banda 50Hz -6% / 4%.

Limitele normate de variatie a frecventei in functionare sunt:

  • 47.00-52.00 Hz pe durata a 100% din timp;
  • 49.50-50.50 Hz pe durata de 99.5% din an.
Variatii ale valorii efective ale tensiunilor: fluctuatii de tensiune (efect flicker), goluri de tensiune, supratensiuni etc.

Pentru o analiza sistematica, orientata spre evidentierea relatiilor cauza-efect, variatiile valorii eficace a tensiunii se incadreaza intr-unul din urmatoarele tipuri:

  • variatii lente, constand in abateri de ± (10 … 20)% fata de valoarea nominala, cu periodicitati in intervalul 5 min…24h;
  • variatii rapide, numite si fluctuatii, cu abateri de ±10% si periodicitati in domeniul 40ms … 5 min;
  • goluri de tensiune, cu amplitudinea de (90 … 10)% si durate de 10 ms … 3s;
  • supratensiuni de scurta durata, cu abateri de +(10 … 80)% fata de tensiunea nominala si durate de 20 ms … 1 min.

In timp ce variatiile lente si rapide au caracterul unor variatii periodice, golurile de tensiune si supratensiunile de scurta durata reprezinta variatii de scurta durata, neperiodice unilaterale.

In raport cu duratele lor, variatiile de scurta durata se clasifica astfel:

  • instantanee, cu durate de (0,5 … 30) perioade fundamentale, ceea ce corespunde la frecventa de 50Hz cu intervalul 10 ms … 0,6 s;
  • momentane, cu durate cuprinse in intervalul de 0,6 … 3s;
  • temporare, cu durate de 3s … 1 min.

Variatiile rapide sau fluctuatiile de tensiune reprezinta variatii ale valorilor efective sau de varf (amplitudinilor) ale undei de tensiune in limitele a  ±10%, produse in domeniul de frecventa 0,003 … 25Hz ( periodicitati 40 ms … 5 min).

Fluctuatiile de tensiune care produc flicker sunt pana la 3% din tensiunea nominala de alimentare, dar pot aparea rar (cateva pe zi) si variatii in treapta pana la 8% in retelele publice. In retelele electrice de distributie de inalta tensiune, in conditii normale de functionare, in orice perioada la interval de o saptamana, nivelul de flicker pe termen lung Plt  trebuie sa fie Plt <1 pentru un nivel de incredere de 95% din saptamana.

Golul de tensiune este definit ca fiind o reducere temporara a tensiunii efective intr-un punct al retelei de alimentare cu energie electrica la o valoare cuprinsa intre 90% si 5% din valoarea contractuala, durata unui gol de tensiune fiind intre 10 ms si 60 s.

In standardul IEEE 1159 se introduc patru categorii de goluri, in functie de durata acestora: goluri instantanee: (0,5 perioade pana la 30 perioade); goluri momentane: (30 perioade pana la 3 secunde); goluri temporare: (3 secunde la 1 minut); goluri de lunga durata: (peste 1 minut).

Supratensiuni temporare

Cresterile valorilor efective ale tensiunilor pentru o durata de timp de pana la un minut, peste limita superioara (+10%), reprezinta supratensiunea temporara de frecventa industriala.

In raport cu durata lor caracteristica, supratensiunile pot fi de urmatoarele tipuri:

  • instantanee, cu durate de (0,5…30)T si abateri procentuale de +(10…80)%;
  • momentane, cu durate de 30T…3s, a caror abateri procentuale se incadreaza in domeniul +(10…40)%;
  • temporare, cu durate in intervalul 3s…1min si cresteri procentuale ale tensiunii de +(10…20)%.
Abateri ale sistemului de tensiuni si curenti de la simetria de faza

Nesimetria sistemului de tensiuni trifazate in retelele electrice este definita de inegalitatea valorilor efective ale tensiunilor pe cele trei faze si existenta unui defazaj diferit de 120 °.

In conditii normale de functionare, pe durata oricarui interval de timp dintr-o saptamana, 95% dintre valorile efective, mediate pe 10 min ale componentei de secventa negativa a tensiunii de faza de alimentare trebuie sa fie in domeniul de 0% pana la 2% din componenta de secventa pozitiva de faza. In unele zone nesimetria poate ajunge la 3%.

Abateri de la forma sinusoidala, ideala si abateri ale valorilor instantanee ale tensiunilor si curentilor: regim deformant, armonici, interarmonici, impulsuri de tensine

Beneficiile Dumneavoastra in urma efectuarii de analize calitate energie electrica:

Economice – previne defectarea echipamentelor, incalzirea excesiva si intrarea echipamentelor in stare de protectie.
Tehnice – previne riscul de imbatranire prematura a consumatorilor si oprirea acestora in plin proces (daca se implementeaza solutiile propuse).

Referinte – analize calitatea energiei electrice:

Lucrari realizate de Servelect – analize calitatea energiei electrice: Saint Gobain, Ursus Breweries, Upruc CTR, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, OMV Petrom, Cemacon, Aquaserv etc.

Alte servicii si solutii pentru afacerea dumneavoastra

Filtrare armonica

Cogenerare

Centrale fotovoltaice

Solicita o oferta:

4 + 2 =

Nu ratați noutățile noastre și fiți la curent cu toate proiectele noastre pe rețelele de socializare! Ne puteți găsi pe Facebook – Servelect ESCO sau  LinkedIn, unde vom împărtăși cele mai recente studii de fezabilitate și proiecte de succes.  Fiți alături de noi în această călătorie și nu ezitați să vă împărtășiți feedback-ul și experiențele cu comunitatea noastră.