Program de imbunatatire a eficientei energetice si management energetic pentru localitati

Un program de imbunatatire a eficientei energetice va ofera o strategie energetica pe 3-6 pentru optimizarea costurilor energetice la nivelul comunitatii locale.

Strategie energetica

Va stabiliti o strategie energetica pe termen scurt si lung care va contribui la dezvoltarea unei comunitati sustenabile.

Optimizati costurile energetice

Prin implementarea solutiilor de optimizarea a consumurilor energetice propuse si producerea locala de energie.

Evitati sanctiunile impuse de lege

OUG nr. 184/2020 a introdus sanctiuni cuprinse intre 15.000 si 30.000 de lei pentru nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice locale a prevederilor art. 9 alin. (20) si (21).

De ce sa colaborati cu Servelect pentru serviciul de management energetic si realizarea unui program de imbunatatire a eficientei energetice?

Mai mult decat raportari anuale

Ne implicam activ in identificarea punctuala si propunerea de solutii de optimizare energetica.

Integrator de solutii

Colaborati cu un singur furnizor pentru implementarea proiectelor integrate de energie durabila.

Manager energetic autorizat

Aveti la dispozitie un manager energetic autorizat conform legii.

Gestionarea eficienta a energiei in orase: Rolul Managerului Energetic pentru Localitati

Servelect asigura serviciul de management energetic urban pentru peste 19 localitati din Romania. Printre acestea se numara: Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Turda, Satu Mare, Targoviste, Braila, Sfantu Gheorghe, Deva, Tarnaveni, Sighetu Marmatiei, Alba Iulia, Campia Turzii etc.

Legea eficienței energetice nr. 121/2014, modificata prin Legea nr. 160/2016 si OUG nr. 184/2020 prevede urmatoarele:

Datorita rolului important al comunitatilor urbane in realizarea politicii nationale de eficienta energetica, s-au introdus in legislatie obligatii specifice cu privire la realizarea programelor de eficienta energetica.

1. Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 5.000 de locuitori au obligatia sa intocmeasca PIEE (program de imbunatatire a eficientei energetice)  in care includ masuri pe termen scurt si masuri pe termen de 3-6 ani.

2. Autoritatile administratiei publice locale din localitatile cu o populatie mai mare de 20.000 de locuitori au obligatia:

  • sa intocmeasca PiEE (program de imbunatatire a eficientei energetice) in care includ masuri pe termen scurt si masuri pe termen de 3-6 ani;
  • sa numeasca un manager energetic pentru localitati, atestat conform legislatiei in vigoare sau sa incheie un contract de management energetic cu o persoana fizica atestata in conditiile legii sau cu o persoana juridica prestatoare de servicii energetice agreata in conditiile legii.

! Prin Ordonanta de urgenta nr. 184/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica, s-au introdus contraventii, cu amenzi cuprinse intre 15.000 si 30.000 de lei pentru nerespectarea de catre autoritatile administratiei publice locale a prevederilor art. 9 alin. (20) si (21).

Doriti sa beneficiati de un program de imbunatarire a eficientei energetice realizat de un manager energetic atestat?

Ce este un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice (PiEE)?

[click pe fiecare intrebare sau semnul plus “+” pentru mai multe detalii]

Un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice este un instrument important in elaborarea unei viziuni pe termen de cel putin 3 – 6 ani care sa defineasca evolutia viitoare a modului in care se consuma si produce energia, inclusiv din surse regenerabile la nivelul comunitatii si tinta spre care se va orienta intregul proces de planificare energetica, cu actualizari anuale, identificarea de surse de finantare si suport in materializarea lor.

Cine poate realiza un Program de imbunatatire a Eficientei Energetice?

O societate prestatoare de servicii energetice (Servelect) agreata de catre Directia de Eficienta Energetica din Ministerul Energiei este singura entitate legal in masura sa realizeze un program de imbunatatire a eficientei energetice PiEE.

Aceasta are experienta si specialistii necesari – manageri energetici pentru localitati atestati in conditiile legii – pentru a elabora un plan de imbunatatire a eficientei energetice coerent, cu solutii fezabile, care pot fi puse in practica.

Serviciile oferite de Servelect
  • Elaborare Program de imbunatatire a Eficientei Energetice (PIEE).
  • Actualizarea anuala a PiEE (Program de imbunatatire a Eficientei Energetice) existent pana la data de 30 septembrie a fiecarui an.
  • Stabilirea impreuna cu reprezentantii localitatii (unitatii administrativ teritoriale) a unui plan de masuri de crestere a eficientei energetice atat pe termen scurt, cat si pe termen de 3-6 ani care va fi inclus in PiEE (Program de imbunatatire a Eficientei Energetice)
  • Rapoarte executive privind impactul costului energetic.
  • Suport in negocierea pretului la energie si achizitia centralizata a utilitatilor.
  • Evaluarea si cuantificarea economiilor de energie obtinute din proiectele de eficienta energetica si surse regenerabile locale.
  • Suport in implementarea unor proiecte pilot demonstrative etc.

Consultanta tehnica:

  • Pregatire initiative de accesare finantari nerambursabile din fonduri europene, norvegiene, elvetiene.
  • Pregatire teme de proiectare si caiete de sarcini.
  • Pregatire rapoarte de consum si cost energetic pentru factorii decizionali.
  • Elaborare Planuri de Actiune pentru Clima si Energie Durabila – PACED.
  • Elaborare Planuri de crestere a numarului de cladiri nZEB.
  • Pregatire raportari cerute de autoritatile publice centrale.
  • Suport in transmiterea de feedback pe ghidurile de finantare nerambursabila.
  • Evaluare documentatii de audit energetic si DALI pentru renovari de cladiri publice si rezidentiale.
Ce trebuie sa contina un program de imbunatatire a eficientei energetice pentru localitati?
  • Date tehnice despre: sistemul de iluminat public, clădiri publice, rezidențiale și private, sectorul de transport;
  • Obiective pe termen scurt si lung;
  • Stabilirea proiectelor prioritare;
  • Stabilirea mijloacelor financiare de punere in practica a programului;
  • Stabilirea indicatorilor de performanta si monitorizarea rezultatelor implementarii masurilor de crestere a eficientei energetice.
Care sunt principalele solutii pe care unitatile administrativ teritoriale le pot pune in practica pentru a face tranzitia catre o comunitate sustenabila?
  • Centrale fotovoltaice – pentru producerea locala de energie din surse regenerabile

Cu ajutorul centralelor fotovoltaice se reduce semnificativ consumul de energie la nivelul cladirilor publice, inclusiv prin posibilitatea de compensare cantitativa si financiara a excedentului produs cu consumul din alte cladiri publice ale Primariei.

Exemplu de proiect – Primaria Cluj-Napoca  a implementat un proiect de crestere a eficientei energetice in  sapte cladirile municipale prin utilizarea de panouri fotovoltaice (co-finantat prin intermediul Granturilor SEE si Norvegiene 2014-2021).

  • Cogenerarea – de inalta eficienta, implica producerea simultana de energie electrica si termica pentru autoconsum, cu un cost estimat cu minim 35% mai mic.
  • Sisteme de monitorizare a consumurilor energetice
  • Modernizare iluminat in cladirile publice, dar si exterior

Exemplu de proiect – Primaria Cluj-napoca – Din dorinta de a creste siguranta tuturor participantilor la trafic, dar si pentru imbunatatirea eficientei energetice, primaria Cluj-Napoca a demarat un proiect de modernizare si supra-iluminare (cu tehnologie LED) a trecerilor de pietoni din oras.

  • Statii de incarcare vehicule electrice
Ce este PACED?

Planul de Actiune pentru Clima si Energie Durabila este un document de politici publice
pe termen mediu si lung care defineste, in principiu, politica administratiei publice locale in domeniile conexe energie si mediului, avand ca obiectiv general reducerea emisiilor de CO2 generate de consumul de energie finala in teritoriul administrat.

Ce inseamna nZEB?

Cladire cu consum de Energie aproape Zero (nZEB: nearly Zero-Energy Building) este o cladire cu o performanta energetica foarte ridicata. Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit intr-o masura cat mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalatii de producere a energiei regenerabile la fata locului sau in apropiere.

Referinte Manager Energetic Localitati, Program de imbunatatire a Eficientei Energetice, PACED si Strategii de Eficienta Energetica:

[Click pe fiecare bulina verde pentru mai multe detalii sau selectati referinta din lista mai sus pentru a se afisa pe harta] ⇑⇑⇑

In harta alaturata puteti descoperi o parte dintre referintele noastre.

 

Managerul energetic urban din cadrul Servelect va reprezinta in relatia cu Directia de Eficienta Energetica din cadrul Ministerului Energiei (DEE-ME):

N
Coordoneaza colectarea de date privind consumurile energetice de la nivelul autoritatii administratiei publice locale.
N

Participa la elaborarea PiEE (Program de imbunatatire a Eficientei Energetice) prin propunerea de masuri fara cost, cu cost redus sau masuri ce presupun investitii.

N

Analizeaza programul de imbunatatire a eficientei energetice si monitorizeaza implementarea masurilor de eficienta energetica incluse in acesta.

N

Transmite la MEEMA pana la data de 30 septembrie a anului in care a fost elaborat Programul de imbunatatire a eficientei energetice (PIEE) si ulterior realizeaza actualizarea anuala a acestuia.

N
Intocmeste rapoarte privind eficienta energetica solicitate de Beneficiar.
N
Calculeaza indicatorii de eficienta energetica solicitati de Beneficiar care sa permita evaluarea si compararea performantelor energetice locale, cu valori de referinta medii inregistrate la nivel national si/sau european; propune masuri pentru imbunatatirea acestor indicatori.
N

Acorda consiliere pentru intocmirea caietelor de sarcini pentru achizitiile publice ale echipamentelor in vederea achizitiei echipamentelor eficiente energetic si verifica incadrarea acestora in cerintele stabilite de Anexa nr.1 la Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica precum si de regulamentele europene de ecoproiectare.

N
Acorda consultanta privind modul de aplicare a legislatiei si reglementarilor in vigoare privind eficienta energetica.
N

Reprezinta persoana de contact a Beneficiarului in relatia cu MEEMA, pe probleme de eficienta energetica.

Beneficiile Dumneavoastra:

W

Evitarea platii amezilor cuprinse intre 15.000 si 30.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (21), introduse prin Ordonanta de urgenta nr. 184/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetica.

W

Stabilirea unei strategii energetice la nivelul localitatii si reducerea impactului asupra mediului.

W
Consultanta tehnica specializata din partea managerului energetic care aduce argumente pentru si fundamenteaza proiectele si solutiile de energie durabila la nivelul comunitatii urbane.
W
Suport specializat in atragerea de finantari (ne)rambursabile pentru modernizarea cladirilor publice si cresterea confortului microclimatic in acestea.
W
Evaluari energetice interne si masurarea economiilor de energie in proiectele implementate.
W
Standarde si proceduri de obtinere a performantei energetice si de planificare energetica urbana conform legislatiei, normelor tehnice si normativelor in vigoare.
W

Facilitarea dialogului cu specialistii si profesionistii din domeniul constructiilor si energetic, pentru ca impreuna cu planificarea urbanistica sa aiba loc si o planificare energetica urbana.

W

Alte zone in care aportul tehnic si consultativ al managerului energetic urban va aduce valoare adaugata: valorificarea energetica a deseurilor; programe de constientizare si schimbare de comportament privind utilizarea energiei, atat in cladirile publice, cat si in cele private si rezidentiale; consultant in relatia cu mediul industrial si cu parcurile tehnologice, facilitarea si implicarea Primariei in proiecte internationale de diseminare de tip Orizont 2020.

Exemple de bune practici

Alba Iulia primeste titlul de ”Comunitate sustenabila” European Energy Award

Adoptand o dezvoltare pe principiile comunitatilor sustenabile, Alba Iulia a primit titlul de ”Comunitate sustenabila” – European Energy Award (Premiul European pentru Energie), devenind astfel prima municipalitate din Transilvania care primeste acest titlu. Servelect a avut o implicare activa, realizand evaluarea performantelor municipiului, care a cuprins 79 de indicatori cheie si 6 domenii de eficienta energetica.

Mai multe detalii

“Implicarea Servelect vine in contextul in care deja de mai bine de 6 ani asiguram servicii de management energetic pentru peste 20 de comunitati locale, prin relatii contractuale cu autoritati publice locale.

Municipiul Alba Iulia are o preocupare activa in atragerea de finantari nerambursabile, pentru renovarea aprofundata de cladiri publice, modernizarea sistemului de iluminat public, transport public local electrificat, producerea de energie din surse regenerabile locale etc.

Certificarea a fost acordata de asociatia European Energy Award, un sistem de management al calitatii si recunoastere a eforturilor municipalitatilor si regiunilor, care sprijina autoritatile locale in implementarea de politici privind eficienta energetica si masuri de combatere a schimbarilor climatice.

European Energy Award reprezinta extinderea pe plan european a unei initiative elvetiene, Energiestadt (Energy City Program), demarata in 1991. In prezent, peste 430 de municipalitati din aceasta tara se bucura de aceasta certificare, ceea ce inseamna ca 60% dintre locuitorii Elvetiei locuiesc intr-un astfel de oras.

Alte servicii si solutii pentru afacerea dumneavoastra

Centrale fotovoltaice

Cogenerare

Audit Energetic

Luati legatura cu un consultant:

1 + 9 =

Nu ratați noutățile noastre și fiți la curent cu toate proiectele noastre pe rețelele de socializare! Ne puteți găsi pe Facebook – Servelect ESCO sau  LinkedIn, unde vom împărtăși cele mai recente studii de fezabilitate și proiecte de succes.  Fiți alături de noi în această călătorie și nu ezitați să vă împărtășiți feedback-ul și experiențele cu comunitatea noastră.