Manager energetic
Aveti la dispozitie un manager energetic autorizat pentru a creste performanta energetica a companiei dumneavoastra.
Cresteti performanta energetica
Prin identificarea mijloacelor care conduc la solutii de eficienta energetica.
Solutii imediate
Obtineti solutii care au un impact pozitiv asupra companiei si pot fi implementate rapid si facil.
Un plus de valoare
Beneficiati de suport activ si consultanta tehnica pe probleme legate de eficienta energetica.
De ce sa alegeti un manager energetic din cadrul Servelect?
Mai mult decat raportari anuale
Ne implicam activ in identificarea punctuala si propunerea de solutii de optimizare energetica.
Integrator de solutii
Colaborati cu un singur furnizor pentru implementarea proiectelor integrate de energie durabila.
Manager energetic autorizat
Aveti la dispozitie un manager energetic autorizat conform legii.
In cadrul caror companii este obligatorie prezenta unui manager energetic?
Conform legii 121/2014, cu modificarile si completarile ulterioare operatorii care consuma anual o cantitate mai mare de 1.000 tep sunt obligati sa numeasca un responsabil pentru utilizarea energiei (manager energetic), fie prin contract individual de munca, fie prin incheierea unui contract cu o companie prestatoare de servicii energetice care are angajat un manager energetic (Servelect).
Managerul energetic din cadrul Servelect va reprezinta in relatia cu Ministerul Energiei – Directia de Eficienta Energetica:
- Va asista in completarea “Declaratiei de consum energetic si a Chestionarului de analiza energetica”, verificarea si gestionarea documentelor in vederea indeplinirii tuturor cerintelor pentru raportarea la minister;
- Raporteaza “Declaratia de consum energetic si Chestionarul de analiza energetica” pana la data de 30 Iunie a fiecarui an;
- Intocmeste “Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice”;
- Actualizeaza “Programul de Imbunatatire a Eficientei Energetice”, in fiecare an, pana la data de 30 Septembrie si realizeaza raportarea la minister.
Care sunt principalele activitati pe care un manager energetic industrie le presteaza?
- Realizeaza cele doua raportari catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
- Se informeaza si ramane conectat la modificarile legislative si la cele de interes pentru consumatorii cu care au contract de prestari servicii si transmite informatiile catre beneficiar;
- Participa la intrevederi si acorda suport beneficiarului, in momentul in care se efectueaza controale de catre organele de stat competente.
Este suficient ca un manager energetic sa se opreasca la cele 3 puncte mentionate anterior?
Raspunsul este, cu siguranta, NU!
Pentru a aduce un plus de valoare companiei dumneavoastra:
- Un manager energetic trebuie sa cunoasca foarte bine fluxurile energetice si fluxurile tehnologice din cadrul companiei. Cunoscand foarte bine fluxurile tehnologice, precum si fluxurile energetice care contribuie la realizarea productiei sau la desfasurarea activitatii, managerul energetic are oportunitatea de a realiza diferite analize, obtinand informatii valoroase pentru compania dumneavoastra.
- Principalele analize pe care acesta le poate realiza sunt:
– Analiza energetica a conturului societatii – se realizeaza prin identicarea principalelor forme de energie consumate si corelarea cu principalele procese desfasurate in cadrul fabricii.
– Analiza ponderii fiecarui purtător de energie raportat la consumul total.
– Analiza ponderii consumatorilor de energie.
– Analiza consumului specific de energie.
- Un manager energetic propune si cuantifica un plan de masuri cu solutii de eficienta energetica. Pe langa propunerea unui plan de masuri si actiuni de eficienta energetica, este recomandat ca managerul energetic sa aiba o evidenta clara a beneficiilor obtinute ca urmare a implementarii acestor proiecte.
- Un manager energetic are posibilitatea sa propuna si sa cuantifice implementarea unor proiecte de producere locala de energie prin: panouri fotovoltaice, cogenerare sau trigenerare, panouri solare pentru incalzirea apei, pompe de caldura.
- Un manager energetic cauta, identifica si informeaza beneficiarul cu privire la sursele de finantare existente. Acestea pot fi:
– Fonduri europene;
– Fonduri private în regim ESCO;
– Fonduri de stat;
– Fonduri private prin parteneriate cu alte state (ex: fonduri elveţiene, norvegiene);
– Fonduri private prin sistemul bancar;
– Fonduri proprii – benefciar;
– Orizont 2020.
[click pe casuta pentru mai multe detalii]
Aducem un plus de valoare sistemului de management energetic:
Pe langa indeplinirea obligatiilor legislative de raportare a consumurilor catre MEEMA, Servelect se implica in identificarea consumatorilor cu potential de eficienta si, mai ales, a mijloacelor care pot conduce la solutii de eficienta energetica:
Propunerea de audituri energetice pe contururile care necesita evaluari detaliate, in vederea argumentarii cost-beneficiu a solutiilor care conduc la optimizarea consumurilor energetice.
Prezentarea oportunitatilor de finantare a solutiilor de eficienta energetica propuse in cadrul serviciului de Management Energetic, respectiv in cadrul Auditului Energetic.
Care este rolul managerului energetic in etapa de realizare a Auditului Energetic?
Managerul energetic are posibilitatea de a aduce un plus de valoare in procesul realizarii auditului energetic, prin implicarea activa in urmatoarele activitati:
- Propune un contur de Audit Energetic si il valideaza cu beneficiarul pentru a defini caietul de sarcini;
- Intocmeste si valideaza cu beneficiarul caietul de sarcini pentru realizarea Auditului Energetic;
- Face parte din comisia de analiza a ofertelor primite si de validare a ofertei castigatoare. Beneficiarul va avea mult mai mult de castigat daca elimina criteriul de selectie „cel mai mic pret” si il va inlocui cu criteriul de selectie „cel mai calitativ furnizor de Audit Energetic”;
- Participa la etapele de masuratori energetice ale auditorului energetic;
- Solicita si valideaza un plan de masuri preliminar, care urmeaza sa fie cuantificat tehnic si economic;
- Este intermediarul intre auditorul energetic si beneficiar pe tot parcursul proiectului;
- Valideaza varianta finala, electronica, a raportului de audit energetic.Recomandarea este sa se solicite si transmita doar exemplare electronice pentru raportul de audit energetic, pentru a evita risipa de hartie;
- Participa la sustinerea prezentarii raportului de audit energetic.
[click pe casuta pentru mai multe detalii]
Care sunt beneficiile Dumneavoastra in urma colaborarii cu Servelect?
Asigurarea unor traininguri pentru utilizarea sistemelor de monitorizare si targeting.
Suport in relatia cu MEEMA.
O parte dintre companiile pentru care am adus un plus de valoare prin serviciul de management energetic:
Omya Calcita (Caras-Severin), Simultan (Timis), SNS SA – Salrom (Bucuresti), Monosuisse (Mures), Preh România (Brașov), Ecolor (Cluj), Leoni Wiring Systems (Bistrita), Star Transmission (Alba), Star Assembly (Alba), Ferma Zootehnica (Maramures), Carpat Sticks (Timis), Comelf (Bistrita), EDS Romania (Brasov), Holcim Romania (Cluj), Aso Comsteel (Targoviste), Universal Alloy Corporation (Timis), Oprea Avi-Com (Mures), Mol Romania (Bucuresti), Banca Transilvania (Cluj), Vital MM (Maramures), Regia de Termoficare Cluj, Philips Orastie (Hunedoara).
Alte servicii si solutii pentru afacerea dumneavoastra
Centrale fotovoltaice
Cogenerare
Audit Energetic
Sunteti interesat sa beneficiati de avantajele unui serviciu de management energetic performant?
Solicitati o oferta:
Nu ratați noutățile noastre și fiți la curent cu toate proiectele noastre pe rețelele de socializare! Ne puteți găsi pe Facebook – Servelect ESCO sau LinkedIn, unde vom împărtăși cele mai recente studii de fezabilitate și proiecte de succes. Fiți alături de noi în această călătorie și nu ezitați să vă împărtășiți feedback-ul și experiențele cu comunitatea noastră.