Certificare ISO 50001 Consultanta tehnica implementare

ISO 50001 va ofera un cadru recunoscut la nivel international, pentru integrarea celor mai bune practici privind managementul energiei in sistemul de management integrat ISO al companiei dumneavoastra.

ISO 50001 – Managementul energiei durabile in compania Dumneavoastra

Dezvoltat de experti din domeniul managementului energiei din peste 60 de tari, Sistemul de Management Energetic ISO 50001 va ofera un cadru recunoscut la nivel international, pentru integrarea celor mai bune practici privind managementul energiei in sistemul de management al companiei dumneavoastra.

Astfel, utilizarea ISO 50001 va ofera posibilitatea de a adopta o abordare strategica in vederea cresterii performantelor energetice din cadrul companiei dumneavoastra.

Standardul ISO 50001 ofera beneficii oricarui tip de organizatie, din sectorul public sau privat, din domeniul industriei prelucratoare sau serviciilor.

ISO 50001 nu este o „lege”, ci o metodologie si o alegere de a face lucrurile organizat si structurat, cu impact masurabil in timp. Acest sistem propune un proces care va va ghida in momentul implementarii unor proiecte de eficienta energetica si de introducere a surselor de energie regenerabila.

Acesta inlocuieste standardul ISO 16001 si este compatibil cu standardul ISO 9000 privind Managementul Calitatii, respectiv cu standardul ISO 14001 Sistem de Management de Mediu. De asemenea, poate fi integrat cu alte certificari ISO datorita structurii similare.

De ce este importanta implementarea Standardului ISO 50001?

Energia reprezinta pentru orice organizatie atat o resursa indispensabila, cat si un element de cost important. Pe langa faptul ca deţine o pondere semnificativa in costurile specifice ale unei organizatii, utilizarea si consumul acesteia atrage o serie de alte costuri precum cele legate de mediu sau costurile sociale (cresterea emisiilor de CO2, accesibilitatea resurselor si schimbarile climatice).

Dumneavoastra, in calitate de organizatie individuala, nu aveti cum sa controlati pretul energiei, reglementarile politice sau evolutia economiei globale. Insa aveti oportunitatea sa imbunatatiti modul in care utilizati energia! Astfel, cresterea performantei energetice va aduce beneficii imediate, obtinand o reducere importanta a consumurilor si a costurilor cu energia.

Implementarea sistemului de management al energiei ISO 50001 are un impact atat asupra consumurilor si costurilor cu energia cat si la nivelul intregii companii:

Management
 • Cresteti profitabilitatea companiei si nivelul de angajament al angajatilor, consolidati imaginea companiei.
Productie
 • Departamentele de productie vor fi mult mai responsabile in ceea ce priveste utilizarea si gestiunea eficienta a energiei pe termen scurt si lung.
Legislativ
 • Departamentul juridic din cadrul companiei Dumneavoastra va fi in permanenta informat cu privire la legislatia in domeniul energiei, care ar putea sa aiba impact asupra companiei Dumneavoastra.
Financiar
 • In procesul de achizitie vor fi analizate cu prioritate echipamentele / utilajele / masinile care prezinta o performanta energetica ridicata, ceea ce va conduce la reducerea costurilor pe termen lung.
Vanzari si marketing
 • Cresteti increderea si satisfactia clientilor,  prin preocuparile si abordarea responsabila fata de mediu.

[click pe fiecare casuta sau semnul plus “+” pentru mai multe detalii]

Care sunt beneficiile Dumneavoastra in urma implementarii ISO 50001?

Cresteti sustenabil profitabilitatea companiei prin reducerea costurilor cu energia.
Obtineti economii semnificative de energie prin implementarea masurilor de eficienta rezultate in urma auditului energetic.
Obtineti un avantaj competitiv pe piata, prin cresterea valorii adaugate pe care o oferiti clientilor Dumneavoastra.
Indepliniti cerintele legislative privind tintele de eficienta energetica sau emisiile de GHG si CO2.
Eliminati riscul de a fi penalizati sau amendati datorita nerespectarii unor prevederi legislative.
Beneficiati de cadrul necesar pentru promovarea unui sistem de management al energiei pe intregul lant de aprovizionare.
Consolidati imaginea companiei si contribuiti la cresterea satisfactiei clientilor / investitorilor.
Cresteti posibilitatile de a aborda noi segmente de consumatori / investitori si noi oportunitati.
Beneficiati de un avantaj competitiv in dezvoltarea companiei.
Contribuiti la diminuarea impactului pe care il au emisiile de CO2 asupra mediului.
Dati dovada de o abordare responsabila fata de mediu, ceea ce poate influenta clientul in procesul de luare a deciziei de cumparare.
Cresteti transparenta si comunicarea in ceea ce priveste managementul resurselor de energie.

Doriti sa beneficiati de un sistem de management energetic performant, care va aduce beneficii zi de zi?

Care este rolul Servelect in implementarea Standardului ISO 50001 in cadrul companiei Dumneavoastra? Suport tehnic si consultanta implementare ISO 50001.

\
Va asistam in gestiunea consumurilor de energie si alte altor utilitati printr-un sistem performant, clar procedurat si orientat spre rezultate.
\

Realizam analiza energetica si va oferim instrumente online de mentinere actualizata a acestei analize energetice, cu reflectarea indicatorilor de performanta energetica.

\
Pregatim cadrul stabilirii unei strategii energetice in compania Dumneavoastra, aliniate si armonizate cu procedurile deja existente.
\
Asistam si documentam definirea unor proceduri proprii de gestiune a consumurilor de utilitati si a echipamentelor energetice; procedurile trebuie sa fie cat mai simple si usor de aplicat; o procedura utila este aceea pe care o vizualizam usor in fata ochilor, atunci cand trebuie aplicata.
\

Garantam, prin implementare si certificare, reducerea durabila a costurilor si consumurilor energetice anuale.

\
Implementam sistemul de masurare si verificare MOVI, care va ajuta sa monitorizati activ consumurile de energie.

Astfel, prin implementarea ISO 50001 aveti oportunitatea de a trece de la o abordare traditionala….

…la o abordare eficace a managementului energiei.                                                      

TESTIMONIAL

Ce spun beneficiarii nostri:

„Este inca o actiune dintr-un sir mai lung, inceput in ultimii ani de crestere a eficientei utilizarii energiei in procesele industriale ale Sortilemn, dupa realizarea unui audit energetic complex de catre Servelect, respectiv implementarea unui palier larg de solutii de eficienta si producere locala de energie, inclusiv cogenerare pe biomasa.” Marius Giurgiu, Director General Sortilemn.

Implementand standardul de Management Energetic ISO 50001 fabrica Sortilemn Gherla dovedeste performanta energetica in activitatea de productie, preocuparea continua pentru utilizarea eficienta a energiei si responsabilitate fata de oameni si mediu, prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Care este principiul de functionare al ISO 50001?

Principiul de functionare al ISO 50001 se bazeaza pe ciclul Planifica – Implementeaza –Monitorizeaza – Optimizeaza (Plan – Do – Check – Act).

Urmand aceste etape, asigurati o dezvoltare sustenabila a companiei Dumneavoastra si imbunatatirea continua a performantelor energetice.

1. Planifica (Plan)
 • Stabilirea obiectivelor;
 • Planul de actiune, definirea politicii energetice;
 • Angajamentul managementului de varf.
2. Implementeaza (Do)
 • Comunicare;
 • Training;
 • Recunoastere;
 • Control operational.
3. Monitorizeaza (Check)
 • Monitorizare si analiza;
 • Actiuni corective;
 • Actiuni preventive;
 • Audit intern.
4. Optimizeaza (Act)
 • Noi obiective strategice;
 • Optimizare;
 • Propunerea de imbunatatiri continue.

FAQ

Ce este un sistem de management al energiei?

Potrivit ASRO (Asociatia de Standardizare din Romania) „un sistem de management al energiei ajuta organizatiile sa isi gestioneze mai bine consumul de energie, imbunatatind astfel productivitatea. Acesta presupune dezvoltarea si implementarea unei politici energetice, stabilirea obiectivelor si proiectarea planurilor de actiune pentru atingerea lor. Acesta poate include implementarea de noi tehnologii eficiente energetic, reducerea pierderilor de energie sau imbunatatirea proceselor curente pentru a reduce costurile.”

Cui se adreseaza ISO 50001?

Orice organizatie privata sau publica, indiferent de marime, domeniul de activitate sau localizarea geografica poate sa implementeze sistemul de management ISO 50001. Orice organizatie, indiferent de nivelul de performanta energetica atins poate sa isi stabileasca tinte pentru imbunatatirea eficientei energetice.

Aveti in plan sa implementati standardul de management energetic ISO 50001 in cadrul companiei dumneavoastra? Iata 10 sfaturi de urmat in implementarea ISO 50001.

Este obligatorie certificarea?

Standardul de management al energiei ISO 50001 poate fi implementat doar pentru beneficiile pe care acesta le ofera in ceea ce priveste optimizarea consumurilor si a costurilor energetice.

Obtinerea certificarii de conformitate cu standardul ISO 50001 din partea unui organism de certificare nu este obligatorie. Fiecare organizatie poate decide daca se certifica sau nu, cu exceptia cazurilor in care aceasta este necesara din punct de vedere legal.

Cum se desfasoara procesul de certificare?

In general, organismele de certificare acreditate desfasoara doua etape de evaluare, insa metodologiile acestora pot fi diferite de la un organism la altul.

Recomandam certificarea, abia dupa ce sistemul ISO 50001 este implementat si functional cel putin 3 – 6 luni.

Aflati mai multe detalii despre cum decurge procesul de certificare si cum veti fi evaluati, din urmatorul ghid.

Cine imi va oferi certificarea ISO 50001?

Atunci cand va certificati activitatea, va trebui sa colaborati cu un organism de certificare acreditat. Rolul Servelect este acela de a oferi suport tehnic si consultanta ISO 50001 in implementarea efectiva astfel dumneavoastra sa fiti pregatiti atunci cand organismul de acreditare va incepe evaluarea companiei.

Cat timp dureaza implementarea unui sistem de management al energiei (EMS)?

Timpul necesar depinde de caracteristicile fiecarei organizatii.

In general, etapa de diagnoza dureaza 2 luni, iar etapa de implementare depinde de disponibilitatea Beneficiarului si variaza intre 1 si 3 luni.

Evaluarea sistemului implementat se desfasoara pe o perioada de 2 luni, iar etapa de ajustari poate avea o durata de pana la 2 saptamani.

Suportul in procesul de certificare dureaza intre 1 si 2 luni.

Este necesar sa implementez un sistem de monitorizare a consumurilor energetice?

In implementarea unui sistem de management al energiei performat este important sa cunoasteti si sa gestionati consumurile de energie in timp real pentru a putea monitoriza performanta si pentru a lua cele mai bune decizii privind optimizarea consumurilor si a costurilor energetice.

Aflati mai multe detalii despre sistemul de monitorizare implementat la cheie de catre Servelect.

Alte servicii si solutii pentru afacerea dumneavoastra

Audit Energetic

Centrale fotovoltaice

Cogenerare

Lasati-ne datele dumneavoastra de contact si vom lua legatura cu dumneavoastra in cel mai scurt timp:

6 + 10 =

Nu ratați noutățile noastre și fiți la curent cu toate proiectele noastre pe rețelele de socializare! Ne puteți găsi pe Facebook – Servelect ESCO sau  LinkedIn, unde vom împărtăși cele mai recente studii de fezabilitate și proiecte de succes.  Fiți alături de noi în această călătorie și nu ezitați să vă împărtășiți feedback-ul și experiențele cu comunitatea noastră.