Baterii de condensatoare

FAQ

Frequently Asked Questions

Compensarea energiei reactive

Compensati energia reactiva inductiva cu ajutorul unor baterii de condensatoare, respectiv energia reactiva capacitiva cu ajutorul bobinelor dimensionate corespunzator.

Ce este energia reactiva?

Energia reactiva este consumata de sarcinile electrice cum ar fi motoare, transformatoare, bobine, tuburi fluorescente, etc. si este facturata alaturi de energia activa de catre furnizorii de energie electrica (consumatorilor persoane juridice cu o putere instalata mai mare de 10kW).
Energia reactiva (Er) se masoara in kilovar ora (kvarh). Ea serveste in particular pentru crearea campului magnetic al infasurarilor motoarelor si transformatoarelor electrice. Fara acest camp magnetic functionarea lor ar fi imposibila. Puterea reactiva Q(kvar) corespunde acestei energii.
Energia activa (Ea) se exprima in kilowatt ora (kwh). Ea se utilizeaza, dupa transformarea ei de catre sarcinile electrice, sub forma de lucru mecanic sau caldura. Puterea activa P(kW) corespunde acestui tip de energie.

De ce apare energia reactiva?
Aparitia ei se datoreaza elementelor fizice din structura unui consumator: in principal bobine si condensatoare. Acestea decaleaza in timp curentul fata de tensiune, astfel incat puterea electrica obtinuta din punct de vedere matematic ca produs intre tensiune si curent se poate descompune in doua componente: putere activa si putere reactiva. Puterea reactiva va circula permanent intre consumator si furnizor, intre bobine si condensatoare. Fiindca puterea reactiva nu se consuma, ea reprezinta o marime alternativa cu valoarea medie nula. Teoretic este considerata o marime conventionala.
Daca energia reactiva e o marime conventionala, de ce o platesc?
Pentru ca circulatia ei intre furnizor si consumator se face prin retele electrice. Datorita efectului Joule-Lentz de disipare a caldurii la trecerea unui curent printr-un conductor, transportul energiei electrice va fi afectat de pierderi (pierderi care vor fi cu atat mai mari cu cat componenta de curent reactiv va fi mai mare, deci cu cat energia reactiva circulata va fi mai mare). Aceste pierderi de energie prin incalzirea conductoarelor se deduc de catre furnizorul de energie electrica si prin facturarea energiei reactive.
Ce pot face sa nu mai platesc energie reactiva?
Pot sa limitez distanta intre care se face circularea energiei reactive, in sensul ca in loc sa iau energie reactiva din reteaua electrica, adica de la operatorul de distributie, pot sa montez baterii de condensatoare la delimitarea dintre consumator si operator, astfel incat sa realizez circulatia energiei reactive intre condensatoare si consumatorii mei, in speta bobine.
Cum imi influenteaza echipamentele de compensare consumatorii proprii? Nu o sa se arda motoarele?

Nicidecum. Circulatia de energie reactiva va fi aceeasi intre consumator (motoarele mele, care de fapt sunt bobine) si condensatoarele pe care le montez la delimitarea dintre mine si operatorul de distributie. De fapt, eu elimin circulatia prin retelele electrice ale operatorului de distributie, astfel incat nu-i mai provoc pierderi de energie datorate circulatiei energiei reactive. Astfel, el nu imi mai factureaza energie reactiva.

Nu imi creste consumul de energie activa daca instalez baterii de condensatoare?

Bateriile de condensatoare sunt niste generatoare de energie reactiva. Ele au un consum redus de energie activa, in jur de 2 W per kVAr-ul produs, adica a 50-a parte din consumul unui bec cu incandescenta normal. Rolul unei baterii de condensatoare este de a corecta factorul de putere si de a compensa energia reactiva inductiva. Compensarea factorul de putere se poate face fie cu sisteme fixe sau cu sisteme automate. Bateriile de condensatoare cu valoare fixa folosesc unul sau mai multe condensatoare pentru a obtine un anumit nivel de compensare.

Comanda unor baterii de condensatoare poate fi:

 • manuala: prin intreruptor automat sau prin separator de sarcina;
 • semi-automata: prin contactor;
 • prin legare directa la un echipament electric ii comutare odata cu comutarea acestuia.

Aceste baterii de condensatoare sunt montate:

 • la bornele receptorilor inductivi (motoare si transformatoare);
 • pe barele de distributie de la care se alimenteaza motoare mici sau consumatori inductivi si pentru care compensarea individuala ar fi prea costisitoare;
 • in cazurile in care nivelul sarcinii este in general constant.

Bateriile de condensatoare automate efectueaza controlul automat al compensarii, mentinand in niste limite stranse valoarea factorului de putere. Un astfel de echipament se monteaza in locurile in care se produc variatii mari de puteri active si/sau reactive.

Elementele principale ale unei baterii de condensatoare sunt:

 1. Regulator electronic pentru factorul de putere
 2. Condensatoare
 3. Contactoare pentru comutarea treptelor de condensatoare
 4. Rezistente de descarcare
 5. Sigurante fuzibile
Furnizorul de energie este de acord sa instalez echipamente de compensare a energiei reactive?

Pe termen scurt, furnizorul nu mai incaseaza de la consumator banii corespunzatori energiei reactive facturate. Insa, pe termen lung, furnizorul are de castigat din faptul ca un consumator decide sa-si compenseze energia reactiva prin montarea de baterii de condensatoare. Asta pentru ca isi reduce pierderile de energie in retelele electrice. Pretul de facturare a energiei reactive nu include adaos comercial, asa cum include cel al energiei active. Acest aspect important este reglementat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

Am probleme cu Ministerul Mediului daca imi instalez echipamente de compensare a energiei reactive?
Nu veti avea probleme deoarece condensatoarele folosite sunt ecologice, aspect certificat de producator si garantat de noi.

Actionari cu turatie variabila

Ce este un convertor de frecventa?
Un convertor de frecventa (Variable Speed Drive) este un echipament folosit in sisteme electro-mecanice pentru a controla viteza de rotatie, cuplul, frecventa si tensiunea la intrarea unui motor asincron de curent alternativ.
Care sunt avantajele implementarii de aplicatii cu turatie variabila?
Pricipalele avantaje sunt electrice (reducerea consumului de energie odata cu scaderea vitezei motorului, corectarea factorului de putere, adaptarea vitezei la procesul tehnologic, reducerea curentului de pornire) si mecanice (pornire lina, reducerea socurilor mecanice in angrenajele de transmisie).
Ce este si la ce se foloseste un PLC?
PLC-ul (Programmable Logic Controller sau automat programabil) este un echipament care ofera o larga posibilitate de a monitoriza si controla mai multi parametri ai proceselor tehnologice, de a defini functii si dependente intre acesti parametri etc. Se pot folosi de la aplicatii simple de control si interblocaje, la aplicatii complexe de control al miscarii.

Managementul mentenantei

Ce este manangementul mentenantei?
Managementul mentenantei reprezinta o serie de masuri si actiuni care asigura prevenirea si conservarea sau repunerea echipamentelor intr-o stare prestabilita (in parametri de functionare) sau capabila sa asigure un anumit serviciu in acelasi timp cu minimizarea costurilor de mentenanta.
In ce tipuri de industrii se poate implementa managementul mentenantei?
Sistemul de monitorizare a productiei se poate implementa in orice fabrica sau intreprindere in care se produc obiecte in masa, in timp ce sistemul de manangementul mentenantei se poate implementa in orice institutie in care sunt echipamente ce necesita o mentenanta periodica.
Sistemele de managementul mentenantei se pot implementa si pe echipamente existente?
Da, se pot implementa pe aproape orice echipament de productie.

Sisteme de monitorizare

Ce este un sistem scada?
SCADA este o abreviere de la monitorizare, control si achizitii de date (Supervisory Control And Data Acquisition) si descrie orice aplicatie care culege date despre procese cu scopul de a controla, superviza si raporta date din acel proces.
Ce este un sistem de telegestiune?
Este o interfata directa cu dispecerul energetic ce face posibila achizitia parametrilor energetici, afisarea lor in timp real, arhivarea lor si raportarea in format grafic si tabelar.
La ce ne ajuta un sistem de telegestiune?
Un sistem de telegestiune monitorizeaza in timp real puncte de masura parametri, afiseaza schema sinoptica a retelei de consum, arhiveaza istoria parametrilor, raporteaza prin curbe grafice sau tabelar fiecare punct de monitorizare in parte si reactioneaza la praguri de alarme afisand mesaje explicative.
Ce este eficienta energetica?
Eficienta energetica se defineste ca fiind un plan de masuri si actiuni fezabile ce se implementeaza intr-o companie si are ca scop imbunatatirea si monitorizarea performantei companiei respective.