Echipa Servelect

Interviu cu Bogdan – Manager energetic

Ce te-a facut sa vrei sa faci parte din echipa noastra?

Din dorinta de a incepe sa profesez in domeniul in care am absolvit o facultate (facultatea de Inginerie Electrica din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj Napoca) am aplicat pentru postul disponibil la Servelect, de Inginer Audit Electroenergetic. Proaspat absolvent, mi-am propus sa gasesc un loc de munca care sa imi faciliteze accesul la un domeniu cat mai larg de cunostinte pe care sa le dezvolt ulterior si in acest fel sa devin un inginer competent. In departamentul de audit energetic din cadrul Servelect am gasit o portita spre o diversitate larga de cunostinte din domeniul energetic si electrotehnic pe care atat prin studiu individual, prin experientele proiectelor (de o mare diversitate), cat si prin interactiunea cu colegii, dar si cu alte paturi profesionale am reusit sa le imbunatatesc treptat. In concluzie, ambitia de a ma dezvolta pe plan profesional, satisfactia rezultatelor obtinute, relatia pe care am dezvoltat-o cu ceilalti colegi si colaboratori, dar si provocarile din proiecte, m-au determinat sa aleg sa fac parte din echipa, rand pe rand, de la un an la altul, din 2011 pana in prezent.

Ce iti place cel mai mult la locul de munca?

Nu exista un lucru care sa imi placa cel mai mult la locul de munca. Exista mai multe lucruri care imi dau satisfactie si imbold pentru a continua sa imi desfasor activitatea aceasta de manager energetic, auditor energetic. In primul rand, as putea spune ca relatia umana dezvoltata cu colegii si colaboratorii nostri cantareste cel mai mult. Inainte de toate aspectele profesionale, relatia umana e cea care te face sa ai un grad crescut de confort la locul de munca, iar acest lucru se regaseste in colectivul Servelect. In al doilea rand, provocarile profesionale foarte diverse si satisfactia pe care o avem dupa fiecare proiect ma determina sa continui sa vin cu pofta de lucru la serviciu in fiecare dimineata. In al treilea rand rezultatele obtinute la nivel national la categoria audituri energetice, in clasamentul ANRE, sunt o sursa de satisfactie, incurajare si validare ca eforturile noastre de a ne dezvolta si de a performa in acest domeniu dau rezultatele pe masura.

Faci parte din echipa noastra de 7 ani, care au fost cele mai mari provocari pe care le-ai intampinat pana acum la job?

Provocari sunt la fiecare proiect, unele cu mize mai mari, altele cu mize mai mici, dar incercam sa raspundem la toate in egala masura. Cea mai mare provocare consider ca a fost momentul in care a trebuit sa ne conturam modul de lucru si de abordare al auditurilor energetice. Sa avem o structura clara atat pentru noi cat si pentru beneficiar, sa gasim modele de calcul pentru bilanturile energetice, sa gasim si sa ne dezvoltam abilitatea de a justifica tehnic si financiar solutiile propuse in planul de masuri, sa gasim modalitatea de a intelege procesele tehnologice cat mai usor, fiind de o mare diversitate, respectiv instalatiile de alimentare cu energie electrica sau termica/gaz metan. Pe scurt, sa pot intra intr-o fabrica si dupa o discutie de 30 – 60 de minute si eventual o vizita in teren sa inteleg situatia actuala a fabricii (tehnologic si energetic) si sa identific punctele vulnerabile unde se pot aduce imbunatatiri.

Care este cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o in cariera?

Nu cred ca a fost neaparat o lectie sau e mai degraba dezvoltarea unui mod de lucru sanatos. Pot sa spun ca am constatat ca sinceritatea, transparenta, comunicarea buna, respectul si altele sunt niste calitati de care trebuie sa tina cont orice individ la locul de munca, in relatia cu colegii, dar si in relatia cu clientii. Nu degeaba am spus ca latura umana sta la baza constructiei parcursului profesional a oricarui individ. Aceste lucruri le-am constatat de-a lungul carierei dar si de-a lungul vietii de om matur.

Cine este Bogdan dupa terminarea programului?

In afara programului de munca, printre altele, sunt sot si de curand tatal lui Tudor, dar si un om care incearca sa isi defineasca cat mai bine valorile autentice si traiectoria pentru a putea contribui cat mai mult si sanatos in folosul acestei societati, aflata intr-un ritm accelerat de erodare, parca pierzandu-si directia si echilibrul.