Echipa Servelect

Interviu cu Andrei – Consultant Energie / Doctor Inginer

De la 2 absolventi de facultate la o echipa formata din 50 de persoane. Cum a inceput povestea Servelect si cum s-a ajuns aici?

Sa stii ca a inceput cu entuziasm si pasiune pentru un domeniu in care abia patrundeam. A inceput cu admiratie pentru un Profesor de Managementul energiei, care a trezit in noi pasiunea pentru eficienta energetica si cu imboldul si curajul de a face lucruri.

Nu pot sa spun ca noi, cei doi de la inceput, am format o echipa, ci mai degraba ca am avut oportunitatea si bucuria sa atragem si mentinem alaturi de noi oameni valorosi precum Iulia, Ovidiu, Bogdan, Catalina, Izabella, Alin, care la randul lor au atras alti oameni implicati.

Dincolo de un numar sau altul de oameni de la care am plecat si la care am ajuns, conteaza fiecare om in parte, pasiunea cu care ne implicam fiecare si pot sa spun ca mai important a fost si este tot acest parcurs in care am avut prilejul sa cunosc multi oameni frumosi, colegii mei de peste timp si din prezent.

In 16 ani cred ca am trecut prin multe nopti nedormite, incarcate de griji, de probleme si de frici. Cu toate acestea, nu a fost o singura zi in care sa merg suparat la birou, ci dimpotriva, cu bucuria intalnirii colegilor mei si pentru ceea ce facem noi impreuna. Asta conteaza mult, chiar si acum cand sunt mai putin implicat executiv.

Atunci cand Servelect s-a infiintat nu prea stiam ce inseamna un business si nici nu aveam asteptarea de a-l transforma intr-o poveste de succes. Eram antrenati de ideea ca ne putem lasa amprenta proprie prin ceea ce faceam pentru a reduce o factura de energie si asta sa se vada si simta in luna imediat urmatoare de catre beneficiarii nostri. Asta era cel mai important.

Ani de zile, Servelect nu a fost sursa mea de venit si tin minte ca abia in al doilea an al companiei, eu si Claudiu ne-am permis sa mergem la mare o saptamana, din ce castigasem peste an.

Ai pasit in lumea antreprenoriatului inca din facultate. Care au fost cele mai mari temeri si cele mai mari riscuri pe care ti le-ai asumat?

Nu stiu daca la acel moment intelegeam prea bine ce inseamna antreprenoriat si temeri legate de acesta. Era si este si acum dorinta de a practica ingineria in domeniul producerii si utilizarii eficiente a energiei, alaturi de oameni cu valori similare: pasiune, curaj in dezvoltare, respect pentru bunastare si orientare spre solutii durabile. Restul vin de la sine si satisfactii si nopti nedormite.

Simt de cativa ani incoace ca nu mai depinde de mine si de Claudiu existenta acestei companii, ci mai ales de colegii nostri, pentru ca este meritul lor ca se intampla proiectele, ca invatam si lectii din asta, ca isi asuma responsabilitatea si o fac la modul cel mai serios posibil.

In trecut, temerea mea cea mai mare era ca dam faliment sau ca facem greseli in curtea beneficiarului, unde noi lucram sa producem eficienta energetica. A ramas in trecut aceasta temere si cand am ocazia sa merg la un client, o fac cu curiozitatea unui copil, dornic de a cunoaste, de a descoperi ce se intampla acolo din punct de vedere energetic si apoi, impreuna cu echipa implicata, de a gasi solutii fezabile si atractive. Si asta se intampla de fiecare data si imi produce satisfactie si sentimentul de implinire, mai ales ca stiu ca oamenii cu care lucrez sunt oamenii pe care ma bazez.

Care consideri ca este punctul forte al companiei si ce crezi ca a avut un impact puternic in reusita companiei?

Faptul ca oamenii din aceasta companie si-au dezvoltat in mod continuu si semnificativ competentele profesionale, sunt implicati cu responsabilitate si buna credinta si produc rezultate durabile. Acest lucru a imprimat companiei Servelect imaginea de organizatie serioasa si care finalizeaza proiectele cu lectii invatate, dar si cu un impact pozitiv clar pentru Beneficiari. Poate suna prea abstract spus asa, dar faptul ca exista un Ovidiu, un Dragos, un Mircea, o Timea, o Nicoleta si pot continua lista cu multe nume, este dovada vie a ceea ce simt si cred.

Care sunt realizarile companiei de care esti cel mai mandru?

Am sa iti dau un exemplu scurt: in 2017 am pregatit impreuna cu colegii mei din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca un proiect bilateral Romania – Norvegia, prin intermediul caruia am cunoscut un profesor care ne-a devenit colaborator. Ulterior, colegul meu Prof. Dan Micu a trimis o studenta la diploma in Norvegia, iar dupa revenirea ei mi-a recomandat sa o luam la Servelect. A fost una dintre cele mai bune decizii, fiindca apoi Timea pe numele ei a contribuit semnificativ la atragerea de granturi nerambursabile norvegiene pentru beneficiarii nostri.

Intotdeauna semintele plantate dau roade, cand o facem cu inima deschisa.

Dincolo de proiecte puse in practica, de bani si rezultate, cea mai importanta realizare este ca aici in Servelect s-au intalnit oameni, care si-au intemeiat familii, care au acum copii si relatii solide de prietenie intre colegi. Faptul ca Servelect a fost si este un cadru de intalnire a destinelor si de fixare a unei traiectorii in viata, fie ea profesionala sau personala, asta este cea mai mare realizare pentru mine.

Spune-ne mai multe despre echipa Servelect.

Cred ca tot despre oameni si despre fiecare in parte trebuie sa vorbim. Eu unul sunt mandru ca majoritatea colegilor mei au competente profesionale si aptitudini specifice cu mult peste nivelul meu si acest fapt imi da incredere in ei. Stiu ca noi ca organizatie ne putem baza pe ceea ce fac.

Invatam in fiecare zi lucruri noi, invatam si din lectiile mai dure, care si ele apar din cand in cand, traim impliniri, dar si nereusite si uite asa viata de zi cu zi trece cu semnificatie si cu un sens care ne tine impreuna.

Oamenii de aici vin de cele mai multe ori cu bucurie in fiecare dimineata si pleaca cu satisfactia ca amprenta lor se simte si conteaza. Cand nu se intampla asta, stim ca avem cu cine vorbi, ca cineva ne este alaturi si ne poate ajuta.

Fiecare om conteaza prin rolul pe care il are si prin faptul ca impreuna primim si oferim sub aceasta umbrela a companiei noastre de inginerie si servicii energetice.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o in decursul carierei tale si ce anume te motiveaza sa mergi mai departe?

Provocari apar in fiecare zi, unele mai mari altele mai putin intense. Nu-mi dau seama daca am intiparita o ierarhizare. Stiu insa ca le pot face fata alaturi de colegi, cu sprijinul lor deplin si ca intotdeauna privind la rece, lucrurile se rezolva intr-un fel sau altul, de cele mai multe ori pe calea cea buna.

Eu cel mai mult sunt implicat in identificarea de oportunitati care apoi unele se materializeaza in proiecte. Asa s-a intamplat de exemplu si cu licitatia de audit energetic pentru cladirea Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire din Romania. E vorba si de valoarea asumata de noi si de curaj in dezvoltare: mi-am zis, hai sa ofertam si sa abordam acest proiect pentru ca il putem face. Si astfel, in zona de consultanta tehnica de inginerie, am intrat intr-o noua etapa o data cu realizarea acestui proiect.

Provocari au mai fost simtite de mine cu goluri in stomac si cand unii colegi au ales alt drum, fiindca plecarea fiecaruia a lasat un gol, dar si o oportunitate de reinventare si o ocazie de a face loc altor oameni, care in timp si-au pus propria amprenta. Asa este orice organizatie vie.

Daca ai fi in locul unui junior la Servelect in ce ti-ai investi timpul? Ce carti ai citi? La ce seminarii sau workshopuri ai participa? Ce aptitudini ai incerca sa iti dezvolti?

Cand in Servelect apare un coleg junior, incerc sa-l cunosc, sa-i inteleg asteptarile si nevoile si in functie de acestea, ii pot sugera materiale, carti si discutii care il pot ajuta inclusiv in integrarea in echipa.

Daca pasiunea si curajul il sau o insotesc, atunci cu siguranta ca si cunoasterea si experientele vor veni repede si cu impact. Vad important sa stimulam oamenii sa descopere si experienteze mai ales prin proiectele in care sunt implicati de la inceput, cu suportul si validarea colegilor seniori.

Eu citeam mult si din carti de specialitate care sunt deja cu zecile adunate si de echipa noastra in biblioteca de la birou, si din diferite surse online. Eficienta energetica are foarte mult de-a face cu creativitatea, cu deschiderea spre solutii noi, chiar si cu psihologia.

Evit sa transmit o reteta de urmat, ci mai degraba imi doresc sa contribui in relatia cu fiecare coleg nou la stimularea curiozitatii de a intelege cum merg lucrurile in domeniul nostru si a dorintei de implicare efectiva. Cel mai recent, asa am procedat si cu Andrei, cu Bogdan, cu Ion, cu Teodor, cativa colegi mai tineri si mai noi si tot asa voi si continua.

Acum peste vara, am facut iesiri la bere cu fiecare echipa din Servelect, pentru a impartasi cu ei directia in care vad eu ca se intreapta lumea, in acest context al tranzitiei energetice spre surse cu emisii reduse de carbon. Si am constatat ca si cei mai tineri colegi ai mei, dar si ceilalti, nu doar au ascultat, ci ne-am antrenat in dezbateri si perspective.

Cine este Andrei dupa terminarea programului?

Nu este un alt om, este biciclistul care merge in drum spre casa, insotit de ganduri si idei, care ajunge acasa si isi ocupa timpul cu alte ganduri, idei si trairi in familie si alaturi de aceeasi prieteni care sunt si peste zi in companie si la scoala. Imi place mult sa cutreier si tara noastra si lumea larga si o fac pentru ca de multe ori departe de casa si de Servelect, vad noi oportunitati si proiecte posibile pentru companie si pentru orele mele de la scoala.