Echipa Servelect

Interviu cu Timea – Research Engineer

Care sunt pasiunile tale si cum au contribuit acestea la alegerea carierei pe care vrei sa o urmezi? 

Pe parcursul liceului m-am implicat des in ajutarea oamenilor defavorizati, prin munca de voluntariat, iar pasiunea pentru sustenabilitate si protectia mediului am descoperit-o in anii de facultate. 

In ultimul an de facultate am avut norocul de a pleca in Norvegia, prin programului Erasmus, unde am studiat resursele naturale, una dintre ele fiind energia solara. Practic, atunci am decis sa imi schimb specializarea, si sa urmez calea surselor regenerabile si tot ce tine de acest domeniu, inclusiv eficienta energetica.

Imi construiesc drumul in asa fel incat sa lucrez impreuna cu oameni, pentru oameni si bunastarea lor, iar amprenta carierei mele sa fie una sustenabila.

Care sunt principalele activitati pe care le desfasori in cadrul departamentului de audit si ce inseamna pentru tine sa faci parte din acest departament?

Pe de o parte este o onoare. Ma simt foarte norocoasa pentru ca sunt inconjurata de profesionisti, de la care pot invata in fiecare zi ceva nou si pe care pot conta cu orice problema as intampina. Pe de alta parte, este o provocare sa tin pasul cu ei. 

Ca inginer de cercetare, sunt implicata in proiecte internationale, cum ar fi cele din programul Horizon 2020. Pe langa asta, ofer suport la efectuarea auditurilor si a proiectelor pe rol.

Ne poti spune ce implica proiectele H2020 si care este rolul tau in cadrul acestora?

Horizon 2020 este cel mai amplu program de cercetare si inovare derulat de Uniunea Europeana. Un proiect este ca un puzzle urias. Fiecare partener din consortiu, fiecare membru, adauga o bucatica mica, dar semnificativa, la proiect; fiecare trebuie sa isi aduca contribuita proprie, corelat cu ceilalti. Rolul meu este sa contribui, impreuna cu colegii mei, la acest puzzle, sa indeplinim task-urile alocate noua, in forma rapoartelor sau livrabilelor.

Pentru mine, aceste proiecte inseamna creativitate si inovatie. Cel mai mare avantaj al acestora este faptul ca nu exista doua proiecte sau doua task-uri identice, iar pe langa asta, rodul muncii se contureaza dupa fiecare livrabil finalizat, sau dupa fiecare solutie implimentata cu succes.  

In cadrul echipei noastre, te ocupi si de proiectele care beneficiaza de finantare prin intermediul fondurilor norvegiene. Care sunt dificultatile pe care le-ai intampinat in cadrul acestora si ce iti place cel mai mult la aceste proiecte?

Aceste proiecte au fost si inca reprezinta o procedura lunga, dar merita tot efortul depus, pentru ca o facem pentru copiii care invata in scoli sarace din punct de vedere energetic, o facem pentru bunastarea si confortul oamenilor, dar si pentru scaderea semnificativa a emisiilor de CO2 in entitatile si orasele implicate. Am invatat foarte multe lucruri din aceste proiecte. Intodeauna intampinam dificultati, dar acestea se uita de indata ce primim o veste buna, sau trecem de o etapa de verificare.

Cine este Timea dupa terminarea programului?

Calator, cititor si Green Hero.

Sunt un calator, care cauta cele mai interesante tari si aventuri. Cu rucsacul pe umeri, cercetez secretele oraselor si regiunilor, sau stau ore in sir pe malul marii.

Sunt un cititor, care intodeauna se pierde prin librarii in drum spre casa.

Sunt un Green Hero, care anul trecut s-a alaturat organizatiei internationale Green Hereos si a infiintat, impreuna cu doi prieteni filiala din Romania. Misiunea noastra este de a arata un exemplu de bune practici comunitatii locale, pentru un stil de viata sustenabil si eco-friendly, atragand atentia la problemele pe care, noi oamenii, le cream zi de zi, daunand mediul inconjurator.