Ce este PAED?
Conventia Primarilor este o initiativa europeana prin care localitatile, orasele si regiunile se obliga in mod voluntar sa depaseasca obiectivul stabilit de reducere a emisiilor de CO2 cu 20%. Acest angajament formal trebuie realizat prin implementarea unui Plan de Actiune privind Energia Durabila (PAED).
Conventia Primarilor are legatura cu actiunile la nivel local care tin de competenta autoritatii locale. PAED trebuie sa se concentreze pe masurile menite sa reduca emisiile de CO2 si consumul de energie de catre utilizatorii finali.
Angajamentele Conventiei acopera toata zona geografica a autoritatii locale (localitate, oras, regiune). Prin urmare PAED include actiuni care privesc deopotriva sectorul public si pe cel privat.
Autoritatea locala poate decide sa stabileasca propria sa tinta de reducere a emisiilor de CO2 fie ca „reducere absoluta” sau „reducere pe cap de locuitor”. Principalele sectoare vizate sunt cladirile, echipamentele/ instalatiile si mijloacele de transport urban.
PAED include de asemenea actiuni legate de producerea electricitatii pe plan local (dezvoltarea unor instalatii de generare a electricitatii fotovoltaice, energie eoliana, instalatii de cogenerare, imbunatatirea capacitatii locale de a genera electricitate), si generarea locala de incalzire sau agent de racire si conditionare a microclimatului din cladiri.
In plus, PAED acopera zone in care autoritatile locale pot influenta consumul energiei pe termen lung (cum ar fi in cazul planificarea utilizarii terenurilor), pot incuraja pietele de produse si servicii in domeniul eficientei energetice (achizitii publice), dar si schimbarea tiparelor de consum (cooperand cu agentii economici locali si cu cetațenii).
Pasii cheie in elaborarea si implementarea cu succes a PAED:
1. Initierea
- Angajamentul politic si semanrea Conventiei
- Adaptarea structurilor administrative ale orasului
- Obtinerea de sprijin din partea partenerilor locali
2. Faza de planificare
- Evaluarea cadrului curent: Unde ne aflam?
- Stabilirea viziunii: Incotro ne indreptam?
- Elaborarea planului: Cum ajungem acolo?
- Aprobarea planului si depunerea lui
3. Faza de implementare
4. Faza de monitorizare si raportare
- Monitorizarea
- Raportarea si depunerea raportului de implementare
5. Revizuirea
In vederea elaborarii PAED, Servelect:
Se implica in obtinerea datelor necesare de descriere a contururilor energetice si referitoare la istoricul de consumuri energetice si de emisii asociate de gaze cu efect de sera.
Prelucreaza datele privind proiectele implementate sau in pregatire si cuantifica economiile de energie, emisii si de cost obtinute la nivelul cladirilor publice, sistemelor de utilitati publice etc.
Ulterior, elaboreaza documentatia PAED, conform ghidului si recomandarilor Convetiei Primarilor.
De asemenea, PAED-ul se coreleaza cu celelalte documentatii si strategii, de dezvoltare integrata, de imbunatatire a eficientei energetice etc.
In etapa de implementare, Servelect urmareste, monitorizeaza si cuantifica economiile efectiv obtinute, respectiv se implica in optimizarea energetica prin activitati de management energetic urban.
Beneficiile obtinute:
O situatie clara asupra potentialului de crestere a eficientei energetice, asupra solutiilor punctuale si efectiv de pus in practica.
Cuantificarea beneficiilor obtinute, inclusiv prin activitati de management energetic urban.
