Multi beneficiari fac confuzie intre panourile fotovoltaice si cele solare termice atunci cand sunt in cautarea unei solutii alternative pentru producerea locala de energie.

Desi ambele tipuri de panouri folosesc energia solara ca sursa regenerabila de energie, aceasta este utilizata in scopuri diferite. Exista diferente semnificative intre cele doua tehnologii, in ceea ce priveste modul de functionare, capacitatea de captare si pastrare a energiei solare, dar si diferente de randament, eficienta sau cost.

Astfel, este important sa cunoasteti care sunt diferentele, incat sa luati cea mai buna decizie, in functie de nevoile companiei dumneavoastra.

Haideti sa vedem care sunt principalele diferente dintre panourile fotovoltaice si cele solare.

Principiul de functionare – panouri fotovoltaice vs panouri solare termice

In cazul centralelor fotovoltaice, tehnologia utilizata presupune captarea si transformarea energiei solare in energie electrica cu ajutorul instalatiilor si celulelor fotovoltaice. O astfel de instalatie este compusa de regula din mai multe module fotovoltaice care transforma radiatia solara in energie electrica. Un modul este compus din mai multe celule fotovoltaice. Celulele se compun din straturi de material semiconductor, de regula siliciu, dopat cu fosfor, arseniu, bor sau iridiu. Acestea au proprietatea de a transforma radiatia solara intr-o diferenta de potential electric pe fetele opuse ale celulei, cu generarea unui curent electric continuu care este direct proportional cu cantitatea de radiatie solara receptionata de celula, odata ce acest circuit este inchis.

Cu ajutorul unui invertor, curentul continuu captat este transformat in curent alternativ si poate fi folosit in alimentarea consumatorilor.

Instalatiile termice solare utilizeaza energia solara pentru incalzirea apei pentru a economisi combustibil pe timp de vara si, in cazuri speciale, ca aport la agentul termic de incalzire.

Panourile sau colectoarele termice solare absorb energia solara, pe care o transfera mai apoi agentului termic pe care il contin, de obicei format din apa si glicol. Agentul termic transmite energia preluata de la colector, care este stocata sau utilizata direct.

panouri solare termice

Nivelul de eficienta – panouri fotovoltaice vs panouri solare: care sunt cele mai eficiente?

Eficienta panourilor solare termice, dar si a celor fotovoltaice este puternic afectata de perioadele fara radiatii solare directe. Astfel, pe timp de iarna sau pentru perioadele prelungite cu conditii meteorologice nefavorabile trebuie avuta in vedere o instalatie conventionala de back-up ca sursa de energie securitara.

In ceea ce priveste aportul termic la incalzire a panourilor solare termice, pe durata anotimpului rece, este dificil de estimat datorita faptului ca nu se cunoaste randamentul instalatiei pe timp de iarna si vreme cu soare putin.

Panourile fotovoltaice se folosesc de lumina soarelui si nu de caldura oferita de acesta, pentru a produce energie electrica. Astfel, acestea functioneaza si pe timpul iernii sau cand este innorat afara, chiar daca eficienta lor este mai scazuta.

Intr-adevar, avand in vedere ca zilele de iarna sunt mai scurte decat cele de vara, cantitatea de energie electrica produsa este mai mica.

Sezonul de iarna va afecta productia de energie electrica in cazul in care panourile fotovoltaice sunt acoperite de zapada o perioada mai lunga de timp.

Suprafata panourilor solare termice se calculeaza in functie de necesarul de caldura/apa calda pe care trebuie sa o produca. In schimb, pentru a obtine un randament maxim, panourile fotovoltaice au nevoie de o suprafata expusa cat mai mare.

Asadar, este dificil sa facem o comparatie directa intre cele doua tehnologii, in ceea ce priveste eficienta per ansamblu, datorita conditiilor diferite de functionare. Cele doua tehnologii nu se concureaza intre ele, ci pot fi folosite impreuna.

Costuri

In prezent, costul unei centrale fotovoltaice cu amplasare pe acoperis este mai mic decat a unei instalatii termice solare.

Costurile de generare a energiei din surse regenerabile au scazut semnificativ in ultimul deceniu, datorita imbunatatirii si avansului tehnologiilor, a economiilor de scara, a lanturilor de aprovizionare competitive si a experientei dezvoltatorilor. Potrivit unui studiu realizat de IRENA (2020), costurile panourilor fotovoltaice au scazut cu pana la 95% intre 2009 si 2020, iar costurile totale cu investitia intr-un sistem fotovoltaic au scazut intre 69% si 90% in aceeasi perioada.

Astfel, energia produsa cu ajutorul centralelor fotovoltaice a devenit in ultimii ani cea mai ieftina sursa de energie in Europa si in majoritatea tarilor din lume, mai ales ca pretul la energia electrica a crescut foarte mult in perioada 2021-2022, ajungandu-se la valori medii lunare ale costului uniformizat pe durata de viata (LCOE) de peste 70 euro/MWh.

Mai mult, programele de finantare europene si guvernamentale ajuta la depasirea barierelor din calea implementarii centralelor fotovoltaice si contribuie la reducerea perioadei de amortizare a investitiei.

De asemenea, beneficiarii care isi implementeaza centrale fotovoltaice de pana in 400 kW au oportunitatea de a deveni prosumatori si de a livra surplusul de energie in retea, beneficiind de mencanismele de compensare sau regularizare prevazute de lege.

Concluzii

Atat panourile fotovoltaice, cat si cele solare termice sunt tehnologii care va ofera o sursa de energie curata, verde si va ajuta sa va cresteti independenta energetica sau termica. Decizia de a alege intre cele doua tehnologii depinde foarte mult de nevoile dumneavoastra.

Daca aveti nevoie de o tehnologie care sa va produca apa calda pe timp de vara panourile solare pot fi solutia potrivita pentru dumneavoastra.

Pe de alta parte, energia electrica produsa de panourile fotovoltaice poate fi folosita la absolut orice. Investind in centrale fotovoltaice aveti oportunitatea de a va securiza pretul pentru o buna parte din energia electrica consumata, pe durata de viata a centralei fotovoltaice. Astfel, beneficiati de o mai buna predictibilitate in ceea ce priveste costurile energetice si operationale, pe langa impactul pozitiv asupra mediului.