Cum isi poate reduce Arena Nationala costurile energetice cu pana la 73%?

Home / Studii de caz

Din dorinta de a identifica si implementa solutiile potrivite pentru imbunatatirea eficientei energetice si reducerea costurilor de exploatare ale Arenei Nationale, Primaria Municipiului Bucuresti a initiat procedurile pentru realizarea unui audit energetic.

In urma unei licitatii publice deschise, Servelect a fost desemnat castigator si responsabil de realizarea acestui proiect, impreuna cu reactualizarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Cu o suprafata totala desfasurata de peste 100.000 de m², Arena Nationala este cel mai mare stadion din Romania si este recunoscut ca un punct de referinta pe harta evenimentelor sportive din Europa.

Realizarea unei expertize energetice subliniaza angajamentul autoritatilor locale fata de dezvoltarea durabila si eficienta energetica. In acelasi timp, reprezinta un pas important in transformarea complexului Arenei Nationale intr-un hub energetic prin instalarea mai multor surse locale de producere de energie, astfel incat mixul energetic local sa fie cat mai putin poluant.

Arena poate fi considerata ca fiind un consumator mare de energie, insa dimensiunea si suprafata extinsa justifica consumurile finale. Desi se situeaza intr-o pozitie intermediara pe grila energetica, aceasta evaluare ia in considerare atat caracteristicile specifice ale Arenei, cat si schimbarile nationale recente in ceea ce priveste normele si clasele energetice.

DETALII PROIECT

Beneficiar: Primaria Municipiului Bucuresti

Cladirea evalauta: Arena Nationala

Tip proiect: Audit Energetic Cladire

An constructie cladire: 2011

Suprafata totala desfasurata: 108.420 m²

Suprafata construita: 16.660 m²

Suprafata totala incalzita: 19.181 m²

Volum total incalzit: 71.090

Capacitate persoane: 55.634 de locuri

Testimonial

“Echipa SERVELECT a propus actiuni menite sa deplaseze limitele cunostintelor referitoare la un simplu audit energetic, astfel incat am primit mai multe date, de buna calitate, asupra noilor tehnologii descrise in scenariile analizate si necesare mentinerii/dezvoltarii stadionului in constructie urbana sustenabila, prietenoasa cu mediul, durabila si care sa contribuie la combaterea schimbarilor climatice si la imbunatatirea vietii comunitatii pe care o deserveste.”

Directia Generala Investitii | Primaria Municipiului Bucuresti

Principalele masuri propuse in urma Auditului Energetic:

In urma auditului energetic, au fost identificate doua pachete de masuri pentru eficientizarea energetica si imbunatatirea confortului in cladire.

Primul pachet de solutii a fost elaborat pentru a asigura conformitatea cu cerintele de eficienta energetica impuse de legislatia in vigoare pentru renovarea majora a stadionului si vizeaza reducerea consumului de energie si a emisiilor de CO2. Prin implementarea acestuia se va obtine o reducere de 77% a emisiilor de CO2.

Al doilea pachet de solutii a fost conceput pentru a reduce costurile operationale si nu urmareste in mod explicit solutii de decarbonizare. Prin implementarea acestui pachet de investitii se va obtine o reducere de 73% a costurilor cu energia.

Principalele masuri recomandate includ:

1. Solutii la nivelul anvelopei termice:

  • Reducerea fluxului termic la nivelul anvelopei;

2. Solutii la nivelul instalatiilor:

  • Modernizarea instalatiilor de incalzire si preparare a apei calde de consum – mix de surse noi;
  • Modernizarea sistemului de iluminat interior si exterior;
  • Modernizarea sistemului BEMS.

3. Solutii de implementare a unor surse regenerabile de energie;

4. Solutii organizatorice.

Principalele concluzii ale Auditului Energetic de cladire:

Z

Anvelopa termica a cladirii a fost conformata la standarde inalte in anul finalizarii lucrarilor, motiv pentru care constructia se prezinta corespunzator, demonstrand calitatea initiala ridicata. Cu toate acestea, unele solutii adoptate anterior, in ceea ce priveste performanta energetica, pot fi considerate usor invechite, fiind necesara realizarea unor lucrari de modernizare pentru a raspunde noilor standarde si cerinte.

Z

Este important sa nu ne concentram exclusiv doar pe performanta curenta a structurii si a instalatiilor, ci sa tinem cont si de evolutiile tehnologice care pot aduce un aport semnificativ in viitor. Prin actualizarea solutiilor depasite, pe langa imbunatatirea eficientei energetice, se va imbunatati si durabilitatea si functionalitatea generala a cladirii.