DR-BOB Demand Response in Blocks of Buildings

Home / R&D

DR BOB – Demand Response in Blocks of Buildings

Demand response – Controlul curbei de consum in ansamblurile de cladiri.

Co-finantat de catre Comisia Europeana, in cadrul programului H2020, scopul proiectului DR-BOB este acela de a demonstra beneficiile economice si de mediu ale controlului curbei de consum in ansamblurile de cladiri.

Provocarea

Companiile de utilitati trebuie sa genereze suficienta energie pentru a satisface vârfurile mari ale cererii, cauzate de un numar mare de persoane care folosesc energie in acelasi timp. De asemenea, retelele energetice trebuie sa aiba capacitatea de a raspunde acestei cereri. Sistemele energetice sunt ineficiente si costisitoare, deoarece de cele mai multe ori cererea depaseste capacitatea.

Deoarece energia electrica nu poate fi stocata cu usurinta, problema este mai acuta in sectorul energiei electrice. Utilitatile au corelat in mod traditional cererea si oferta de energie electrica prin controlul nivelului de generare a energiei electrice.

De asemenea, lucrurile devin mult mai complicate cand sursele de energie regenerabila injecteaza in sistemul energetic national. Acestea produc energie cand bate vantul sau cand este soare afara, si nu neaparat atunci cand este nevoie.

Popularitatea din ce în ce mai mare a autoturismelor electrice poate duce la cresterea cererii de varf, atunci cand acestea sunt conectate simultan la retelele electrice.

Blocurile de cladiri ofera mai multa flexibilitate in temporizarea utilizarii energiei, in producerea locala de energie si in stocarea de energie fata de cladirile individuale. Dar, lipsa de produse si tehnologii adecvate face acest lucru problematic.

Solutia: Demand Response

Programele de demand response, care incurajeaza consumatorii la schimbare atunci cand utilizeaza energia electrica sau chiar sa reduca consumul total de energie, pot contribui la scaderea facturilor la energie si la integrarea resurselor regenerabile in retelele energetice existente.

Cererea maxima de energie electrica poate fi redusa prin:

 • Comutarea in cazul utilizarii unor echipamente electrice;
 • Utilizarea mai eficienta a echipamentelor electrice;
 • Utilizarea altor tipuri de energie;
 • Stocarea energiei regenerabile generate local si utilizarea acesteia in perioadele de varf ale cererii.

Daca putem reduce cererea maxima de energie electrica, putem reduce investitiile necesare in productia de energie electrica si in retelele electrice. Aceste economii pot fi apoi transferate consumatorilor sub forma de facturi de energie mai mici.

Proiectul DR-BOB va pilota instrumentele si tehnicile necesare pentru programele de demand response in ansamblurile de cladiri cu diferite modele de proprietate, utilizare si ocupare la:

 • Campusul Universitatii Teesside din Middlesbrough, Marea Britanie;
 • Un parc de afaceri si tehnologie din Anglet,  Franta;
 • Un complex de spitale din Brescia, Italia;
 • Campusul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, Romania.

Solutia de demand response se bazeaza pe optimizarea in timp real a productiei, consumului si stocarii locale a energiei. Acest lucru contribuie la maximizarea profitului economic sau la reducerea emisiilor de CO2 in functie de cerintele utilizatorului.

Demand response este o solutie inteligenta care se poate adapta automat la cererea/oferta curenta de energie electrica, la dinamica preturilor energiei si la schimbarile meteorologice.

Solutia de demand response integreaza instrumente si tehnologii pentru a oferi un sistem inovativ scalabil in cloud, sustinut de o solutie locala de gestionare a energiei in timp real. Aceasta comunica cu sistemele individuale de gestionare a cladirilor si solutiile de generare / stocare intr-un ansamblu de cladiri.

Tehnologiile cheie sunt:

 • Manager al controlului curbei de consum – Siemens DEMS®;
 • Manager de Energie Locala (LEM) – produs proiect IDEAS (EU FP7) Universitatea Teesside;
 • Portalul consumatorului – GridPocket EcoTroks ™.

Solutia DR-BOB ofera control la diferite niveluri. De la controlul mai multor ansambluri de cladiri, pana la controlul sistemelor de energie de la nivelul fiecarei cladiri.

De asemenea, utilizeaza standardele existente cum ar fi IE60870-5-104 si OpenADR. Arhitectura sistemului permite adaugarea noilor adaptoare pentru a sprijini noi standarde in viitor. Solutia de demand response DR-BOB ofera conectivitate deschisa atat pentru comunicatiile SCADA/utilitati, cat si pentru AMI din partea clientului.

Permite optimizarea ofertei si a cererii de energie electrica intre ansamblurile de cladiri si celelalte infrastructuri, prin distribuirea automata a rezultatelor prin sistemele de management al cladirilor. Acest lucru simplifica implicarea clientilor comerciali si a celor rezidentiali in cadrul optimizarii curbei de consum.

Demand Response – Locatia Pilot din UK – Universitatea Teesside

Campusul principal al Universitatii Teesside din Middlesbrough, in nord-estul Angliei. Are o suprafața de aproximativ trei hectare. Aproximativ 20.104 de studenți si 2.319 de angajați lucreaza si studiaza in cele 33 de cladiri ale campusului.  Acestea cuprind  birouri, laboratoare tehnice, amfiteatre si 5 cladiri pentru cazarea studenților. Universitatea Teesside isi propune sa devina una dintre cele mai ecologice instituții din Marea Britanie.

Planul de gestionare a carbonului de la Teesside isi propune sa reduca amprenta de carbon a Universitații cu 43% pana in 2020 fața de nivelurile din 2005. Universitatea a investit 22 de milioane de lire sterline in noul Campus Heart, care a fost deschis in vara anului 2015.  Campusul a fost clasificat cu nivelul „Silver” pentru campania sa ecologica acreditata de sistemul de management de mediu ISO 14001 si lucreaza la obținerea statutului de Platinum.

Demand Response – Locatia pilot din Franta – Park Business

Locatia pilot franceza se afla in sud-vestul Frantei, in cartierul Montaury din Anglet. Cladirile luate in considerare pentru studiul pilot includ:

 • Un centru de formare profesionala Compagnons du Tour de France;Acesta se afla intr-o cladire cu energie pozitiva, construita in 2009, cu o certificare HQE (standard de inalta calitate pentru mediu). Are 250 mp de panouri fotovoltaice pe acoperis si este incalzita de o centrala alimentata de deseurile lemnoase produse de activitatile centrelor.
 • Centrul de cercetare NOBATEK  se afla intr-o cladire cu eticheta energetica redusa;
 • Un incubator de afaceri dedicat start-up-urilor durabile si constructiilor ecologice. Aceasta cladire este certificata HQE si BREAM;
 • Campusul colegiului Lycée CANTAU, detine 17 cladiri care cuprind birouri, laboratoare tehnice, sali de clasa si camere de cazare. Aproximativ 1420 de studenti si 80 de angajati lucreaza si studiaza in cadrul campusului.

Demand Response – Locatia pilot din Italia – Spitalul Fondazione Poliambulanza

Fondazione Poliambulanza este un spital privat non-profit situat in Brescia, in nordul Italiei. Este un spital multi-specializat, de tratament si de chirurgie, care ofera si servicii de ingrijire de urgenta.

Acesta ocupa o suprafata de aproximativ noua hectare pe care se afla 4 cladiri, o cladire tehnica pentru producerea si distributia energiei electrice si patru parcari.

Suprafata neta totala a cladirilor este de 60.000 mp. Spitalul are 1.822 de angajati si peste 560.000 de pacienti sunt internati in fiecare an.

Energia utilizata in spital provine din diferite surse, cum ar fi energia electrica, incalzirea centralizata, gaze naturale si energia fotovoltaica produsa de panourile solare. Fondazione Poliambulanza incearca sa reduca consumul de energie prin adoptarea de prin investitii in instalatii de inalta eficienta.

Demand Response – Locatia Pilot din Romania – Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca

Campusul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca este situat in inima Transilvaniei, in nord-vestul Romaniei. Acesta ocupa o suprafata de aproximativ 108.40 mp. Aproape 20.000 de studenti si 1000 de angajati lucreaza si studiaza in cladirile campusului care gazduiesc birouri, laboratoare tehnice si sali de conferinte etc. In total, campusul are 32 de cladiri, dintre care 4 ofera cazare pentru studenti.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a fost clasificata ca „Universitate de Cercetare si Educatie Avansata” din Ordinul Ministerului Educatiei Nationale.

O echipa entuziasta de 11 specialisti in domeniul energiei din cadrul Universitatii Tehnice se ocupa de initiativele de reducere a consumului de energie.

Acestea ii implica pe studenti si pe specialistii din domeniul invatamantului, rezultand intr-un angajament din partea universitatii pentru a imbunatati eficienta energetica si o baza solida de cunostinte despre cum sa atinga acest obiectiv. Universitatea Tehnica este implicata in transferul de cunostinte in intreaga comunitate, permitand universitatii sa devina un catalizator al schimbarii eficientei energetice in cladiri si in industrie.

In anul 2015, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca a primit un premiu special al Juriului pentru cea mai buna initiativa din Romania in domeniul eficientei energetice, in cadrul Premiilor pentru Energie din Romania.

Partenerii proiectului DR-BOB – demand response in block of buildings

Proiectul de colaborare DR-BOB (Acordul de finantare nr. 696114) este cofinantat de Comisia Europeana, Directia Generala, Societatea Informationala si Mass-Media in cadrul programului Orizont 2020 (H2020).