Imbunatatirea eficientei energetice in cadrul companiei OMV Petrom

Home / Portofoliu

DESCRIERE PROIECT

Pentru a continua procesul de imbunatatire a eficientei energetice conform Sistemului de Management al Energiei implementat si certificat conform ISO 50001, compania OMV Petrom a apelat la echipa Servelect pentru consultanta de specialitate in gasirea solutiilor adecvate in zona de explorare titei si gaze Upstream.

Pentru a beneficia de o „radiografie” ampla, clara si realista a modului in care se realizeaza consumurile energetice, atat pe parte electrica, dar si pe parte termica, s-a realizat un audit energetic pentru cele 9 zone de productie ale companiei.

OMV Petrom opereaza 208 zacaminte comerciale de titei si gaze naturale in Romania la finalul anului 2017, organizate in 9 zone de productie. Compania este responsabila pentru peste 90% din productia de titei la nivel national, pentru circa 40% din productia de gaze. In aceste conditii, este si unul dintre cei mai mai mari consumatori industriali din Romania, cu un consumul total inregistrat la nivelul celor 9 asset-uri analizate de 478381 tep în anul 2016.

In ultimii 10 ani, datorita investitiilor in modernizare, consumul energetic  al zonelor de productie s-a redus cu 11%, insa cu toate acestea, exista in continuare potential pentru cresterea eficientei energetice.

In urma auditului energetic s-au fundamentat si cuantificat, prin analiza cost-beneficiu, o serie de solutii fezabile de optimizare a consumurilor energetice si reducere a costurilor operationale, conform unor obiective stabilite impreuna cu beneficiarul: reducerea necesarului energetic si a pierderilor termice, noi surse de microcogenerare pentru consumul propriu, solutii inovative de valorificare energetica a gazelor asociate, a presiunii gazelor si a caldurii reziduale.

Descarca studiul de caz pentru a afla mai multe despre solutiile propuse de catre Servelect.

DETALII PROIECT:

  • Beneficiar: OMV Petrom
  • Industrie: Petrol si gaze naturale
  • Tip proiect: Audit energetic
  • Finantare: Surse Beneficiar
  • Link: Descarca studiul de caz complet