Programul RE-COGNITION – surse regenerabile de energie, cogenerare și integrarea tehnologiilor de stocare a energiei pentru clădiri autonome din punct de vedere energetic – proiect H2020
Ce este programul RE-COGNITION?
Demarat in cadrul programului Orizont 2020, RE-COGNITION are in vedere propunerea unei solutii pentru a stimula producerea locala de energie cu ajutorul surselor de energie regenerabila si stocarea acesteia pentru a satisface cererea de energie electrica, apa calda, incalzire si racire, intr-un mod eficient.
Provocarea
La nivelul Uniunii Europene, sectorul cladirilor este responsabil pentru 40% din energia consumata si pentru 36% din emisiile de carbon produse. In plus, aproximativ o treime din cladirile aflate in prezent in folosinta sunt mai vechi de 50 de ani, avand putine sau nici o sursa de energie regenerabila instalata.
In acelasi timp, Uniunea Europeana a stabilit obiective ambitioase in sectorul energetic, urmarind reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030 si cresterea ponderii energiei din surse regenerabile cu 20% pana in 2030.
In acest context, este nevoie de un impuls tehnologic si la nivel legislativ, pentru a facilita noi investitii in integrarea surselor de energie regenerabila in cladiri.
Scopul proiectului
Scopul principal al programului RE-COGNITION este de a dezvolta o solutie integrata pentru viitor, care sa reduca costurile cu energia si care sa vizeze maximizarea utilizarii energiei produse din surse regenerabile, la nivel de cladire.
Ideea proiectului se fundamenteaza pe doua axe principale:
- Obiectivul principal consta in dezvoltarea Platformei de Integrare a Energiei Regenerabile (RES Integration Platform) non-intruzive si scalabile. In cadrul acestei platforme, va fi lansat si un Motor de Management al Energiei, Automatizat si Cognitiv (Automated Cognitive Energy Management Engine), impreuna cu un Portal intelligent (iGateway), pentru valorificarea optima a energiei generate de resursele de energie disponibile, tinand cont de consumul in timp real, de operarea unitatilor de stocare si de starea retelei.
- Programul RE-COGNITION va depasi granitele unor cercetari actuale, in sfera tehnologiilor mai crude de regenerare a energiei (Sistem Fotovoltaic Integrat in cladire, Turbine eoliene cu ax vertical si geometrie variabila) si a unora cu constanta sustinuta, pentru construirea mediului, adiacent dimensionarii optime a sistemelor periferice (ex. Sistem de stocare termica latent si hibrid, alimentat de la energia termo-solara, in scopul procesului de racire).
Obiective
Proiectarea si dezvoltarea unui Motor Automatizat si Cognitiv bazat pe un sistem TIC (ICT based-building), care va monitoriza, previziona, optimiza si controla fluxul de energie intre diferite subsisteme de cerere si oferta cu scopul de a maximiza consumul propriu al cladirilor si a utilizarii SRE.
Testarea la scara mica si validarea solutiei finale prin scenarii apropiate de viata reala.
Sporirea inter-operabilitatii si a elasticitatii printr-o arhitectura hibrida bazata pe MAS.
Asigurarea planificarii optime a integrarii SRE si a subsistemelor, pe baza unui sistem multi-criterial de sprijin, pentru instalarea facilitatilor de instalare si a procesului de luare a deciziilor in cazul proprietarilor de cladiri.
Creearea si evaluarea modelelor de afaceri focusate pe nisa specifica de consumatori, care vor genera exploatarea potentialului solutiilor propuse mai multor piete energetice europene.
Livrarea inovatiilor de maxima eficienta si actualitate in nucleul tehnologiilor RES pentru sectorul cladirilor in Europa, capacitand maximizarea eficientei pe fondul reducerii costurilor.
Proiecte pilot – RE-COGNTION
Acest proiect a primit finantare din programul de cercetare si inovare al Uniunii Europene H2020 pe baza acordului de finantare nr. 815301.