Proiect ESCO – cresterea productivitatii energetice in cadrul fabricii VES Sighisoara

Home / Studii de caz

DETALII:

Colaborarea dintre Servelect si VES Sighisoara a inceput in urma cu 2 ani.  Principalul obiectiv este acela de a creste eficienta energetica si profitabilitatea companiei, prin implementarea unor solutii de reducere a consumurilor energetice si a costurilor operationale, in cadrul unui proiect ESCO.

Identificate mai intai in cadrul unui audit energetic, solutiile propuse de Servelect contribuie la cresterea productivitatii energetice a fabricii si au o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ 1.8 ani. Mai mult, VES Sighisoara a ales ca investitia sa fie realizata in regim ESCO, fara a pune presiune pe cash-flow-ul companiei.

Astfel, compania isi minimizeaza riscurile generate de realizarea investitiei, acestea fiind asumate, inclusiv ca performanta energetica de catre compania Servelect ESCO.

Una dintre solutiile implementate a fost captusirea prin izolare si etansarea termica a cuptorului de emailare in vederea reducerii semnificative a transferului si a pierderilor de caldura.

Datorita faptulul ca densitatea de pierderi termice era la nivelul partilor glisante, aflate in miscare, pe langa etansarea si termoizolarea cu rulouri de vata bazaltica, a fost necesara aplicarea unor mansoane de izolatii speciale. De asemenea, la nivelul usii de acces intrare/iesire vase au fost aplicate perdele pentru limitarea pierderilor de caldura.

In urma implementarii solutiei, VES Sighisoara obtine urmatoarele beneficii:

  • Reducerea duratelor de pregatire a cuptorului pentru regimul de emailare, prin pornirea acestuia cu 2 ore mai tarziu;
  • Cresterea productivitatii cuptorului prin posibilitatea de incarcare mai ridicata a fluxului de vase de emailat;
  • Reducerea consumului de gaz metan, prin reglajul arzatoarelor si limitarea pierderilor termice prin peretii cuptorului;
  • Imbunatatirea conditiilor de lucru in zona cuptorului printr-un climat adaptat, in special in timpul sezonului cald;
  • Concentrarea fluxului termic de gaze arse in zona de recuperare de caldura reziduala pentru preincalzirea apei de adaos in centrala termica.

Pachetul de solutii propus si implementat de Servelect are o perioada de amortizare de 1,8 ani, VES Sighisoara obtinand beneficii de peste 23.000 euro/an.