In data de 23 octombrie, a avut loc cea de a patra editie a seminarului „Abordarea integrate a actiunilor de eficienta energetica” organizat de asociatia profesionala SAMER.

Desfasurat intr-un format digital interactiv, evenimentul s-a adresat tuturor auditorilor si managerilor energetici din Romania si a propus spre discutie subiecte de actualitate, precum deschiderea apelurilor de proiecte cu finantare nerambursabila in domeniul eficientei energetice, noutati despre proiectele de cercetare, dezvoltare si inovare, lansarea cursurilor pentru dezvoltarea competentelor profesionale destinate specialistilor in energie si exemple de proiecte de succes in domeniul eficientei energetice.

Printre invitatii acestei editii s-au aflat si reprezentantii Directiei de Eficienta Energetica din cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, care au prezentat noile apeluri de proiecte cu finantare nerambursabila, in domeniul eficientei energetice. 

Rezumatul evenimentului

Apeluri de proiecte cu finantare nerambursabila in domeniul eficientei energetice si al surselor de energie

  • Programul de finantare Electric UP

Un prim program de finantare care va fi lansat de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri este Electric UP, un program dedicat industriei HORECA si IMM-urilor din Romania, prin intermediul caruia beneficiati de finantare nerambursabila 100% pentru instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalata cuprinsa intre 27 kWp – 100 kWp si pentru instalarea de statii de reincarcare de 22 kW pentru vehicule electrice si electrice hibrid plug-in.

Proiectul este finantat prin licitarea certificatelor de gaze cu efect de sera, acel procent de 6% care pana in acest an mergea la agentia Fondului de Mediu.

“Noi ne dorim sa fie un program flexibil, usor de aplicat, usor de implementat”, au precizat reprezentantii Directiei de Eficienta Energetica din cadrul Ministerului. 

 Mai multe detalii gasiti aici: Electric Up.

  • Fondul de modernizare

Al doilea program de finantare prezentat in cadrul evenimentului este Fondul de Modernizare 10d, un program de finantare prin intermediul caruia beneficiati de finantare de pana la 100% din cheltuielile eligibile pentru investitii in domeniul energetic. Vor avea prioritate proiectele care au un rol important in atingerea obiectivelor strategice nationale.

“Pe mecanismul 10d, finantarea se va face pe etape de proiect, si nu la finalul acestuia. Astfel, Fondul de Modernizare va deveni mai atractiv pentru aplicanti.”

 Mai multe detalii despre Fondul de Modernizare gasiti aici.

  • Fondul de Inovare

Fondul de inovare isi propune finantarea tehnologiilor, produselor si proceselor inovative cu potential de reducere a gazelor cu efect de sera, care au un grad de aplicabilitate la nivel mondial si sunt suficient de mature pentru a putea fi aduse pe piata.

Mai multe detalii despte Fondul de Inovare gasiti aici

Proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniul eficientei energetice

In cadrul evenimentului, au fost prezentate si o serie de proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare in domeniul eficientei energetice, precum eDREAM, RE-COGNITION, SMEmPower Efficiency, Gear@SMEs, CSSC Lab si ENERGeeWatch. 

Dan Micu, profesor in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, a anuntat lansarea unui curs postuniversitar de specialitate, sustinut prin proiectul SMEmPower Efficiency. Cursul este dedicat IMM-urilor, sectorului HORECA, companiilor de servecii energetice, auditorilor energetici si managerilor energetici. Prima sesiune a cursului va incepe la finalul lunii noiembrie si se va desfasura online, avand o durata de patru saptamani. Participarea in cadrul cursului este gratuita.

 

Daca doriti sa participati, va puteti inscrie printr-un e-mail la adresa: [email protected].

Proiecte de succes in domeniul eficientei energetice

In ultima parte a seminarului au fost prezentate o serie de proiecte de succes in domeniul eficientei energetice. Un exemplu in acest sens il reprezinta proiectul companiei Romatsa, furnizorul national de servicii de navigatie aeriana, care a accesat alaturi de Servelect finantare prin fondurile SEE si Norvegiene, pentru implementarea unui sistem de panouri fotovoltaice destinate autoconsumului.

Niculae Dobos, fostul director tehnic al companiei de transport public din Cluj-Napoca si initiatorul introducerii autobuzelor electrice la Cluj, precum si in alte orase din Romania, ne-a prezentat care sunt beneficiile aduse de autobuzele electrice si care sunt motivele pentru care autoritatile locale ar trebui sa ia in considerare modernizarea flotei de autobuze.  

“Responsabilii energetici din companiile de transport si auditorii energetici in domeniul transporturilor trebuie sa tina seama de acest nou mijloc de transport si sa aiba in vedere faptul ca autobuzele cu motoare diesel din transportul local trebuie inlocuite” a precizat acesta.

Evenimentul s-a desfasurat prin parteneriatul SAMER – energynomics.ro si este sustinut de proiectele eDREAM, SMEmPower, GEAR@sme, eLAND si RE-COGNITION.