1. Utilizand mai putina energie inseamna sa fii eficient energetic.
Conservarea energiei presupune utilizarea unei cantitati mai mici de energie. Eficienta energetica presupune utilizarea energiei intr-un mod mai productiv, inseamna generarea aceluias output cu mai putin input. Utilizand energia intr-un mod productiv, primim mai mult pentru ceea ce este utilizat.
2. Realizarea unui audit energetic reprezinta cea mai buna metoda de a creste eficienta energetica a companiei
Auditul energetic reprezinta doar un prim pas in implementarea proiectelor de optimizare a costurilor operationale. Scopul auditului este de a realiza o “radiografie energetica” a fabricii sau cladirii pentru a identifica potentialul de optimizare energetica a acesteia. In plus, un audit energetic pune in evidenta solutiile imediate, asa numite “low hanging fruits”.
Realizand doar un audit energetic, fara a implementa solutiile fezabile recomandate si argumentate in cadrul acestuia este ca si cum intram intr-un restaurant, ne uitam peste meniu, apoi plecam fara sa comandam nimic. In acesta situatie cunoastem meniul, dar nu am luat inca masa.
Un audit energetic foarte bine realizat este valoros daca sunt stabilite obiective clare inca de la inceput. Inainte de a incepe un audit energetic puneti-va o serie de intrebari precum: Ce asteptari realiste avem? Care sunt obiectivele ce trebuie atinse? In ce masura ne ajuta sa crestem productivitatea? Ce asteptari avem in reducerea costurilor? Ce facem dupa ce primim planul de solutii? etc.
3. Proiectele de eficienta energetica sunt prea costisitoare
Eficienta energetica reprezinta o investitie, nu o cheltuiala.
Cand vine vorba de eficienta energetica este important sa facem distinctia intre costurile pe termen lung si costurile pe termen scurt. Costurile initiale ale unui proiect de eficienta energetica pot sa para ridicate, insa avand in vedere costurile pe termen lung acestea sunt semnificativ mai mici.
E important sa privim proiectele de optimizare energetica ca si oricare alta oportunitate de investitie. Cu un ROI de 15-30% si o perioada de amortizare de 1-2 ani, proiectele de optimizare energetica devin accesibile chiar si in periodele de instabilitate economica – oportunitatile sunt chiar in curtea Dumneavoastra, trebuie doar sa le valorificati!
4. Nu am timp sa ma preocup de eficienta energetica. Mi-ar ocupa prea mult timp!
Intr-adevar, managementul energiei presupune o monitorizare activa. Aici intervine rolul sistemelor de monitorizare a economiilor de energie obtinute ca rezultate. Implementand un astfel de sistem beneficiati de un instrument activ de management energetic, care va ajuta atat in urmarirea exacta a consumurilor de energie cat si pentru evidentierea economiilor de energie obtinute, prin optimizarea proceselor si cresterea profitabilitatii companiei Dumneavoastra.

Bogdan Bargauan
Autor