Investind in energie solara, companiile au oportunitatea de a-si securiza pretul pentru o buna parte din energia electrica consumata, pe durata de viata a centralei fotovoltaice, oferindu-le o mai buna predictibilitate in ceea ce priveste costurile energetice si operationale, pe langa impactul pozitiv asupra mediului.

Alimentarea proceselor de productie dintr-o sursa de energie regenerabila (panouri fotovoltaice) ofera companiilor, 3 beneficii majore:

 • cresterea profitabilitatii;
 • beneficii de imagine – sustenabilitate;
 • flexibilitate si autonomie energetica.

Ce este un prosumator?

Definitia integrala a prosumatorului o gasim in OUG 143 din 28.12.2021.

Pe scurt, pentru a fi prosumator trebuie:

 • Sa detineti o centrala electrica fotovoltaica in locatia dumneavoastra;
 • Sa puteti livra in Sistemul Energetic National surplusul de energie electrica produs din surse regenerabile;
 • Sa nu aveti ca si activitate principala comerciala, vanzarea de energie regenerabila (productie pentru consum propriu, nu pentru comercializare).

Care sunt cerintele pe care un prosumator ar trebui sa le indeplineasca pentru a putea beneficia de mecanismele de compensare sau regularizare prevazute de lege?

Prosumatorii care detin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate de cel mult 400 kW pe loc de consum si care nu beneficiaza de sistemul de promovare prin certificate verzi, pot vinde, prin mecanismele de compensare sau regularizare prevazute de lege, energia electrica produsa, catre furnizorii de energie cu care acestia, in calitate de consumatori finali, au incheiate contracte de furnizare a energiei electrice.

Pentru a beneficia de mecanismele de compensare sau regularizare, indiferent de data punerii in functiune a centralei fotovoltaice, fiecare prosumator trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte:

 • Activitatea principala a prosumatorului nu este producerea energiei electrice (productie pentru consum propriu, nu pentru comercializare).
 • Schema electrica a centralei fotovoltaice este realizata astfel incat atat alimentarea cu energie a prosumatorului din reteaua electrica, cat si livrarea in retea a energiei produse de catre centrala fotovoltaica sa se realizeze prin acelasi racord.
 • Sistemul de masurare a energiei electrice se realizeaza fie cu contoare inteligente, fie cu contoare care permit cel putin citirea la distanta, integrabile in sisteme de masurare inteligente a energiei electrice, avand sistemele de comunicatie compatibile cu cele ale operatorului de distributie la retelele caruia este racordata centrala fotovoltaica.

Cadrul legislativ – cum se realizeaza regularizarea?

Regularizarea se face diferit in functie de puterea instalata a centralei fotovoltaice.

Pentru centrale fotovoltaice o putere electrica instalata de cel mult 200 kW pe loc de consum se aplica mecanismul de compensare cantitativa, furnizorii fiind obligati:

 • sa realizeze in factura prosumatorilor o compensare cantitativa, respectiv sa factureze doar diferenta dintre cantitatea de energie consumata si cantitatea de energie produsa;
 • sa reporteze in facturile prosumatorilor, in situatia in care cantitatea de energie produsa este mai mare decat cantitatea de energie consumata, diferenta dintre cantitatea de energie activa livrata si cea consumata, prosumatorii avand posibilitatea de a consuma cantitatea de energie activa reportata pe o perioada de maximum 24 de luni de la data facturarii.

Pentru centrale fotovoltaice cu o putere electrica instalata mai mare de 200 kW, dar de cel mult 400 kW pe loc de consum, se aplica mecanismul de regularizare financiara, furnizorii fiind obligati:

 • sa achizitioneze energia produsa la un pret egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare in luna in care a fost produsa energia respectiva;
 • sa realizeze in factura prosumatorilor regularizarea financiara intre energia electrica livrata si energia electrica consumata din retea.

Care sunt pasii pentru a deveni prosumator?

prosumator

Servelect va ofera o solutie la cheie de producere locala a energiei, cu ajutorul panourilor fotovoltaice – consultanta, proiectare, executie.

Alegeti solutia completa cu panouri fotovoltaice pentru afacerea dumneavoastra!