Am intrat in 2025 intr-o iarna fara zapezile de alta data, cu soare putin, dar totusi cu un nivel nemaiintalnit de energie extrasa din lumina zilei. Acest lucru se datoreaza faptului ca suntem la inceput de an cu o capacitate instalata de peste 2000 MW in instalatii fotovoltaice aflate pe acoperisul sau in curtea consumatorilor de energie, deveniti astfel prosumatori.
Simtim efectul produs, energia generata de fotovoltaicele prosumatorilor, nu doar printr-un consum mai mic din retea la nivel individual, ci si printr-o transformare a curbei de sarcina la nivel national.
Daca acum iarna, la amiaza, se vede deja pronuntat un gol de sarcina in tot consumul Romaniei, este suficient sa ne intoarcem privirea la vara trecuta, la datele valide disponibile pe portalul Transelectrica, pentru a intelege ce ne asteapta chiar mai pronuntat ca efect la vara: un gol de sarcina semnificativ in miezul zilei, pe fondul cresterii productiei de energie atat din sursele regenerabile (fotovoltaice si eoliene), cat si din sursele conventionale.
Observam ca fotovoltaicele prosumatorilor isi fac treaba si ne acopera consumul cu brio. Mai mult decat atat, vom avea un excedent din productia fotovoltaica de pe casa sau de pe cladirile publice, excedent care va merge in retelele electrice de distributie. Astfel, ne putem astepta ca pretul energiei sa scada in mijlocul zilei, pe fondul reducerii consumului din SEN si a disponibilitatii de energie in SEN.
Statisticile programelor de finantare pentru sisteme fotovoltaice (PNRR, Fondul pentru Modernizare, AFIR, PDD, Fonduri elvetiene, Fonduri norvegiene, AFM etc.) si mai ales statistica licitatiilor derulate public prin SEAP, arata faptul ca, in 2024, s-au materializat proiecte in valoare cumulata de peste 450.000.000 euro doar la nivel de prosumatori, un echivalent in putere intrata in SEN de aproximativ 700-800 MW fotovoltaici nou instalati, un supliment de aproximativ 500 GWh energie produsa de la soare. In plus, in 2025 se asteapta lansarea unui volum de licitatii pentru fotovoltaice si baterii electrice pentru prosumatori de peste 600-800 mil. euro.
Dar, ca si bronzul de la soare, si energia lui e trecatoare, chiar daca zi de zi ne face din nou plinul. Dimineata, seara si noaptea avem nevoie in continuare de energie si tot mai mult o vom obtine si din capacitatile aditionale de stocare, instalate in cadrul programelor de finantare. Si totusi, chiar si cu aceste solutii, nu vom reusi sa ne acoperim complet necesarul de energie.
Este motivul pentru care inca ne bazam pe sursele conventionale – centralele hidroelectrice, nucleare, cu carbuni, cu gaz si cu biomasa, ultimele intr-o foarte mica masura – pe care generic le numim surse securitare de energie.
Problema cu aceste surse de energie este ca au nevoie de o functionare constanta, daca se poate pe toata durata zilei. Insa daca vrem sa le controlam sau chiar sa limitam functionarea lor pe timp de zi, pentru ca avem prea multa energie de la soare, iar seara sa le avem pornite ca sa ne asigure necesarul, pretul energiei va creste tocmai cand nu avem energie din sursa proprie: dimineata si seara.
Iata, astfel, ca in 2025 si in anii urmatori ne asteptam ca piata de energie sa intre intr-un balans al preturilor diferite, revenind, de fapt, la un sistem care functiona bine in urma cu peste 15 ani si care este deja de mult timp o practica eficienta in Europa de Vest si in lume: piata preturilor diferentiate la energie. Este de asteptat ca preturile sa fie mai mici pe parcursul zilei si a noptii, iar in varfurile de dimineata si seara, acestea sa fie mai ridicate.
Aceasta transformare inseamna preturi mai mari in factura de energie, care pot anula beneficiile centralelor fotovoltaice proprii, daca prosumatorul ramane la stadiul de utilizator pasiv de retea – adica utilizatorul care consuma oricat, oricand si oricum energie, dar cu costuri ridicate si cel mai adesea ineficient.
Cum putem deveni utilizatori activi de retea?
Daca insa consumatorul si prosumatorul vor reusi sa-si controleze si adapteze curba de consum, evitand pe cat posibil zonele de varf de sarcina la nivel national, situatia energetica devine dintr-o amenintare o oportunitate, un prilej bun de reducere si mai mare a costului cu energia.
Transformarea utilizatorului pasiv de retea in utilizator activ de retea are loc pe fondul introducerii unor tehnologii noi, precum surse regenerabile locale, cogenerare de inalta eficienta, capacitati de stocare a energiei, pompe de caldura, statii de incarcare pentru vehicule electrice si sisteme de monitorizare energetica. Gestionate integrat, aceste tehnologii constituie in fapt si micro-retele interne inteligente, capabile de optimizare energetica automata si de a deveni instrumente reale pentru obtinerea decarbonizarii.
Cum va putem ajuta?
Noi, Servelect, suntem o companie de inginerie si servicii energetice, specializata in implementarea proiectelor integrate de optimizare a consumurilor de energie si reducerea costurilor operationale.
Proiectam, configuram, executam si intretinem pe termen lung microretele inteligente si suntem partenerul dumneavoastra de incredere in tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon.
Impreuna suntem pregatiti cu solutii pentru prezent si viitor.

Andrei Ceclan
Autor