AFIR a lansat sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile, dedicata intreprinderilor din sectorul agricol si industria alimentara.
Perioada de depunere a proiectelor:
Data si ora incepere depunere de proiecte: 24 decembrie 2024
Data si ora inchidere depunere de proiecte: 31 martie 2025
Solicitanti eligibili:
- Intreprinderile din sectorul agricol – CAEN 01 – Agricultura, vanatoare si servicii anexe (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF1, precum si cooperativele agricole ori societatile cooperative agricole care detin active fizice de productie si/sau procesare produse agro-alimentare);
- Intreprinderile din sectorul industriei alimentare – CAEN 10 – Industria alimentara si CAEN 11 – Fabricarea bauturilor (microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si intreprinderi mari, inclusiv PFA, II, IF), legal constituite si inregistrate la ONRC.
- Organizatii/federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare (OUAI/FOUAI), constituite conform Legii nr. 138/2004 privind imbunatatirile funciare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Activitati eligibile:
- achizitionarea de instalatii/echipamente pentru construirea de capacitati noi de productie si/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara;
- constructii care fac obiectul proiectului de investitie pentru producerea de energie electrica din surse regenerabile (eoliana si solara);
- cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a instalatiilor/echipamentelor pentru construirea de capacitati noi de productie si/sau stocare a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliana si solara.
Minimum 70% din productia de energie a centralei finantate trebuie sa fie consumata in cadrul societatii (autoconsum).
Proiectul poate include un sistem de stocare a energiei electrice, insa nu sunt eligibile acele proiecte care propun exclusiv investitii in capacitati de stocare, fara a integra si un sistem de producere a energiei din surse regenerabile.
Valoarea ajutorului de stat solicitat per MW instalat pentru energie solara este de maximum:
- 650.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mici de 1 MW, inclusiv;
- 550.000 Euro/MW – pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.
Un beneficiar poate depune mai multe proiecte, doar daca investitiile vizeaza locuri de consum diferite, cu incadrarea in limita sumei de 20.000.000 euro pe beneficiar.
Finantarea se acorda in procent de pana la 100% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, fiind bazata pe o procedura de ofertare concurentiala.
! Pentru depunerea proiectelor este necesara realizarea unui Studiu de Fezabilitate elaborat conform prevederilor HG nr. 907/2016.
Informatiile din acest document au fost preluate din Ghidul Solicitantului aferent programului de finantare, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezavoltarii Rurale, raspunderea Servelect fiind limitata in acest sens. Consultati Ghidul integral aici.