Ministerul Energiei a lansat in consultare publica Ghidul de finantare pentru Programul-cheie 7: Eficienta energetica in instalatii industriale incluse in EU-ETS, din Fondul pentru Modernizare.
Programul sustine investitiile cu impact direct in eficientizarea proceselor tehnologice si se adreseaza companiilor din industrie care intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU-ETS).
Solicitanti eligibili:
Operatori economici (societati si regii autonome) care pot demonstra ca se afla sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU-ETS), atat la momentul depunerii Cererii de finantare, cat si pe durata perioadei de monitorizare.
Actiuni si activitati finantabile:
1. Implementarea unui sistem de management energetic (EMS), care sa asigure cel putin o contorizare generala a consumului de energie, realizarea de statistici asupra consumului, inregistrarea si analiza datelor centralizate, precum si generarea de rapoarte periodice pentru optimizarea consumului energetic in timp real.
2. Este obligatorie implementarea a cel putin uneia dintre urmatoarele actiuni:
-
- Inlocuirea echipamentelor, modernizarea si retehnologizarea sistemelor de productie pentru a creste eficienta energetica si a respecta cerintele BAT pentru industrie.
- Adoptarea de masuri pentru recuperarea pierderilor de energie din procesele tehnologice.
- Sisteme pentru identificarea varfurilor de consum, eliberarea graduala a energiei si planificarea acesteia.
- Alte masuri de imbunatatire a eficientei energetice prin investitii in echipamente eficiente energetic, cu impact semnificativ asupra reducerii emisiilor de GES, in cadrul segmentului de eficienta energetica in industrie.
* Operatorii economici care au deja implementat un sistem EMS sunt exceptati de la obligatia de a instala unul nou, cu conditia sa demonstreze functionalitatea acestuia conform cerintelor minime din Ghid.
Activitati finantabile:
- Instalatii si echipamente specifice, destinate obtinerii de economii de energie primara, bazate pe audit si bilant energetic (de exemplu: linii de productie, transformatoare, motoare, compresoare de aer, pompe, echipamente tehnologice, schimbatoare de caldura, boilere, convertoare de frecventa, sisteme de management integrat al consumului de energie etc.).
- Constructiile necesare pentru instalarea si operarea corecta a echipamentelor si instalatiilor industriale.
! Proiectele care implica instalatii pentru producerea energiei din surse regenerabile sau echipamente bazate pe combustibili fosili, inclusiv gaz natural, nu sunt eligibile pentru finantare.
Buget:
Bugetul total este de 150.000.000 euro.
Intensitatea ajutorului poate ajunge pana la 100% din costurile totale de investitii.
Valoarea ajutorului de stat este de maximum 30.000.000 euro per intreprindere, per proiect de investitii, propus si fundamentat in cadrul auditului energetic, realizat pe conturul proiectului.
Finantarea este eligibila la nivelul unuia sau mai multor puncte de lucru ale unei intreprinderi, dar in cadrul aceluiasi proiect. Un aplicant poate depune un singur proiect in cadrul apelului de finantare.
Impactul investitiilor finantate:
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) ca urmare a economiilor de energie generate prin implementarea investitiei.
- Reducerea consumului de energie datorita masurilor de eficienta energetica implementate de beneficiari.
Prin implementarea proiectelor finantabile in cadrul acestei proceduri, se urmareste imbunatatirea eficientei energetice in industrie, obtinerea unor economii considerabile de energie si reducerea emisiilor directe si indirecte de gaze cu efect de sera, comparativ cu emisiile din perioada de referinta, precum si cresterea implementarii sistemelor de management energetic EMS la nivelul operatorilor economici.
! Pentru depunerea proiectelor este necesar ca aplicantii sa realizeze un Audit Energetic pe conturul proiectului si un Studiu de Fezabilitate elaborat conform prevederilor HG nr. 907/2016.
Informatiile din acest document au fost preluate din Ghidul aferent programului de finantare, aflat in consultare publica, publicat pe site-ul Ministerului Energiei. Raspunderea Servelect este limitata in acest sens.
Consultati Ghidul integral aici.