IMPORTANT: Prezentul apel se lanseaza sub rezerva clauzei suspensive pana la emiterea deciziei Comisiei Europe in conditiile art. 13 din Regulamentul CE nr 1001/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Ministerul Energiei a deschis apelul de proiecte pentru Sprijinirea investitiilor in dezvoltarea capacitatilor de stocare a energiei electrice (baterii), finantat prin Fondul pentru Modernizare, in cadrul Programului-cheie 1 – Surse regenerabile de energie si stocarea energiei.

Perioada de depunere a proiectelor:

  • 19 noiembrie 2024, ora 09:00 – data deschiderii apelului;
  • 17 februarie 2025, ora 17:00 – data închiderii apelului.

Astfel, companiile care au centrale fotovoltaice vor avea oportunitatea de a accesa finantare nerambursabila pentru implementarea unui sistem de stocare a energiei electrice.

Obiectivul general urmarit:

Sprijinirea investitiilor in dezvoltarea capacitatilor de stocare a energiei electrice (baterii) conectate la o instalatie existenta de producere a energiei din surse regenerabile. Capacitatea de stocare absoarbe anual cel putin 75% din energia sa din instalatia de productie de energie din surse regenerabile la care este conectata direct.

Solicitanti eligibili:

  • Microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari, regii autonome.

Actiunile si activitatile finantabile: 

  • Implementarea unei capacitati noi de stocare a energiei (baterii) conectata la o instalatie existenta de producere a energiei din surse regenerabile.

Se vor finanta investitiile care vizeaza stocarea energiei din urmatoarele surse:

  • Exclusiv energie din centrala fotovoltaica la care este conectata direct;
  • Mix de energie din centrala fotovoltaica proprie si energie extrasa din SEN, cu respectarea conditiei ca cel putin 75% din energia stocata anual sa provina din instalatia de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectata direct.

Pentru depunerea cererii de finantare, solicitantul trebuie sa detina si sa aiba in functiune o centrala fotovoltaica. Se va demonstra prin certificatul de racordare aferent instalatiei.

Activitati eligibile:

  • Achizitionarea de instalatii / echipamente pentru construirea de capacitati noi de stocare a energiei electrice in baterii;
  • Constructii care fac obiectul proiectului.

! Sunt excluse de la finantare proiectele ce implica baterii care utilizeaza tehnologii pe baza de plumb, NiCd sau NiMH si proiectele care propun inlocuirea unei capacitati vechi de stocare a energiei electrice, sau care vizeaza stocarea energiei exclusiv extrasa din SEN.

Intensitatea finantarii:

Pana la 100% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de:

  • 100.000 de euro per MWh de stocare instalat;
  • 10.000.000 de euro pe intreprindere, pe proiect de investitii.

Bugetul total al acestui apel de proiecte este de 150.000.000 euro.

! Pentru depunerea proiectelor este necesara realizarea unui Studiu de Fezabilitate elaborat conform prevederilor HG nr. 907/2016.

Asadar, daca doriti sa accesati finantare pentru implementarea unui sistem de stocare a energiei electrice prin Fondul pentru Modernizare, va recomandam sa realizati un Studiu de Fezabilitate din timp, astfel incat sa fiti pregatiti pentru lansarea apelului de proiecte.

Informatiile din acest document au fost preluate din Ghidul Solicitantului lansat in consultare publica, aferent programului de finantare, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, raspunderea Servelect fiind limitata in acest sens. Consultati Ghidul integral aici.